De lekkerste Spaanse gerechten

Spanje heeft een ijzersterke culinaire reputatie die heel wat wereldberoemde chefs voortbrengt. Als je bij een van die chefs in onder andere het Baskenland en Catalonië aan tafel wil schuiven dan moet je ruim van tevoren reserveren.

In die toprestaurants krijg je vast en zeker een exlusieve en moderne culinaire ervaring voorgeschoteld, maar er zijn ook Spaanse gerechten die een lange traditie met zich meedragen. Wij hebben de top 10 traditionele gerechten voor tijdens je vakantie in Spanje voor jou op een rijtje gezet. Aan tafel!

Patatas bravas

Patatas bravas

Spanjaarden zijn verzot op lekker gekruide gerechten, maar aan pikant eten verbranden ze minder graag hun tong. Een van de weinige uitzonderingen op deze regel is de nationale favoriet: patatas bravas. In dit gerecht worden gefrituurde aardappelblokjes gecombineerd met een vuurrode pikante saus. Om duimen en vingers bij af te likken!

Paella

Paella

Als je een traditionele paella wil proeven dan moet je Valencia bezoeken. Het is in deze streek en meer bepaald aan de boorden van het meer in het L'Albufera-natuurpark dat het beroemde rijstgerecht midden 19de eeuw voor het eerst op tafel getoverd werd. In een echte Valenciaanse paella mogen kip en konijn zeker niet ontbreken, terwijl in heel wat kustplaatsen een paella met zeevruchten de traditionele versie is.

Gazpacho

Gazpacho

Er is niets heerlijker om af te koelen in de hete zomer dan een verfrissende gazpacho. Dat verklaart meteen ook waarom het koude soepgerecht van het warme Andalusië, de zuidelijkste regio van Spanje, afkomstig is. Fijngesneden komkommer, look, ui, paprika, tomaten, olijfolie, zout, water en wijnazijn, dat zijn zowat alle ingrediënten die je nodig hebt voor een gazpacho. Afwerken doe je met wat fijngehakte komkommer, ui, tomaat en paprika. Loopt het water je al in de mond?

Jamón Ibérico

Jamón serrano

In eender welke Spaanse bar zal je wel een stuk ham zien hangen. Als je ervan wil proeven dan zal het personeel met heel veel plezier fijne plakken afsnijden die smelten op je tong en een smaakexplosie veroorzaken in je mond. Jamón serrano is een populair tapasgerecht en een favoriet van heel wat mensen, maar niet getreurd want Spanje produceert jaarlijks maar liefst 40 miljoen hammen.

Calamares

Calamares fritos

Laten we eerlijk zijn: gefrituurd smaakt alles beter. In calamares fritos komt het krokante gefrituurde randje perfect samen met de speciale en uniek rubberachtige textuur van inktvis. Enkele zure druppels citroensap werken het geheel af. De perfecte combinatie!

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega

Een vakantie in Galicië gepland? Probeer dan zeker eens het typische gerecht pulpo a la gallega dat klaargemaakt wordt met lekkere ingrediënten als gekookte inktvis, paprikapoeder, zeezout en olijfolie.

Tortilla española

Tortilla de patatas

Tortilla española wordt letterlijk vertaald als Spaanse omelet, maar is toch heel erg verschillend van een omelet zoals wij die kennen. De Spaanse versie wordt ook wel tortilla de patatas genoemd. Aardappelen en eieren zijn de hoofdingrediënten waarna ui het geheel afmaakt.

Crema catalana

Crema catalana

Een crema verwijst normaal gezien naar een roomachtige soep. Crema catalana daarentegen is de Catalaanse versie van de Franse klassieker crème brûlée. Gekarameliseerde suiker op een rijke pudding met citroenzeste en kaneel ... Klinkt als muziek in de oren toch?

Chorizo

Chorizo

Chorizo is een echte smaakbom. Een stukje laat uren later nog een heerlijk pikante of zoete nasmaak achter, zeker als er rijkelijk look aan toegevoegd is.

Fabada asturiana

Fabada asturiana

Chorizo en bloedworst zijn de twee belangrijkste ingrediënten in het typisch Asturiaanse gerecht fabada, een stevig stoofpotje van witte bonen. De bergbewoners van Asturias, de meest pittoreske regio van Spanje, eten fabada om zichzelf op te warmen wanneer de winterkou ongenadig hard toeslaat.