De 5 stranden van Blanes

Blanes krijgt, als eerste dorp van de Costa Brava, wel vaker de bijnaam ‘de poort van de Costa Brava’. Het heeft een van de langste stranden van de Costa Brava - S'Abanell. Het biedt in totaal meer dan 4 kilometer strand en tal van mogelijkheden voor een aangenaam vakantieverblijf, in campings, hotels of comfortabele vakantiewoningen in Blanes.
 
Blanes view
 
Het voormalige vissersdorp trekt toeristen uit het buitenland en ook lokale inwoners of vakantiegangers die verblijven in het nabijgelegen Barcelona of andere plaatsen in Catalonië. Zij laten zich lokken door de mooie stranden van Blanes, met schoon zand en water, de ongelooflijke achtergrond van het berglandschap, het oude centrum vol bars, clubs en restaurants, de heerlijk ontspannen sfeer en de aantrekkelijke natuurlijke omgeving.
 
Besteed je vooral graag tijd op het strand, dan heb je in Blanes keuze uit het volgende:

De stranden van Blanes

Blanes view from the beach

Het mooie aan Blanes is dat het variatie biedt. Er zijn lange, comfortabele zandstranden maar ook pittoreske baaitjes tussen de rotsen. Bijna alle stranden hebben ook goede voorzieningen: douches, toiletten, drank en versnaperingen, en schoonmaakdiensten die 's nachts hun werk doen.

De grote centrale stranden bieden bovendien toegang voor andersvaliden en eerste hulp. Een ander pluspunt is de lange promenade die langs deze stranden loopt, met aantrekkelijke terrassen en een mooi fietspad.

De stranden van Blanes staan bekend om hun rustige water, maar ga je erheen met kleine kinderen, dan moet je wel weten dat het water er snel diep wordt. Dat is echter niet het geval voor het zuidelijke uiteinde van het eerste strand op onze lijst, het centrale Platja de Blanes. Het noordelijke uiteinde van dit strand loopt ook zacht hellend naar beneden in het water, omdat het onderdeel is van een uitbreiding die er kwam met de renovatie van de haven.

1. Platja de Blanes

Blanes beach

Dit gouden zandstrand in het centrum is 625 meter lang en 30 meter breed. Het biedt voldoende ruimte en de belangrijkste voorzieningen: douches, versnaperingen, verhuur van ligbedden en waterfietsen, strandwachten,... Het heeft ook netten voor wie graag beach volley speelt.

Platja de Blanes ligt direct naast de haven. De Sa Palomera rots scheidt het van ons volgende strand aan de rechterkant, ‘S'Abanell.

2. S’Abanell

S’Abanell, Blanes

Dit is het langste strand van Blanes, 3.100 meter. Het is 60 meter breed en begint op slechts 300 meter afstand van het centrum. Er zijn tal van bars en restaurants.

S'Abanell is een populair strand in Blanes. Het biedt bezoekers zacht, goudgeel zand en dezelfde faciliteiten als Platja de Blanes, plus windsurfen, waterskiën, parasailing, zeilen, boottochten,... Een strand waar veel te genieten valt, en met het hele gezin.

's Avonds geeft een wandeling langs de promenade hier een echt zomers gevoel. Er staan dan ook tal van marktkraampjes waar je kunt snuisteren tussen allerlei ambachtelijke producten, zoals handgemaakte sieraden.

3. Cala Punta Santa Anna

Santa Anna, Blanes

Aan de andere kant van de haven, aan de voet van het Blanes klooster en dicht bij Punta de Santa Anna, vinden we de Santa Anna baai, ook wel bekend als ‘playa dels Capellans’. Vanuit het centrum van Blanes is het een aangename wandeling hiernaartoe van ongeveer 10 minuten (zowat 300 meter). Als je met de auto gaat, dien je te betalen om in de haven te parkeren.

Deze cala of baai is ongeveer 110 meter lang en 15 meter breed. Ze biedt een mix van goudkleurig zand en kiezels. Het water is glashelder en perfect om te duiken of snorkelen. Er zijn ook douches om achteraf het zout weer van je af te spoelen.

4. Cala San Francesç

Sant Francesc is een echt plaatje: een goudgele zandstrook met rustig, helder water, prachtig omgeven door het groen van pijnbomen. Dit strandje is 220 meter lang en 35 meter breed. De belangrijkste faciliteiten zijn aanwezig: douches, versnaperingen, ligbedden, waterfietsen, strandwachten, parkeergelegenheid en een restaurant. Ook gezinnen met kinderen hebben hier dus voldoende comfort.

Cala San Francesc krijgt ook wel de naam ‘Cala Bona’, 'mooie baai'. Het ligt maar twee kilometer van het centrum van Blanes en dicht bij de wondermooie botanische tuin Marimurtra. Een ​​wandeling door deze te bezoeken tuin valt dus te combineren met een bezoekje aan dit paradijselijke strand. Je kunt er eenvoudig en op verschillende manieren naartoe.

Ga je te voet, neem dan de Passeig de Carles Faust straat achter de haven. Loop langs de Jardín Botánico Marimurtra en nog ongeveer 500 meter verder langs dezelfde straat.

Met de auto rijd je naar de badplaats Lloret de Mar. Op ongeveer 100 meter voor het bord dat aangeeft dat je Blanes verlaat, volg je de borden 'Urbanització Cala Sant Francesc' en sla je rechtsaf. Is er geen gratis parkeerplaats meer beschikbaar, dan kun je in de ondergrondse parkeergarage terecht. Ten slotte kun je er ook met de bus naartoe.

5. Cala Treumal

Treumal is het meest noordelijke strand, op 4 kilometer van het centrum. Het is het kleinste strand van Blanes - ongeveer 100 meter lang. Een kleine rots scheidt het van het strand van Santa Cristina, die al bij Lloret de Mar hoort. Beide stranden liggen onder de kapel of Ermita de Santa Cristina.

Je auto kun je kwijt op ongeveer 300 meter afstand, bij de botanische tuin Pinya de Rosa recht boven dit strand. Die tuin biedt bezoekers gratis parkeerplaatsen, en dus is het een goed idee om beide te combineren. Je kunt je auto ook parkeren langs het strand van Santa Cristina, maar daar moet je wel betalen.

Treumal is heel pittoresk, met goudkleurig zand en omringd door de natuur van het Pinya de Rosa landschap (‘de Interés Nacional’ verklaard). Het heeft douches en een restaurant, zodat je ook hier kunt genieten van een comfortabel dagje strand.

Kaart