Geniet van Cadaqués met het hele gezin

Er is geen betere plek aan de Costa Brava om er even tussenuit te zijn en te genieten van een fijne gezinsvakantie dan Cadaqués. Het heeft een prachtig historisch centrum, met ontelbare charmante, witte huisjes aan zee, en een omgeving vol natuurpracht, met als uitschieter het natuurpark Cap de Creus. Cadaqués staat garant voor dagen vol ontspanning, natuur en cultuur, waarop de uren voorbij zullen vliegen.

De stad is pracht en cultuur. Het is een magische plaats die artiesten als Picasso en Dal
í aantrok. Er valt zo veel te beleven in Cadaqués dat wij een gezinsgids samengesteld hebben
 
Uitzicht op Cadaqués

Tapas, gallerijen, winkels en de charme van het historisch centrum

We beginnen onze gids voor het gezin met het doolhof aan geplaveide steegjes en witte huisjes vol blauwe details in het historische gedeelte van Cadaqués. Het lijkt wel een postkaart en het beste eraan is dat het zich net naast de zee bevindt met een uniek uitzicht over de hele kustlijn.

Historisch centrum van Cadaqués
 
We raden je aan om tijdens de zonsondergang de boulevard langs de zee te verkennen om van een zeebriesje en de mooie modernistische gebouwen te genieten. Je kan ook kiezen om naar boven te wandelen richting de Santa María de Cadaqués kerk, het hoogste punt van de stad. Van daaruit kan je genieten van een wondermooi uitzicht over de baai. 
 
Historisch centrum van Cadaqués


In het centrum vind je talrijke bars en restaurants waar je kan proeven van lokale producten, zoals verse vis en wijnen van het kwaliteitslabel Empordà. De perfecte plaats voor een gezinsuitje! Cadaqués is omgeven door charmante dorpjes en daarom raden wij je aan om je vakantiehuis aan de Costa Brava te boeken om van de natuurpracht te genieten.

Het Casa-Museo Dalí

We zetten onze tocht verder met een activiteit voor jong en oud: een bezoek aan het prachtige Casa-Museo Dalí. De Catalaanse artiest koos de baai van Portlligat in Cadaqués als thuisbasis voor zijn atelier waar hij zijn verbeeldingkracht de vrije loop kon laten.  Hij zag zijn huis als iets dat leefde, een deel van zijn werk. Daarom heeft hij het doorheen de tijd aangekleed en uitgebreid naarmate zijn leven veranderde.

 
Een bezoek aan het Casa-Museo Dalí is een ware belevenis. Je ontdekt alle kamers, werkplaatsen, tuinen ... Het is echter niet zomaar een huis: elk vertrek is nog surrealistischer dan het vorige met details en schilderijen die enkel van de hand van de geniale Dalí kunnen komen.
 
Casa-Museo van Salvador Dalí
 
Ook de baai van Portlligat is zeker de moeite waard. Je vindt er een prachtig zeezicht en vissersbootjes op het strand. De stranden en rotswanden waren een inspiratie voor Dalí en komen vaak voor in zijn schilderwerken. Als je naar Cadaqués reist, is een bezoek aan het Casa-Museo Dalí een ware must.
 
Openingstijden:
Van 16 september tot 6 januari en van 10 februari tot 14 juni: van 10.30 uur tot 18.00 uur
Van 15 juni tot 15 september: van 9.30 uur tot 21.00 uur
Toegangsprijs: 11 euro. Toegang gratis voor kinderen jonger dan 8 jaar.
 
strand van Portlligat

Zon en strand in het paradijs

De beweging van de zee en de sterke Tramontana-wind hebben een wondermooie kustlijn uitgehouwen vol kleine baaitjes en rotswanden. De stranden van Cadaqués zijn perfect om met hele gezin te genieten, aangezien ze over verschillende faciliteiten bezitten. Een van de beroemdste stranden voor gezinnen is Playa del Ros, met kristalhelder, ondiep water. Vanop het strand geniet je van een prachtig uitzicht over de huisjes van Cadaqués, met op de achtergrond de bergen Puig de Paní en Puig de Bufadors.

Cala Rostella
 
Als we het stadscentrum even achter ons laten en ons naar de Cap de Creus begeven, dan ontdekken we ware paradijselijke juweeltjes. Het is wat moeilijker te bereiken en je kan er niet genieten van de faciliteiten zoals op de stranden dichter bij het centrum, maar het loont zeker de moeite om de stranden van de Cap de Creus van dichtbij te verkennen. Je kan er in alle rust genieten van het kristalheldere water.

