24 uur in Salamanca

Salamanca is de parel in de kroon van Castilla en León, een soort Oxford en Cambridge in één. De universiteit van Salamanca werd geopend in 1218 en is de oudste in Spanje en het prachtig bewaard gebleven centrum lijkt, architectonisch gezien, niet veel veranderd sinds de 13e eeuw. Het is dan ook UNESCO erfgoed!

Casa de las Conchas  -huis der schelpen

Salamanca - Casa de las Conchas 

Salamanca heeft geen relatie met de zee en het dichtstbijzijnde strand ligt op meer dan drie uur rijden bij Aveiro in Portugal, in een ander land zelfs. Wel zijn er aan de gevel van het 15e-eeuwse gebouw Casa de las Conchas maar liefst 300 schelpen te bewonderen, symbool van de Orde van Santiago. Tegenwoordig doet het dienst als de openbare bibliotheek van Salamanca.

U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om vanuit het pand te genieten van het zicht op Calle Compañia.

Casa LisSalamanca - Casa Lis

Een flinke wandeling verderop van ca. 5 minuten en u arriveert aan de deur van weer een ander trots erfgoed van de stad: Casa Lis, dat ook wel bekend staat als het Museo Art Nouveau en Art Deco. Het museum opende haar deuren in 1995 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste musea van de regio. De expositie is omvangrijk: er worden meer dan 2.500 decoratieve kunstwerken tentoon gesteld. Een vrijgevige verzamelaar van antiek, Manuel Romas Andrade, schonk de werken aan het museum. De 19 collecties omvatten het werk van 51 verschillende kunstenaars, waaronder sieraden uit de legendarische Fabergécollectie.

Catedral Nueva

Salamanca - Kathedraal 

In vroeger tijden kon men er soms lang over doen om een bouwwerk te vervolmaken. Zo ook in geval van de Nieuwe Kathedraal. Een nogal vreemde benaming in onze ogen, aangezien met de bouw in opdracht van koning Ferdinand V in 1513 werd aangevangen, maar het pas in 1733 werd voltooid. Er waren door allerlei factoren niet altijd voldoende middelen om het immense werk door werklieden te laten uitvoeren.

Opmerkelijk detail: naar goed gebruik tijdens restauraties van een historisch bouwwerk worden hedendaagse elementen aangebracht. Zo ook tijdens het restauratiewerk dat in 1992 voor het laatst plaats vond. Boven de poort aan de Noordzijde – Puerta Ramos - vindt u linksboven de beeltenis van een astronaut. Een leuk zoekspel voor de kinderen én volwassenen!

Catedral Vieja
Salamanca - Kathedraal

Salamanca telt maar liefst twee kathedralen, een nieuwe en een oude: la Catedral Vieja. Ook hiervoor gold dat werkzaamheden soms traag verliepen en werklieden daarnaast ook nog eens veel oog voor detail moesten hebben, waardoor na de start in de 12 eeuw de werkzaamheden pas 2 eeuwen later werden voltooid.

De kathedraal is gewijd aan de verering van Santa María de la Sede (Heilige Maria der Zetel) en wordt gekenmerkt door Romaanse / gotische stijl architectuur. Het museum heeft een benijdenswaardige collectie van religieuze kunst. Aangezien de twee kathedralen –de oude en de nieuwe – naast elkaar zijn gebouwd lijkt het van een afstand of het 1 groot bouwwerk is.

Convento de San Esteban

Salamanca - Klooster San Esteban 

Dit is een Dominicaans klooster dat gelegen is aan de Plaza del Concilio de Trento. Het is een buitengewoon kunstwerk, zowel binnen als buiten. Het gebouw is zeer sierlijk en het altaar is in perfecte staat. Wij dagen u uit de Moeder van St. Ruben en kind op te sporen in de decoratie..!

Houdt ook uw ogen open voor het Pantheon van de Theologen. Het herbergt de graven van de gevierde Dominicaanse priesters. De toegangsprijs hiervoor is ca. 3€, geld dat wordt gebruikt voor onderhoud en behoud van het historische gebouw, zodat ook toekomstige generaties van deze bijzondere erfenis kunnen genieten.

Plaza Mayor

Salamanca- Plaza Mayor 

De Plaza Mayor is het grote centrale plein en wordt door velen beschouwd als het mooiste van Spanje.  Het plein werd gebouwd tussen 1729 en 1755 en is een uitmuntend voorbeeldwerk van de barokke architectuur. Het is pok het hart van La Dorada, de 'Gouden Stad' zoals Salamanca ook wel wordt genoemd.

In 1988 verklaarde UNESCO de gehele oude binnenstad van Salamanca World Heritage Site, een prestatie waaraan u wordt herinnerd door een plakkaat in het midden van het plein. Dag en nacht is het er druk en levendig!

Puento Romano

Salamanca zicht vanaf de Romeinse brug 

De stad is het summum van de Romeinse geschiedenis in Spanje. Dit bewijst ook de Puente Romano, de Romeinse Brug die dateert uit de 1ste eeuw.