Gesorteerd op: Almunecar

Een gastronomische reis door Almuñécar

Inderdaad beginnen we dit verhaal op deze wijze, want voor de liefhebber van goed en vers eten is dit een bestemming als uit een sprookje.



Vers, vers, vers

Almuñécar is een kleine stad aan de Costa Tropical ten oosten van de stad Málaga en geniet een subtropisch klimaat. Een gastronomische verkenning door het plaatsje leidt ons langs de vissers op de stranden, door valleien en door wijn- en boomgaarden. Wij vragen aan wijbouwer Calvente: wat maakt deze locatie qua voedingsproducten bijzonder? “Het is de combinatie van mar y tierra, het gebied produceert verse producten uit zowel de zee als van het land. De gewassen groeien onder invloed van de zee en tegelijkertijd onder die van de luchtstromen vanaf de Sierra Nevada. Zowel in de zomer als tijdens de winter wordt het met andere woorden nooit écht heet. Dit zorgt ervoor dat het fruit en de groente langer moet rijpen, maar ook meer licht opvangt en haar smaak beter kan ontwikkelen." 


Sterproduct aan de Costa Tropical: de cherimoya uit de familie der roomappels

Het eindresultaat is een verrassend uitbundig aanbod aan verse mango's, cherimoya's, avocado's, groente en veel vis, schelpdieren en zeevruchten: duivelsvis (rape), zeebrasem (besugo), calamares, baars (mero), ombervis (corvina) en diverse schelp- en schaaldieren, waaronder de zeldzame percebes die op de rotsen leeft.

Smakelijke bestemming

Almuñécar is een plaats met ca. 30.000 inwoners. Zoals vele plaatsen aan de zuidkust van Spanje dijt dit aantal uit tot het drie- of viervoudige in de zomermaanden. Maar: het plaatsje behoudt haar kleimschalige karakter en kun je er op je gemak door de smalle, koele straatjes slenteren. 

Almuñécar ligt aan de Costa Tropical die haar naar te danken heeft aan de vele omringende plantages waar tropische vruchten worden gekweekt. Vanaf dit gedeelte van de zuidkust tot aan Almeria worden op omvangrijke en internationale schaal versproducten gekweekt. Niet voor niets draagt dit gedeelte van Andalusië de bijnaam 'de kas van Europa'. Het plaatsje is een prettige vakantiebestemming en biedt naast snorkel- en strandvertier ook veel dagexcursies naar bijvoorbeeld de Sierra Nevada (in de zomer een geliefde plek voor buitensporters) en de hoofdstad van de provincie Granada.

Een gebruikelijke verschijning in Zuid Spanje: Oliecake

Historische, internationale keuken

En met alle verse ingrediënten van het land en uit de zee, vermengd met de rijke erfenis van de vele verschillende volkeren die hier hebben gewoond is Almuñécar een overheerlijke bestemming. Er wordt ieder jaar een gastronomiebeurs georganiseerd; de vraag rijst wat het eten in Almuñécar bijzonder maakt. Marcos is naast kookgek directeur van een lokaal culinair tijdschift en legt uit: “Almuñécar heeft een gezegende locatie en geniet een voordelig microklimaat. Hierdoor is er nooit een tekort aan verse groenten en fruit. Bovendien is het fruit dat we hier kunnen kweken tropische citrusfruit, een dankbaar ingrediënt voor veel populaire nagrechten. Daarnaast koken we hier graag naar Berberse en Romeinse traditie en gebruiken keukenkruiden zoals filantro, comino, zaffraan en garum, een traditionele Romeinse vissaus*. Tot slot denk ik dat het unieke aan onze keuken is dat het een mix kan bieden die is samengesteld uit historische keukentradities, spaanse tradities én de internationale invloed van de vele nationaliteiten van de ingezetenen van Almuñécar." 

Naast huisgemaakte boter, mermelade, olijfolie en tomaatpulp staat ook mohína op de ontbijttafel

Exotische kust, exotische gerechten

Het resultaat van deze exotische mix aan culturen, tradities, producten van de zee en producten van het land kun je uiteraard proeven en ruiken. Deze typische gerechten komen uit Almuñécar: 

  • Cazuela Mohína: cake op basis van amandelen met rietsuiker, sesamzaad, anijs. Mohína cake werd traditiegetrouw gemaakt door de chrisistenen die tijdens de Arabische overheersing op het Iberische schiereiland woonden 
  • Torta de Al-Hajú: amandel-honing wafelkoekje van Arabische origine
  • Merengazo: sponzige cake met een grote toef merengue; van Joodse origine 
  • Migas met sardine: gezouten en gebakken broodkruim met vis 
  • Tarta de Mango cherimoya mousse: een nagrecht gemaakt deze tropische roomappelfamilie. Cherimoya is een vrucht die op grote schaal in het Andes gebergte wordt gekweekt. Het klimaat, de landschapskenmerken en de ligging van de Costa Tropical maken het eveneens een geschikte locatie voor de verbouw van deze tropische vrucht.




*Deze saus was erg populair en werd getrokken door pekel toe te voegen aan de ingewanden en / of kieuwen van (kleine) vissen. Vervolgens liet men dit mengsel enkele maanden fermenteren, waarna het sap werd afgescheiden van het bezinksel. Garum werd gemaakt in speciale fabrieken buiten de steden op veel plekken langs zuidkust van het Iberisch schiereiland.

Deel artikel

Reacties

X
Win een cadeaubon ter waarde van 750€!
Abonneer je op onze nieuwsbrief en maak kans op een korting van €750 op je volgende vakantie in Spanje. Kies uit meer dan 7500 vakantiewoningen!

 Win een cadeaubon ter waarde van 750€!