De pracht van Pals: middeleeuws dorpje in de natuur. Ontdek de gastronomie!

Pals staat bekend als een van de meest charmante dorpjes die je kunt bezoeken tijdens je vakantie aan de Costa Brava. Het ligt boven op een heuvel en is destijds gebouwd rond een fort. Tot op vandaag heeft het zijn middeleeuwse uitstraling zo goed bewaard dat een bezoek aan Pals voelt als een reis terug in de tijd. 
 
Het oude centrum is uiterst verzorgd en de inwoners koesteren hun lokale tradities en gastronomie. Elk jaar zijn er zelfs verschillende gastronomische en culturele evenementen. De natuurlijke omgeving is adembenemend, met een strand, duinen, moerassen en rijstvelden. Ze maken allemaal deel uit van een natuurpark. Het lijstje hieronder biedt tips om vooral van het beste van Pals genieten.

1. Verken het historische centrum

Pals

Het is prettig kuieren in het historische hart van Pals. Het is zo mooi en authentiek dat je je gemakkelijk in een andere tijd waant. De geplaveide straatjes, de eeuwenoude gevels, de verrassende details en architectonische pareltjes, zoals pittoreske bogen en deuropeningen, ademen de geschiedenis van het dorp uit, terwijl bloemen kleur toevoegen aan de historische pracht. 

Pals is zo uitstekend bewaard gebleven dankzij een lokale arts die, nadat het dorp verwaarloosd was geraakt, het voortouw nam in de restauratie. Het oude gedeelte is vervolgens uitgeroepen tot Historische Site in 1973.

Pals

Pals werd voor het eerst genoemd in de 9de eeuw, maar verschillende tekenen geven aan dat het daarvoor al bewoond was. De naam komt van het Latijnse ‘Palus’, wat 'moerasgrond' betekent. Het is dan ook omgeven door meren en moerassen.

Enkele historische hoogtepunten

Toren Torre de las Horas, Pals

- De ronde Romaanse toren Torre de las Horas ('De Toren der Uren') uit de 11e en 13e eeuw valt op aan het einde van de omhoog slingerende hoofdweg. De toren is het enige wat er overblijft van het vroegere kasteel, dat tijdens de Catalaanse burgeroorlog in de 15e eeuw helemaal verwoest raakte. Het is daarna omgebouwd tot een klokkentoren in gotische stijl, vandaar de naam. In totaal staan nog vier torens overeind, met elkaar verbonden door de verdedigingsmuren.

- Op het hoogste punt ligt het uitkijkpunt Mirador Josep Pla, vernoemd naar de schrijver van het nabijgelegen charmante kustdorpje Palafrugell, die Pals graag beschreef in zijn werk: "Pals is goed voor niet één maar wel honderd bezoeken." Vanaf dit punt heb je een wijds uitzicht over de Medes-eilanden, het Montgrí massief, Canigó en de Sierra de l'Albera.

Kerk

- De kerk van Sant Pere bestaat al meer dan 1000 jaar. Een deel van de stenen waarmee het werd gebouwd, is afkomstig van het vroegere kasteel van Pals.

Het kerkje groeide door de eeuwen heen uit tot een mix van verschillende bouwstijlen: het heeft een Romaanse basis, met daarin ook gotische en barokke elementen verwerkt, plus een 18e eeuwse klokkentoren.

Museum - Casa de Cultura Ca La Pruna, Pals

- Het versterkte Museu-Casa de Cultura Ca La Pruna dateert uit de 15e en 16e eeuw. Het biedt een permanente tentoonstelling van de Catalaanse wijnen en cavas, plus een replica van een 18e-eeuwse apotheek.

Ook herbergt dit gebouw het Museum voor Archeologie, met objecten die ooit gevonden zijn op een Engels oorlogsschip dat tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog (1808) ten onder ging tijdens het beleg van Roses - nu een aangenaam kustoord.

Pals

Tijdens je wandeling zul je ook leuke kunstgalerijtjes en winkeltjes tegenkomen. Je kunt er voor een goed prijsje kleurrijk Catalaans aardewerk op de kop tikken.

Uitrusten met een drankje kun je op een van de terrassen in de aantrekkelijke historische setting van Pals - bijvoorbeeld op het centrale plein aan het gemeentehuis, Plaça Major.

Pals - Plaça Major

Ga je iets eten, bestel dan zeker het traditionele rijstgerecht Arròs de Pals a la cassola in een van de lokale restaurants. Pals teelt ten slotte al bijna vijf eeuwen lang rijst. Er is zelfs een speciale rijstcampagne ('Pals en zijn rijstkeuken') in de vroege lente. 

