Individuele wandelroutes: Málaga

Málaga is bezaaid met verborgen parels en geheime plekjes. Het is een fantastische bestemming voor een stedentrip. Lege muren worden er ingekleurd door alternatieve straatkunst en smalle straatjes komen tot leven door charmante cafeetjes, levendige bars en unieke boetieks. De stad beschikt over heel wat troeven. Denk maar aan de mix van traditionele Spaanse architectuur en moderne, luxueuze gebouwen. Laten we vooral ook de kleurrijke, groene tuinen en de relaxte strandomgeving niet vergeten!

uitkijkpunt Gibralfaro, Málaga

De beste manier om Málaga te ontdekken is ongetwijfeld te voet, aangezien het een heel aangename stad is om door te wandelen. Je zult veel dingen zien die je zou missen als je niet te voet zou gaan. Wij hebben drie wandelroutes ontwikkeld om de mooiste delen van de stad Málaga te ontdekken: een Picassoroute, een Kunst- en Cultuurroute en een Historische route.

Deze routes zijn niet enkel geschikt voor kunst- en geschiedenisliefhebbers. Iedereen zal van de routes genieten, aangezien ze je langs enkele van de mooiste en meest interessante monumenten van de stad leiden die je niet mag missen tijdens je verblijf in een vakantiehuis in Málaga!

Wandelroute 1: Picasso

Bronzen Picassobeeld, Plaza de la Merced

Málaga is de geboorteplaats van Pablo Picasso, een van de beroemdste artiesten die Spanje ooit gekend heeft. De route is geschikt voor iedereen of je nu een grote fan bent van Picasso, een kunstliefhebber bent in het algemeen of gewoon wilt bijleren over de artiest en de stad. Deze route zal je langs enkele van de hoogtepunten van Málaga brengen die te maken hebben met Picasso. Je zult van start gaan aan het museum van de Fundación Picasso (de Picassostichting) en eindigen aan de oude site van de San Telmo-academie voor Schone Kunsten op Plaza de la Constitución.

 

Algemene route

Fundación Picasso, Museo Casa Natal Picasso - Plaza de la Merced met het Bronzen Picassobeeld - Iglesia Santiago - Museo Picasso Málaga - Museo del Patrimonio Municipal de Málaga - Parque de Málaga - Plaza de la Constitución, Real Academia de Bellas Artes de San Telmo

Geschatte tijd: 2-4 uur

Deze route omvat een aantal musea en een lange wandeling door het Parque de Málaga. Het park is echter optioneel. We raden het toch aan, omdat het park een welverdiende rustpauze biedt met schaduwrijke, koele plekken en bankjes om te zitten. Dit indachtig, kan de route tussen de twee en de vier uur duren. Het hangt natuurlijk af van je wandeltempo, welke musea je wenst te bezoeken en of je besluit door het park te gaan of niet.

Beste tijd voor de route

We raden je aan om deze route niet in de hete zomermaanden (juni, juli en augustus) af te leggen. Tijdens de winter in Málaga wordt het normaal gesproken niet kouder dan 12℃. Met een winterjas ben je perfect voorbereid op de koele zeelucht die voor een aangename temperatuur zorgt tijdens je wandeling. De beste tijd van het jaar voor een stedentrip om enkele wandelroutes af te leggen, is tussen maart en mei in het voorjaar en september en november in het najaar. Deze maanden staan garant voor prachtige, zonnige dagen met wat aangenamere temperaturen. Perfect dus om enkele uren te besteden aan het verkennen van een nieuwe stad.

Wat je zult zien...

Tijdens deze wandelroute zul je kunnen genieten van de prachtige oude architectuur. Daarnaast kun je naast Picasso zelf plaatsnemen, of de populaire bronzen versie ervan op Plaza de la Merced.

Wist je dat?

  • Er zijn twee bars op Plaza de la Merced die naar Picasso vernoemd zijn. Nadat je de route afgemaakt hebt op Plaza de la Constitución kun je terugkeren naar het dichtbijgelegen startpunt Plaza de la Merced. Daar kun je je batterijen opnieuw opladen en genieten van een fris drankje en de schaduw van een van de terrasjes.

Picassobar, Plaza de la Merced, Málaga

Wandelroute 2: Kunst en Cultuur

Lagunillas, Málaga

De ''Kunst- en Cultuurroute'' is perfect om het hart en de ziel van Málaga te leren kennen. Tijdens de route ontdek je de straatkunst van lokale artiesten bij het beginpunt in de Lagunillas-buurt, waar je allerlei soorten schilderwerken en graffiti tegen zult komen. Ook in de Soho-wijk zul je hier meer voorbeelden van vinden. Het cultureel centrum La Termica is de laatste stop op deze route. Hier begeef je je in de creatieve wereld van Málaga vol concerten, voorstellingen, workshops, marktjes en nog veel meer.

