Op reis naar de stranden van Cadaqués

Cadaqués is een waar paradijs in het noorden van de Costa Brava. Dit vissersdorp is de geschiedenis ingegaan als de thuishaven en de inspiratiebron van Dalí. Het waren vooral de stranden en de prachtige natuur die het werk van de excentrieke Catalaanse artiest sterk beïnvloed hebben. Als je jezelf afvraagt wat er zoal te zien is in Cadaqués dan is het antwoord simpel: mooie stranden. Bezoek zowel pittoreske stadsstrandjes als intieme en ongerepte baaitjes in het noorden van Cap de Creus.
 
Stranden van Cadaqués
 
Er zijn zoveel stranden aan de kust van Cadaqués dat het geen gemakkelijke opgave was om de beste uit te kiezen. Je zal hoogstwaarschijnlijk verliefd worden op je eigen favoriete strand, maar we kunnen je alvast onze favorieten geven:
 

Playa Grande

Playa Grande is het meest centraal gelegen strand van Cadaqués. Je kan het bereiken via de strandboulevard en het beschikt over allerlei faciliteiten zoals bars en restaurants. Het is 200 meter lang en 20 meter breed en het is er vaak druk, aangezien dit het favoriete strand is van gezinnen.
 
Standbeeld van Salvador Dalí op de strandboulevard van Cadaqués
 
We worden welkom geheten op het strand door een standbeeld van de centrale figuur van Cadaqués: Dalí, in een van zijn karakteristieke poses. Op dit strand kun je genieten van de heerlijke lokale gastronomie in twee strandbars, of je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te ontspannen in het zonnetje of de strandboulevard te verkennen. 

Es Llané en Llané Petit

Deze stranden liggen heel dicht bij elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Het eerste kun je bereiken via de strandboulevard. Het is zo'n 130 meter lang en 12 meter breed en wordt gekenmerkt door platte rotsen die het water in lopen. Dit strand is een trekpleister voor gezinnen, omdat het water maar heel geleidelijk aan dieper wordt.

Playa de Es Llané

Via playa de Es Llané kun je playa de Llané Petit bereiken. Het is een veel kleiner en rustiger strandje, wat het ook het favoriete toevluchtsoord maakt van de lokale zeemannen van Cadaqués. Door een vakantiehuis te boeken in Cadaqués, kun je genieten van alle stranden in de omgeving.

Playa Es Sortell

Op slechts 300 meter afstand van het centrum van Cadaqués bevindt zich een van onze favoriete stranden. Zoals zo vaak in Cadaqués, vind je hier kalm en kristalhelder water aan een strand met kiezeltjes en grind. De kers op de taart is het prachtige zicht vanaf je strandhanddoek. Je kunt blijven staren naar de prachtige, witte huisjes van Cadaqués, de modernistische gebouwen langs de strandboulevard en dat allemaal met de bergen Puig de Paní en Puig de Bufadors op de achtergrond.

Cadaques, Costa Brava
 
Aan een kant van het strand vind je bovendien een klein bruggetje om de oversteek te maken naar het eilandje Es Sortell. Het is zeker de moeite waard om hier eens rond te wandelen, terwijl je geniet van een lekker zeebriesje.

Playa Sa Conca

Als je vervolgens de kustlijn naar het zuiden volgt, in de richting van Faro de Cala Nans, dan stuit je op dit kleine baaitje met een nudistentraditie. Ondanks de enkele huisjes in de omgeving, vind je hier een stukje puur natuur. Het water is er kristalhelder, rustig en redelijk diep, wat het geschikt maakt om met een boot aan te meren.

Kustlijn van Cadaqués
 
Playa Sa Conca is iets verder verwijderd van Cadaqués, maar het maakt geen deel uit van Cap de Creus. Als je wilt genieten van een naaktstrand zonder je al te ver te moeten verplaatsen uit het centrum van Cadaqués, dan is dit strand een goede optie voor jou. Vanaf de kustlijn wordt je bovendien verrast met een fantastisch uitzicht op de kliffen aan de horizon.

Playa es Pianc

Als je terugkeert richting het centrum van Cadaqués dan kun je richting de stranden in het noorden van de baai gaan. Zo'n 500 meter verder langs de strandboulevard kun je het kleine strandje Es Pianc vinden, van waarop je kunt genieten van het prachtige, avondlijke schemerlicht van Cadaqués.

Cadaqués
 
Dit kleine strand ligt dicht bij het centrum en is dus altijd redelijk druk. Je kunt er gezellig tafelen in de verschillende bars en restaurants op het strand. Playa Es Pianc moet je zeker eens gezien hebben, je zal er kunnen genieten van een prachtige zonsondergang aan de Costa Brava.

