De traditionele wijnlokalen van Malaga

Video over de traditionele wijnlokalen van Malaga

Wijn in Spanje: van DO tot Ribeiro

Spanje beschikte in 2011 over 2,9 miljoen hectare wijnproducerende wijngaarden. Deze leveren weliswaar minder op dan Frankrijk en Italië die op de eerste en tweede plaats op de wereld ranglijst prijken, maar het land was in 2011 nog altijd goed voor een indrukwekkende 3,4 miljoen ton wijn.

Een aantal Spaanse wijnen en wijnregio's maakt al sinds eeuwen deel uit van het standaard wijnvocabulaire op wereldniveau. Denk bijvoorbeeld aan gebruikelijke namen zoals Rioja, Ribera del Duero, Priorat, Alabariño, Jerez en Jumilla. Andere, wellicht iets minder bekende, namen die daarop volgen zijn de wijnproducerende regio's van Valencia, Ribeiro, Bierzo, Valdeorras, Cigales, Cisters del Segre en Toro en nog vele andere namen die tussen deze twee categorieën invallen.

De D.O. op de etiketten staat voor Denominación de Origen wat gelijk staat aan garantie voor geografische herkomst, een belangrijk gegeven in de wereld van de wijnproductie. De karakteristieken van het land, het klimaat en de kwaliteit van de grond van het gebied zijn immers de essentiële ingrediënten voor het eindresultaat van de wijnproductie. Daarnaast bestaat ook het kenmerk D.O.C. waarbij de C voor calidad oftewel kwaliteit staat. Dit geeft aan dat je er zeker van kunt zijn dat de wijn die je drinkt ook nog eens voldoet aan strikte kwaliteitseisen.

De wijnen van Malaga

De wijnindustrie van Malaga is één van de oudste ter wereld en voert terug tot de tijd van de Phoeniciërs.

Lady pouring Malaga wine 

De wijn van Malaga viel erg in de smaak van de Grieken en de Romeinen die de productie en export ervan stimuleerden. In de 19e eeuw leed de productie helaas onder diverse plagen die vele wijnranken verwoestten. Daarbij opgeteld dat de smaak van de wijnconsument in de loop der jaren veranderde resultterde in een halvering van de wijnproductie van Málaga. 

Vandaag de dag is de provincie Malaga de grootste D.O. wijnproducent van Andalusië met ca. 3000 hectare land gewijd aan de verbouw van druiven op 30 verschillende wijngaarden (bodegas) die tezamen meer dan 2 miljoen liter wijn per jaar produceren.

De Malaga wijnregio staat met name bekend om haar zoete wijn gemaakt uit Moscatel en Pedro Ximenez druivensoorten. Deze twee soorten worden met name geproduceerd in de Axarquia regio ten oosten van de stad Málaga, nabij de stad Velez Málaga.  Er zijn hoofdzakelijk 3 gebieden in de provincie waar de druiven worden geteeld. Ten oosten van Malaga in de Axarquia, ten westen van de stad Malaga rondom de plaats Manilva waar de grote Moscatel druiven – met name voor gewone consumptie - worden geteeld en de meest intensieve verbouw, pal boven Antequera. Hier overheerst de teelt van de zoete druivensoort Pedro Ximenez.  En hoewel de druiven buiten Malaga worden verbouwd, geperst en in sommige gevallen zelfs worden gefermenteerd, rijpen de wijnen altijd in de stad zelf.

Het drinken van een klein glas zoete wijn maakt deel uit van de cultuurbeleving van Malaga en Andalusië. Geen betere plek om de wijn te proberen in één van de authentieke wijnlokalen van de stad. De bodega El Pimpi en de Antigua Casa de Guardia zijn zonder twijfel de twee beste wijnlokalen van Málaga.

El Pimpi

Deze bodega neemt steevast een prominente plaats in op de lijst van meest populaire trekpleisters van de stad. De aantrekkingskracht van het lokaal is begrijpelijk: de bodega ligt centraal gelegen op steenworp afstand van het Picasso museum en Plaza de la Merced en is gehuisvest in een herenhuis uit de 18e eeuw. Het pand stroomt over met typische Andalusische elementen: binnenpatio's en terrassen die ideaal zijn om er de tijd te verdrijven tijdens de warme zomeravonden, onder het genot van een zoete wijn en een tapa. Dit alles voor een zeer redelijke prijs. Huiswijn Malaga Virgin werd verkozen tot de beste zoete wijn van Andalusië. 

De bodega-Bar El Pimpi is aangekleed met oude foto's, historische posters van voorgaande edities van de jaarlijkse feria feesten in augustus en oude wijnvaten, waarvan vele door bezoekende beroemdheden zijn getekend. Je vindt er de bezegelde wijnvaten van o.a. De leden van de Picasso family, Antonio Banderas, Rafael Nadal, Sean Connery en grote namen uit de wereld van de Flamenco, politici en nog vele andere beroemdheden.

Een bezoek aan het meest opzienbarende wijnlokaal van de stad El Pimpi is een absolute must voor iedere reiziger. Malaga wine

Antigua Casa de Guardia: authentiek en levend museum

De Antigua Casa de Guardia is de oudste taveerne in Malaga. Ze werd geopend in 1840 door Don José Guardia. De Antigua Casa vertegenwoordigt meer dan alleen een wijnbar of bodega. Het is een waar instituut voor wijnliefhebbers en een must tijdens een bezoek aan de stad. Daarnaast is het een cultureel erfgoed; de hier geserveerde wijn stoelt op het sinds de oprichting nog onveranderde recept. 

De Casa wordt door de inwoners van Malaga “El Barril Místico” bijgenaamd: het Mystieke Wijnvat. Daarmee wordt bedoeld dat de wijn die hier wordt geserveerd zo uitzonderlijk, uniek en schaars is dat het kostbare goed slechts aan enkele bevoorechten is voorbehouden om te proeven. Koningin Isabel de IIe benoemde de Antigua Casa de Guardia als koninklijke leverancier, daarmee het recht op het dragen van het koninklijke zegel op de flessen toekennend aan haar eigenaars; geen onbeduidende prestatie.

Het lokaal is in de loop van de vele jaren vrijwel hetzelfde gebleven: door de tand des tijds gemarkeerde eikenhouten togen, houten vaten en Cubaans / Russische taps uit een vooroorlogs tijdperk. De rekening wordt vóór je neus op de toog bijgehouden met behulp van krijt. De antieke rekwisieten, de schilderijen en de zorgvuldig onderhouden flessen en vaten maken Casa de Guardia een authentiek en levend museum.