Ontdek de leeuwen en kamelen van Cap de Creus

"Het is een mythologische streek die eerder gemaakt is voor goden dan voor gewone mensen en het moet blijven zoals het is." Zo beschreef Dalí een van de meeste idyllische routes van Cap de Creus, waar de stranden wel uit je dromen lijken te komen. Dit natuurpark onderscheidt zich door fantastische wandelroutes, die je met het hele gezin kunt verkennen.  
  
Een van onze favoriete routes is de Paratge de Tudela die begint op een halfuur rijden met de wagen van Cadaqués. De wagen kan je achterlaten op een betaalparking (5 euro) en vervolgens kan je de tocht te voet aanvatten. De volledige tocht duurt ongeveer twee uur. Vergeet zeker je pet, zonnebrandolie en water niet, want er is geen schaduw te bespeuren!
 
Paratge de Tudela
Tijdens de volledige route geniet je van een landschap met opmerkelijke geologische formaties die ons doen denken aan de wonderbaarlijke schilderwerken van Dalí. Als je even halt houdt en je verbeelding de vrije loop laat, dan herken je vormen van dieren. Hier is de natuur de artiest. De winderosie heeft namelijk verschillende silhouetten gehouwen, zoals dat van een kameel, een zeeleeuw, een gorilla ...
 
Als hulpmiddel om alle interessante rotsformaties te herkennen, kan je op de hele tocht wegwijzers vinden. Mis zeker de Roca Cavallera niet, waar Dalí de inspiratie haalde voor zijn wereldberoemde “El Gran Masturbador”, vandaag te vinden in het Museo Reina Sofía in Madrid. En om te eindigen is er niets beter dan een duik te nemen in de Cala Culip. Op de achtergrond vind je hier de Faro del Cap de Creus, de op een na oudste vuurtoren van Spanje. 
 
kustlijn Cadaqués

De toeristische trein van Cadaqués

Als je de omgeving van Cadaqués wenst te verkennen zonder al te moe te worden, dan kan je altijd kiezen voor een rit op de toeristische trein. De toeristische trein van Cadaqués vertrekt in het centrum en legt twee trajecten af. Op het eerste traject verken je de onmiddelijke omgeving van Cadaqués en het tweede traject brengt ons naar de vuurtoren van de Cap de Creus via de baai van Portlligat en tussendoor het Casa-Museo Dalí.

Een tour met de trein wordt aangeboden in meerdere talen om de kenmerken en geschiedenis te kunnen vatten van wat je te wachten staat. Tijdens de comfortabele rit krijgen we enkele prachtige, panoramische uitzichten te zien van de omgeving.

Nieuwe avonturen in Cadaqués

Iedereen heeft tijdens zijn vakantie wel zin in wat avontuur. De natuurlijke omgeving van Cadaqués is uiterst geschikt om volkomen veilig nieuwe ervaringen te delen met het hele gezin. Op het strand van Portlligat vind je Kayaking Costa Brava, een organisatie gespecialiseerd in kayaktochten op zee en excursies met ervaren gidsen langs de kust van Cap de Creus. Tijdens zo´n tocht ontdek je baaien, grotten en geheime en ontoegankelijke plekken. De organisatie biedt speciale excursies aan op maat van gezinnen met eenpersoons of  dubbele kayaks gevolgd door een boot ter ondersteuning tijdens de hele tocht.  

Kayaks, Costa Brava
 
Een andere manier om van de kustlijn van Cadaqués en Cap de Creus te genieten is een boottocht in de omgeving. Een van de beroemdste maatschappijen is die van het wondermooie schip Charter Sant Isidre met een driehoekig zeil uit 1925. Het schip is onlangs nog opgeknapt en je kan er excursies langs de kust mee maken en halt houden om een duik te nemen in de Middellandse Zee.
 
Daarnaast kan je met de boot Barco Adela verschillende excursies maken langs de kust van Cap de Creus. Je kan kiezen welke type excursie je wilt doen, van een tocht richting de mooiste baaien, tot speciale excursies bij zonsondergang of volle maan. Om de boot te vinden, moet je je begeven richting de pier van Portlligat, recht tegenover het Casa-Museo Dalí.
 
Cadaqués
 
Tot slot, moet je zeker de kans grijpen om de adembenemende zeewereld van deze streek te ontdekken. Je kan hiervoor terecht bij talloze duikscholen, die je kan vinden langs de stranden en de pier van Cadaqués. Onder begeleiding van ervaren duikinstructeurs ontdek je onderwatergrotten, overblijfselen van gezonken schepen en de pracht van de mariene flora en fauna van Cap de Creus. Ongetwijfeld een ervaring die voor altijd in je geheugen gegrift zal staan.
 
Tot zover onze gezinsgids van Cadaqués. Laat je bekoren en boek nu je vakantiehuis in Cadaqués. Geniet van de charme van het historische gedeelte en alle activiteiten in de omgeving, die het een uitstekende gezinsbestemming maken.