Tien mooie stranden in Spanje

Met bijna 5000 km aan kustlijn, beschikt Spanje over resorts zowel aan de Middellandse Zee als aan de Atlantische Oceaan. Van de Costas tot aan de eilanden of je nu op zoek bent naar ruige, afgelegen baaien of naar meer verstedelijkte gebieden, in Spanje vind je stranden naar ieders hartenwens. Historisch gezien hebben toeristen steeds de voorkeur gegeven aan de stranden aan de Costa del Sol en aan de Costa Blanca en hoewel je wondermooie stranden kan vinden op deze locaties, is het absoluut de moeite waard ook andere Spaanse stranden te ontdekken.

  • Port de Pollensa - Mallorca
  • Sotavento - Fuerteventura
  • Mónsul - Andalusië
  • Cala Turqueta - Menorca
  • Cala Sant Vincent, Ibiza
  • Cala Fonda, Catalonië
  • La Concha, Baskenland
  • Illetas - Formentera
  • As Catedrais - Galicië
  • Bolonia - Cadiz

Port de Pollença, Mallorca

Mallorca - playa de Pollensa 

Mallorca is de thuisbasis van enkele van Spanje’s mooiste stranden. Aan het Port de Pollensa strand, biedt de Serra de Tramuntana de perfecte achtergrond tegen sprankelend turquoise wateren en fijn wit zand. Als je een strandvilla huurt in Mallorca, mag een bezoek aan deze baai niet ontbreken, niet alleen voor het prachtige landschap maar ook voor de uitgestrekte promenade met zijn traditionele winkeltjes en restaurants. 

- Ontdek meer van Mallorca’s beste stranden.

Sotavento, Fuerteventura

Meer van Spanje’s beste stranden zijn terug te vinden in Fuerteventura. Hier is het mogelijk vlotjes van het ene naar het andere strandje te huppen, daarom is dit Canarisch eiland bekroond met een Quality-Coast premie. Hier vind je zowel familiestranden als de beste surfbestemmingen terug. Sotavento, een maagdelijk gouden zandstrand in het zuidoosten van Fuerteventura, strekt zich uit over 9 km turquoise wateren. Bij laagtij, verschijnt er een zandbank tussen 100 en 300 meter van de kust waardoor een 3 km lange, ondiepe lagune ontstaat die uiterst geschikt is voor het beoefenen van watersporten. 

- Zie meer van Fuerteventura’s beste stranden.

Mónsul, Andalusië

Cabo de Gata - Playa Monsul

Een rondreis langs de kust van Almeria, biedt een perfecte weergave van de mooiste Spaanse stranden. Als thuisbasis van het Parque Natural de Cabo de Gata, is dit de langste, beschermde kustlijn van Andalusië en één van de beste vakantiebestemmingen van Zuid-Spanje. De pracht van de stranden in Cabo de Gata is adembenemend. De afwezigheid van massatoerisme in deze streek, heeft ertoe geleid dat deze locatie zijn authentieke, natuurlijke vorm heeft behouden. Hier vinden we het beroemde Monsul strand terug dat volgens Stephen Spielberg, die hier één van de Indiana Jones films heeft opgenomen, het beste strand van Spanje is. 

Cala Turqueta, Menorca

Menorca - baai Cala Turqueta

Vanuit Ciutadella in het zuiden van Menorca, bereiken we Cala Turqueta. Dit strand staat duidelijk aangegeven vanaf de weg omdat het het beroemdste strand in Menorca is. Je kunt hier ook wandelen vanuit Cala Macarella, langs de Camí de Cavalls. Zijn fijn wit zand en zijn onbeschrijflijk heldere turquoise wateren, bekronen deze door dennenbomen omringde baai, tot wellicht één van de mooiste stranden van Spanje. 

- Ontdek meer van Menorca’s beste stranden.

Cala Sant Vincent, Ibiza

Ibiza - Cala Sant Vicent

Enkele van Spanje’s beste stranden behoren tot het eiland Ibiza. Cala de Sant Vicent lokt mensen naar zijn fijne witte zandstranden en kristalheldere, ondiepe wateren, fonkelend in verschillende turquoise tinten. Heuvels en prachtige dennenbomen beschermen deze baai en precies 200 meter boven deze cala, vinden we de belangrijkste archeologische grot van het eiland – Cova des Culleram.

Cala Fonda, Catalonië

Tarragona - Cala Fonda

Cala Fonda in Tarragona, ook gekend als Waikiki (naar het beste strand van Hawaii) is een waarachtig paradijs, verborgen tussen de rotsen. Als gevolg van zijn ingesloten ligging en het ongemak om deze baai te kunnen benaderen, is dit strand populair bij nudisten. Cala Fonda heeft zijn plaats in de lijst van Spanje’s beste stranden verdiend omdat zijn authentieke, ruige schoonheid langs deze kustlijn met weelderige vegetatie, kalksteenrotsen en kalme, ondiepe waters steeds goed bewaard gebleven is.

La Concha, Baskenland

San Sebastian - playa de La Concha

San Sebastian is één van de beste strandbestemmingen in Noord-Spanje. De lokale bevolking is erg trots Spanje’s bekendste stedelijke strand in hun achtertuin te hebben. La Concha dankt zijn naam aan zijn schelpachtige vorm, waardoor het één van de populairste stranden van Europa is. De natuurlijke omgeving is werkelijk spectaculair omdat het strand omringd wordt door twee bergen, Urgull en Igeldo met fijn goudkleurig zand en adembenemende uitzichten op het eiland Santa Clara.

Illetas, Formentera

Formentera - Illetas beach

Het is niet moeilijk volledig tot rust te komen tijdens een vakantie in Formentera, het minst ontwikkelde eiland van de Balearen. Het Illetas strand was van oudsher populair bij de artistieke gemeenschap en bij de hippiegemeenschap van het eiland. Dit is één van de meeste gerespecteerde Spaanse stranden dankzij zijn roos getinte kustlijn en zijn heldere turquoise wateren, net zoals deze van de Bahama’s of Indonesië.

As Catedrais, Galicië

Galicia - Playa de las Catedrales

Las Catedrales, een echt juweeltje in Galicië. De officiële naam is Praia de Augas Santas – Heilige Wateren Strand. Gekend voor zijn uitgesproken rotsformaties, is het raadzaam hier een bezoekje te brengen bij laagtij zodat het mogelijk is om rond de stranden, grotten en bogen te lopen. Om het strand zo intact mogelijk te houden, worden er maar een bepaald aantal bezoekers per dag toegelaten. Je moet online autorisatie aanvragen voor de dag dat je wilt gaan. 

- Ontdek meer van de beste stranden van Galicië.

Bolonia, Cadiz

Costa de la Luz - Zahara de Los Atunes

Huur een villa in een rustgevend dorpje in Cádiz en bezoek het Bolonia strand. Dit 4 km lange witte zandstrand aan een turquoise zee met contrasten van weelderige groene vegetatie, is waarschijnlijk het bekendste strand in Cadiz. Het beschermde duinlandschap verplaatst constant door de frequente sterke wind. Check de windkracht alvorens dit strand te bezoeken want soms is deze zo sterk dat baden onmogelijk is.