2. Ontdek de lokale rijst en geniet van de gastronomie

Routes of tours tussen de rijstvelden

Rijstvelden, Pals

Ben je ooit al dwars door rijstvelden getrokken, met de fiets of te voet? Dan hoef je hier alleen maar de paden te volgen. Je kunt zelfs een toeristisch treintje nemen, met fantastische uitzichten over de rijstvelden tijdens de tour (de velden hebben een intense groene kleur tijdens de zomermaanden) en de Montgrí berg op de achtergrond.

Deze rijst-tour met het treintje 'Xiulet de Pals' (ongeveer 90 minuten) omvat een bezoek aan de molen, die sinds de 15e eeuw rijst heeft verwerkt, en demonstraties door een gids. De tour is ook beschikbaar in het Engels. (Van april tot oktober, meer info: http://www.elxiuletdepals.com/nl/route-of-pals-rice/ of bel 628 59 79 72)

De ‘Gastronomische Campagne van Pals en Rijst ’ en een Wijnfestival (april-mei)

Pals, rijstgerecht

- Verblijf je in Pals in april of de eerste helft van mei, dan kun je genieten van een speciaal rijstevenement: de ‘Gastronomic Campaign of Pals and Rice', waaraan de rijstmolen, het gemeentebestuur en de lokale restaurants deelnemen. Een unieke kans om alles te weten te komen over de kwaliteit en geschiedenis van dit primaire streekproduct, want er zijn dan rondleidingen die verband houden met de geschiedenis en tradities van rijst, marktjes met lokale producten, kookkursussen, lezingen, ambachtelijke workshops, enz.

Het beste deel van dit evenement is nog het speciale menu dat de plaatselijke restaurants dan serveren, met als hoofdgerecht een stoofpotje op basis van de lokale rijst, en verder de gebruikelijke voorgerechten en desserts van het restaurant.

- In april vindt trouwens ook het Vivid Wijnfestival van de Costa Brava plaats, met meer dan 100 verschillende activiteiten in de regio Empordà: wijnproeverijen, wijntherapie, natuurreizen, open dagen en gespecialiseerde activiteiten voor professionals in de industrie,... Noem maar op! (Meer info: Doemporda.cat)

Het traditionele 'Zaaien van de Rijst': een feestelijke demonstratie (juni)

Rijstgerechten, Pals

In juni kun je dan weer een echte demonstratie bijwonen van hoe de mensen in Pals de rijst vroeger zaaiden, nog voor er machines waren. Je kunt dus zien hoe ze de rijst handmatig planten en daartoe in het water staan, met gebogen rug.

Tijdens deze jaarlijkse 'Zaai'-viering (La Plantada) zijn het oude boeren die dit demonstreren aan bezoekers. Daarna volgen een lokaal ontbijt op het land en diverse activiteiten, gericht op het landelijke leven en de rijstteelt. Een unieke ervaring!

De traditionele 'Rijst Oogst': een feestelijke demonstratie (Oktober)

Rice fields, Pals

Ook oktober is een uitstekende maand voor een bezoek aan de streek, niet alleen omdat er dan minder volk is en nog altijd mooi weer - zoals je op veel plaatsen in Spanje dan zalig kunt nazomeren - maar ook omdat je dan weer een heuse demonstratie kunt zien, dit keer van de oogst en opnieuw door de oude boeren van het dorp. Daarbij snijden ze handmatig de stengels af, maken ze stapeltjes en leggen ze die op een houten slee getrokken door een paard. Dit keer eindigen deze feestelijkheden met een publieke rijstmaaltijd.

Een Michelin sterrenrestaurant, gekozen tot ‘Beste van de Wereld’

Ben je een foodie, probeer dan zeker een tafel te reserveren bij het restaurant Celler de Can Roca in Girona, zodat je er tijdens je verblijf naartoe kan. Alleen moet je dat maanden vooraf kunnen doen, want het stond al verschillende keren op nummer 1 op de lijst ‘50 Beste Restaurants van de Wereld’ van het Restaurant Magazine. De vele reserveringen en de al vele geuite lofbetuiginen voor de drie broers die er samen werken, bewijzen echter dat het de moeite waard is!

Pals’ kaas- en wijnfestival (augustus)

Wijnfestival, Pals

Vier je vakantie in Pals eind augustus? Ook dan kun je genieten van een uitstekend gastronomisch evenement: de Catalaanse wijn- en kaasbeurs (Fira de Vins y Cavas de Pals), hoofdzakelijk gericht op de Empordà streek.