 

Algemene route

Calle Lagunillas - Museo, Casa Natal Picasso - Museo Picasso Málaga - Centre Pompidou - Soho-wijk - Centro de Arte Contemporáneo de Málaga - Museo Ruso Málaga - cultureel centrum La Termica

Geschatte tijd: 3-5 uur

Het duurt anderhalf uur om deze route volledig af te leggen, zonder tussenstops om foto's te maken of enkele van de musea of kunstcentra te bezoeken. We schatten dus dat je drie tot vijf uur nodig zult hebben om de route te wandelen, met korte rustpauzes inbegrepen, net als tijd om foto's te maken en musea en galerijen te bezoeken.

Beste tijd voor de route

De meeste tussenstops op deze route zijn bezienswaardigheden die binnen gelegen zijn. Wat het weer betreft, is er dus niet echt een aangeraden moment van het jaar om deze route te verkennen. Je kunt het best 's ochtends zo vroeg mogelijk beginnen als je de complete route wenst te lopen, om er zeker van te zijn dat je alles kunt doen voor sluitingstijd. De laatste stop, La Termica, bevindt zich immers een heel eind verder weg in het westen van de stad.

Wat je zult zien...

Je zult Lagunillas verkennen, een van de meest artistieke delen van de stad. Hier zul je veel nieuwe, jonge artiesten zien tekenen. Graffiti werd hier bovendien oorspronkelijk geïntroduceerd door de bewoners van de buurt. Het is dus een authentieke plek die nog niet veel toeristen kennen! Je kunt Lagunillas vinden aan de achterzijde van Plaza de la Merced. De buurt bevindt zich vlak in het centrum, maar toch heb je het gevoel dat je in een heel andere wereld bent als je Lagunillas verkent.

Wist je dat?

  • Een graffitiportret in Calle Lagunillas beeldt een van de meest beruchte figuren van Málaga uit. Eduardo Colorado, ofwel ''El Cantinero'', is een flamencozanger die op straat optreedt. Eduardo is een bekend gezicht in het centrum van Málaga. Je kunt hem heel vaak zien ronddwalen op Plaza de la Merced, in het centro histórico (historisch centrum) en dichtbij het Teatro Romano (Romeinse Theater). Hij zingt flamenco en is bekend om zijn extreem hese stem en gebrek aan tanden. Het was ooit een genot om hem op straat te horen zingen. Zijn getormenteerde gezang voegde immers een authentieke toets van Málaga toe aan het straatbeeld. Op zijn oude dag is hij echter wat rumoerig geworden. Zo zie je hem soms beledigingen naar het hoofd van toeristen werpen en etensresten van tafels van restaurants graaien.

Graffiti El Cantinero, Lagunillas

Wandelroute 3: Geschiedenis

Palacio de Obispo, Málaga

Málaga kent een kleurrijke en uitermate interessante geschiedenis. Denk maar aan het indrukwekkende Gibralfarokasteel dat op een heuvel staat, de onafgewerkte, maar opvallend mooie kathedraal, de weelderige Moorse architectuur, de oude kerken en de fascinerende pleinen. Het is een meeslepende mix van oud en nieuw, bezienswaardigheden uit vroegere tijden en het heden. Ondanks de naam van deze route (''historische route''), zal het een hulpmiddel zijn om in korte tijd de spectaculairste bezienswaardigheden en monumenten van Málaga op een fantastische manier te leren kennen.

 

Algemene route

Murallas in het Rectoraat - het Alcazaba - Teatro Romano - Plaza de la Merced - Iglesia Santiago - Museo Picasso - Iglesia Sagrario - Kathedraal - Calle Larios - Casa de Guardia 

Geschatte tijd: 3 uur

Geef jezelf drie uur de tijd om deze route te voltooien. Hoe lang de route zal duren, is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel tijd je besteedt aan de bezienswaardigheden.

Beste tijd voor de route

Omdat deze route je langs enkele van de mooiste musea en kerken van Málaga leidt, is het zeker een goed idee om op voorhand de openingstijden eens te bekijken. Op die manier haal je alles uit je bezoek. Het is aangeraden om de route vroeg aan te vatten. Zo geef je jezelf voldoende tijd om de volledige route op eigen tempo te lopen en foto's te nemen met de beste lichtinval.

Wat je zult zien...

Verschillende bezienswaardigheden en monumenten van Málaga, die de complexe geschiedenis van duizenden jaren lang uitbeelden.

Wist je dat?

  • De prachtige kathedraal van Málaga staat bij locals liefkozend ook wel bekend als "La Manquita" of de éénarmige dame. De kathedraal is immers niet afgemaakt. Na de bouw van de eerste toren was het geld van de autoriteiten op en konden ze de tweede toren dus niet helemaal afmaken. Nu kun je een volledige toren zien en een stomp, en die stomp zorgt dus voor de bijnaam.

de kathedraal van Málaga