Atarazanas - de centrale markt van Málaga

Er heerst altijd een aangename drukte in de centrale markt van Málaga, ook wel Atarazanas genoemd, waardoor deze zeker een bezoek waard is. Ondanks dat de markt in het centrum van Málaga gelegen is, is het een plek waar mensen gemakkelijk voorbijlopen doordat ze meer bezig zijn met wat er zich rondom hen afspeelt in de drukke straten. Als je op zoek bent naar verse, lokale producten voor een goede prijs dan ben je bij deze markt aan het juiste adres.

Korte Geschiedenis van de Atarazanas-markt

façade van de Atarazanas-markt, Málaga

Zoals wel vaker het geval is met gebouwen in Málaga, heeft de markt een fascinerende maar verborgen geschiedenis. De naam "Atarazanas" is afkomstig uit de tijd van de Moren. Letterlijk vertaald uit het Arabisch betekent het ''plaats waar schepen worden hersteld''.

Het is vandaag de dag moeilijk te geloven, maar het grootste deel van Málaga zoals we het nu kennen bevond zich onder zeeniveau tijdens de Moorse heerschappij. De Atarazanas-markt lag net aan de rand van de zee. In de archieven die teruggaan tot ver in de achttiende eeuw vissen mensen nog vanop de muren van de markt (of scheepswerf in die tijd).

Een Scheepswerf uit het Nasridenrijk

De Atarazanas-markt werd gebouwd tijdens de heerschappij van Mohammed V (1354-1391). De scheepswerf was in de veertiende eeuw een van de grootste en indrukwekkendste gebouwen uit die periode. De markt werd gekenmerkt door zeven bogen in de vorm van hoefijzers aan de façade, waarvan vandaag de dag slechts een overblijft.

achterzijde van de Atarazanas-markt, Málaga

De boog werd in 1978 uitgeroepen tot een monument van historisch en artistiek belang. Er is echter niet echt iets dat verwijst naar het historisch belang van de boog.

Wie goed oplet zal twee kleine schildjes vinden aan de bovenkant van de boog met een inscriptie in het Arabisch. Er staat “Enkel God zal overwinnen, moge glorie Hem toekomen”.

standje in de Atarazanas-markt, Málaga

Het oude gebouw raakte al snel in verval. Nadat Málaga opnieuw in handen viel van de Katholieke Koningen in 1487, werd de markt omgetoverd tot een klooster. Nog later werd het omgevormd tot een militaire kazerne, een ziekenhuis en uiteindelijk een school.

standjes in de Atarazanas-markt, Málaga

Bij aanvang van de negentiende eeuw stond de oorspronkelijke constructie op instorten. Dankzij de inspanningen van architect Joaquin Rucoba werd de originele boog gered en werd de markt helemaal heropgebouwd tussen 1876 en 1879. Ijzer speelde een belangrijke rol in grote delen van de heropbouw.

standje in de Atarazanas-markt, Málaga

De markt werd in 2008 volledig afgesloten door nieuwe verbouwingen. In april van het jaar 2010 werd het gebouw opnieuw geopend.

tapasbar aan de Atarazanas-markt, Málaga

De markt is niet uitsluitend een plek waar je verse producten kunt vinden, maar ook een populaire plaats om tapas te eten. Dichtbij de hoofdingang zul je verschillende bars vinden waar je van de verse producten van de markt kunt proeven. Als je van plan bent om tijdens je vakantie in Málaga de smaken en kleuren van de lokale gastronomie te ontdekken, dan is de markt een plek die je zeker moet bezoeken!

Praktische Informatie

De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 8 u. tot 14 u. De hal bevindt zich in het centrum van Málaga, halverwege tussen El Corte Inglés en Calle Larios.

Kaart