Het traditionele dorpje Alhama de Granada, Andalusië

Alhama de Granada ligt 50 km van het centrum van Granada. Als je op zoek bent naar een rustig weekendje weg of naar een uitzonderlijk mooi en traditioneel plekje om te bezoeken, dan is Alhama de Granada een geschikte keuze.  

Alhama de Granada is een plek die dichters en reizigers door de eeuwen heen heeft geinspireerd. De romantische reiziger Teofilo Gautier beschreef het stadje als ‘een arendsnest, hangend vanaf een enorme rots of piek’.

Alhama de Granada

Met een bevolking van ongeveer 6000 inwoners, heeft het dorpje haar traditionele charme behouden. Het zwerven door Alhama, de zorgvuldig bewaarde Moorse wijk, laat je teruggaan in de tijd. . 

Alhama de Granada – Een parel in de kroon van Nasrid

Gelegen boven een bergkloof, omringd door vruchtbare velden en een heuvelachtig landschap van amandel- en olijfgaarden, het hele gebied is een streling voor het oog.   

Door de rijke geschiedenis en de prachtige, bijna onneembare ligging werd Alhama de Granada beschouwd als een van de parels in de kroon van de Nasriden, een islamitische dynastie die over het gebied van Granada en Malaga regeerde.

Moskee in Alhama de Granada

De naam Alhama is afgeleid van het Arabische woord - Al-Hammam - wat 'thermale baden' betekent. Sinds de Romeinse tijd zijn de helende eigenschappen van het thermale water van Alhama erkend en gewild. Tijdens de periode van de Reconquista betaalden Christenen grote sommen geld om wat van het water te kunnen nemen. .

De overname van het Moorse Alhama door de christelijke troepen in 1482 kwam als een klap en zorgden voor het begin van de oorlog in Granada, die pas tien jaren later eindigde met de verdrijving van de Moren uit Andalusië.

Er is voldoende bewijs om te suggereren dat de Moren een bijzondere voorliefde hadden voor Alhama. Nadat de Moren uit de stad waren verdreven, uitte Abu Al-Hasan - de Moorse regeerder van die tijd - de woorden 'Ay de mi Alhama'. Vandaag de dag wordt dat nog steeds gebruikt in het Spaans om uit te drukken dat je ergens spijt van hebt. 

Bezienswaardigheden in Alhama

Het beste uitzicht van Alhama is het indrukwekkende ravijn Tajo, die je kunt vinden achter de Iglesia del Carmen. Als gevolg van kalkstenen rotsen die de afgelopen duizenden jaren werden uitgehouwen zijn er tal van wandelpaden en bezienswaardigheden binnen de Tajo zelf. 

Wanneer je de kloof binnen gaat, vindt je duidelijk gemarkeerde wandelpaden die je langs de ruines van oude graanmolens, eeuwenoude wassen stenen en verschillende lokale bezienswaardigheden leiden: belangrijke plekken die te maken hebben met de slag om Alhama en met de plaatselijke folklore, en zelfs een kleine kapel die de plek markeert waar volgens een legende een christelijke ridder op wonderbaarlijke wijze gered werd van een 150 meter hoge val. De meeste zijn duidelijk gemarkeerd en aangeduid.  

De rivier biedt ook enkele fantastische plekken om in te zwemmen gedurende de zomermaanden.  

Wandelen in Alhama de Granada

Mocht je veel energie hebben, dan kun je door de bergkloof lopen van de smallere Embalse naar los Bermejales (er zijn er twee - zie hieronder) - je kunt de route hier volgen. 

Het hoofdplein van Alhama, aan de overkant van de weg, biedt een aantal goede restaurants en tapasbars. Restaurant La Seguiriya is aan te bevelen. De beste tapas kun je eten in de nabijgelegen Bar Tigres, op Plaza de la Constitución

De spa van Alhama de Granada (Baleneario) ligt een paar kilometer buiten het dorpscentrum. Het wordt duidelijk aangegeven. Het hotel is open van April tot November en biedt een breed aanbod aan behandelingem. Het water heeft een gemiddelde temperatuur van 47ºC en is rijk aan bicarbonaten, magnesium, calcium en sulfraten. De eigenschappen van deze baden zijn al honderden jaren bekend.  

Warme baden in Alhama de Granada

Een steeds populairdere en gratis optie zijn de warme baden die gelegen zijn naast de officiële spa. Het thermale water is afkomstig uit een grot en heeft een reeks natuurlijke baden gevormd - elk met hun eigen temperatuur, die uitkomen in de ijskoude rivier die hier parallel aan loopt. Het is een fantastische manier om hier te ontspannen, vooral na een wandeling in de bergkloof.   

Wanneer het hotel geopend is, kan je ook zwemmen in het buitenzwembad dat gevoed wordt door de thermale wateren. Dit is meer dan een bezoekje waard en kost slechts 6€ voor de hele dag.

In de buurt

Als je even wil afkoelen tijdens de hete zomermaanden,dan is het Bermejales meer een aanrader. Dit meer ligt op slechts 12km afstand van het centrum van Alhama. Het Bermejas meer biedt zandstranden, veilige zwemmogelijkheden en een schat aan watersporten. Het meer is een populaire plek voor de lokale bevolking tijdens lange, hete zomeravonden, waar wordt gebarbecued en gekampeerd aan de waterkant. 

Iets buiten de gebaande paden liggen de prachtige natuurlijke zwembaden langs de rivier van La Resinera. en is het begin van één van de mooiste wandelingen in Andalusië - langs de Rio Cebollón

Voor meer informatie en fotos, neem een kijkje op Spain Holiday's Facebook album en Google+.