Twee avonden lang biedt de prachtige binnenplaats van het Ca La Pruna-gebouw dan een tentoonstellingsruimte voor Catalaanse wijnen en ambachtelijke kazen, zodat zowel lokale als buitenlandse bezoekers de verschillende Catalaanse kwaliteitslabels of 'Denominaciones de Origenes' kunnen proeven en ontdekken. Je kunt daarbij een kaartje kopen voor alleen wijn- of kaasproeverijen, of een kaartje dat beide combineert. 

Wijnfestival, Pals

Nit d’Espelmes: een magische zomernacht in Pals (augustus)

Naast al deze fijne gastronomische evenementen organiseert Pals half augustus ook een speciale avond, de Nit d'Espelmes. Het dorp is dan alleen verlicht door kaarslicht.

Meer dan 10.000 kaarsen belichten zo de architectonische schoonheid van het middeleeuwse dorpje. Het geeft een onvergetelijke sfeer, terwijl artiesten uit de hele wereld de magie compleet maken met buitenconcertjes. Een evenement geïnspireerd op de jaarlijkse Notte delle Candele in het Italiaanse dorpje Vallerano.

Espelmes, Pals

3. Er even tussenuit in het natuurpark

Pals maakt deel uit van het natuurpark van Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Ben je graag actief op vakantie, dan kun je hier kiezen uit tal van excursies, te voet, per fiets of zelfs te paard.

Het is ook fijn wandelen of fietsen naar de vogel-uitkijkpost. De moerassen en wetlands trekken hier immers heel wat vogelsoorten.

Basses d'en Colls, Pals

Heb je zin in een stevige wandel- of fietstocht, dan kun je helemaal naar de top van de berg Massís del Quermany trekken, met als beloning een adembenemend uitzicht over middeleeuws Pals, prachtig gedrapeerd over de top van de Mont Aspre, omgeven door uitgestrekte rijstvelden en wetlands, het strand van Pals, de Medes eilanden, de Pyreneeën en het Gavarres gebergte. Vergeet je camera niet, en neem de tijd om dat magnifieke zicht op het landschap in je op te nemen.

Reis je met kinderen of houd je van sport en avontuur, lees dan zeker meer over het Parc Aventura Costa Brava in onze Gids voor gezinnen op vakantie in Pals

4. Platja de Pals, een heerlijk ongerept strand

Middeleeuwse Pals is geen typisch strandoord, waardoor het heerlijk rustig is (vooral buiten de zomermaanden juli en augustus) en je er echt kunt genieten van landelijke charme binnen een wondermooie natuurlijke omgeving. En toch ligt het strand niet eens veraf: op slechts 3 kilometer van het dorp - een van de langste stranden van de Costa Brava!

Basses d'en Coll, Pals

Platja de Pals, een lange goudgele zandstrook binnen een natuurpark, is niet alleen een plek waar je kunt zonnen en genieten van het uitzicht over de Medes eilanden, maar ook heerlijk kunt wandelen langs beschermde duinen en bijzondere ecosystemen, zoals de wetlands en rijstvelden langs het strand.

Watersport, golf, duiken en andere activiteiten zijn allemaal mogelijk aan dit strand. Het beste geniet je hier nog van buiten de drukke zomermaanden. September en oktober bieden nog prima weer en het water is nog steeds aangenaam van temperatuur na een lange, warme zomer. Meer info in onze strandgids voor Pals.

5. Bezoek de beste plekjes rondom Pals

Rondom Pals kun je kiezen uit tal van daguitstappen die echt de moeite waard zijn. Als je het middeleeuwse Pals geweldig vond, mis dan zeker ook het ommuurde dorpje Peratallada niet, op slechts 10 kilometer afstand. 

Het naburige Begur en Palafrugell zijn aantrekkelijke dorpjes, omringd door stranden en baaitjes die bekend staan om hun uitzonderlijke schoonheid. Met enkele namen ben je wellicht al vertrouwd: Sa Tuna, Tamariu, Calella de Palafrugell,... 

Begur

Het pittoreske en historische stadje Girona ligt op maar 45 km afstand. Een perfect dagje uit.

Om nog maar te zwijgen over Barcelona, een van de beste steden om te bezoeken in Spanje. met tal van indrukwekkende bezienswaardigheden, levendige stadsstranden en leuke steegjes en pleinen om langs te flaneren of op terrasjes te genieten. Deze bruisende stad ligt op maar 130 km afstand.

Met zo veel leuke attracties en activiteiten in en rondom Pals, is het goed mogelijk dat je aan één vakantie hier lang niet genoeg hebt...