Playa de Ses Oliveres y Playa de El Ros

Op minder dan 500 meter van playa Es Pianc vind je twee stranden die rechttegenover elkaar gelegen zijn: playa de Ses Oliveres en El Ros, vol houten bootjes langs de hele kustlijn. Beide stranden beschikken over tal van faciliteiten. Je kunt er onder meer een kayak huren om de omgeving wat beter te leren kennen. Zo kun je het eilandje Cucurucuc verkennen, een rots in de baai van Cadaqués die Dalí tot grootse dingen inspireerde.

Calas en Punta de S'Oliguera

Ten noorden van Cadaqués bevindt zich Punta de S'Oliguera. Het is een punt met meerdere, meestal kleine stranden en het is zeker de moeite waard om de omgeving eens onder de loep te nemen als je over een auto beschikt. In de buurt raden we je playa s'Arenella aan, dat zich tegenover een eilandje met dezelfde naam bevindt.

Kustlijn, Cap de Creus
 
Daarnaast is playa des Caials een geschikte plaats voor duikliefhebbers. De rijke flora en fauna op de zeebodem is er heel divers. Zo divers, dat je er ook een verloren gegane schat kunt vinden: de overblijfselen van het Engelse schip Llanishen. Dit schip ging in 1917 ten onder door een Duitse onderzeeër en geeft alles een wat spookachtig randje.

Playa de Portlligat

Playa de Portlligat
 
Playa de Portlligat is het belangrijkste strand in Cala de Portlligat en bovendien ligt het slechts op een steenworp afstand van het Casa-Museo van Dalí. De artiest koos deze plaats om te werken en inspiratie op te doen. Het strand ligt tegenover een klein eiland met een pittoresk zandstrand. Je vindt er geen douches noch badmeesters, maar je kan voor eten en drinken wel terecht bij enkele strandbars in de omgeving. Er is zelfs een stand waar je kayaks kunt huren om de kust af te varen.

Cala S'Alqueria Gran, S'Alqueria Petita y cala Sant Lluis

In de baai Racó des Mor vinden we twee mooie inhammen: cala S' Alqueria Gran en S'Alqueria Petita. Hier hangt een heel rustige sfeer, waardoor veel nudisten naar deze stranden trekken. 

Kustlijn van Cadaques
 
Wat verder vind je cala Sant Lluis, een naaktstrand omgeven door natuur en een oase van rust. Hier kun je genieten van de zon en de zee zonder gestoord te worden, zelfs tijdens de zomermaanden.  

Cala Portaló

Cala Portaló is een andere favoriet van ons. De toegang bevindt zich niet ver van de Faro del Cap de Creus. Het is redelijk moeilijk om er te raken waardoor het meestal niet drukbezocht is. Je kan er je handdoek neerleggen op het zachte zand en heerlijk genieten van het zonnetje. De omliggende rotsen en kliffen maken het intieme plaatje compleet.

Cala Portaló

Cala Culleró

Cala Culleró is een heel bijzonder strand. De stenen en de rotsachtige kliffen zijn geboetseerd door de wind-en zee-erosie waardoor je er nu grillige vormen kunt waarnemen. Ze maken dit stukje van Cap de Creus er alleen maar mooier op.

Kustlijn van Cadaqués
 
 Op dit strand hangt een rustige en relaxte sfeer. In het kristalheldere water kun je daarnaast een blik werpen op de fascinerende zeebodem. Er werden namelijk overblijfselen gevonden van schepen uit de tijd van de Grieken en de Romeinen die door de sterke Tramontada-wind tegen de rotsen te pletter zouden gevaren zijn.

Cala Jugadora

De Cala Jugadora is een van de pareltjes van Cap de Creus. Met zijn doorzichtige, rustige water is het een waar paradijs voor snorkelaars. Doordat het strand wat afgelegen ligt en over geen faciliteiten beschikt, is de opkomst er gemiddeld en zal je dus geen problemen hebben om je auto kwijt te raken. Om er te raken, hoef je enkel koers te zetten richting Faro del Cabo de Creus, het strand bevindt er zich namelijk net voor. De Cap de Creus telt talloze unieke stranden, maar de hele Spaanse kust is een verzameling van wondermooie zeepareltjes. Hier zijn de 10 beste stranden van Spanje.

Cala Jugadora in Cap de Creus
De stranden van Cadaqués en de omgeving van Cap de Creus zijn deel van een prachtig gebied waar de wind en de zee prachtige baaitjes geschapen hebben tussen de kliffen. Reserveer nu je vakantiehuis aan de Costa Brava en ontdek alle geheimen van deze kuststreek.
 
 
Voor je andere oorden opzoekt, moet je zeker nog Cova de l´Infern bezoeken, een zeegrot gehouwen door het water. Wanneer de zonnestralen bij zonsondergang op het water vallen en gereflecteerd worden dan lijkt het net alsof je aan de ingang van de hel staat. Kom naar Cadaqués en ontdek droomstranden tijdens eindeloze, zonnige dagen vol nieuwe avonturen en niets dan ontspanning.

Kaart