Voormalig Arabisch paleis wordt droomwoning onder de Andalusische sterren

De eigenaresse Ana Zalba erfde deze magische haciënda in klassiek Arabische stijl van haar moeder. Het landhuis is sinds de 19e eeuw al meerdere generaties in bezit van de familie van Ana, die overigens tevens eigenaresse is van de gerenommeerde antiekwinkel annex boutique restaurants

Asiana en Next Door in Madrid. Regelmatig worden literaire en theaterbijeenkomsten georganiseerd in de haciënda die tevens een geliefde recreatieplek is voor diverse Spaanse TV en filmpersoonlijkheden.

Historical hacienda in Arcos iD 16959

Patio van haciënda Faín Viejo

owner and interior designer Ana Zalba at her hacienda Faín Viejo

De fatamorgana van haciënda Faín Viejo

De haciënda is genaamd 'Faín Viejo', een verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van de woning. Het woord 'faín' is afgeleid van het Arabische woord 'aín' en betekent bron en water. Er gaan vele legendes de ronde over deze Faín Viejo. Bij de entree groeit bijvoorbeeld een weelderige Ombú. Dit is een Afrikaanse Olifantenboom, een niet-inheemse soort die zoals de verhalen beweren als zaadje mee is gebracht door een priester op terugreis vanuit Afrika. Hij stortte volledig uitgeput dood neer op de plek waar nu de boom groeit. Men vond het zaadje in zijn broekzak en plantte het op dezelfde plek om de toewijding tot de laatste snik van de priester te eren. Ook zou er volgens de kronieken van de 

gemeente Arcosde la Frontera in de haciënda een schat begraven liggen in verborgen ondergrondse gewelven onder het kruis naast de Ombú boom. Hoe dan ook: de schat is nooit gevonden.

Restauratie van eeuwen geschiedenis

In de loop der eeuwen heeft het landhuis meerdere malen van gedaante gewisseld: van klooster tot residentie voor Jezuïeten en gevangenis in de de tijd van de Napoleontische overheersing. Van Arabische vesting die de boomgaard van Guadaleta bewaakte tot dienstdoend landbouwbedrijf dat de afgelopen eeuwen een belangrijk gedeelte van de jaarlijkse olijfoogst voor haar rekening nam. Historical hacienda in Arcos iD 16959Ana heeft de woning zorgvuldig gerestaureerd zonder af te willen doen aan hedendaagse gemakken. Grootste uitdaging daarbij was het in ere houden van strikte de strikte bouwvoorschriften voor herstelwerkzaamheden aan historische gebouwen en woningen die wordt opgelegd door de regionale overheid Junta de Andalucía. Het dak is gerestaureerd met bakstenen tegels in de originele bruinrode kleur en diens dakbeschot hersteld door de houten balken te vervangen. De verschillende ruimtes zijn ingericht met antieke voorwerpen en meubelstukken en diverse kunstwerken.

Interior design in hacienda in Arcos iD 16959

Garden hacienda Fain Viejo Arcos de la Frontera, iD 16959

Het kenmerkende kruis bij de olifantenboom, entree hacienda Fain Viejo

Zonovergoten tuinen

De natuurlijke tuin bestond al voor een groot gedeelte vóórdat Ana aan de herstelwerkzaamheden begon. Beetje bij beetje legde zij nieuwe paden aan plantte ze er nieuwe bomen en snoeide de oorspronkelijke bomen bij. Haar gedachte bij deze transformatie was het natuurlijke karakter van het veld en de tuin niet aan te tasten. Ze legde meerdere vijvers aan, populaire trekpleisters voor de vogels die er in grote getale op afkomen. Garden hacienda Arcos iD 16959
Lavendel en citroenbomen

De 5 hectare tuin staan vol olijfbomen, sinaasappel-, granaatappel, vijgen- en pruimenbomen en palmbomen die het een typische Spaans-Arabische flair geven. Verder vind je er amandelbomen, rozenstruiken, bougainville, wijnstokken, geraniums, jasmijn en een moestuin met seizoensgroenten. Mooiste plek onder de Andalusische sterren Ana heeft haar jeugd doorgebracht in de haciënda en vele plekken zijn haar lief. “Maar bovenal bij de volgende plekken heb ik bijzondere herinneringen: in het vroege ochtendlicht onder de citroenboom in de patio, maar ook in de tuin waar je zo prettig bij de sinaasappelboom kunt zitten tijdens de late namiddag of bij de kromme vijgenboom naast het pad richting irrigatiebassin de alberca, een heerlijke plek om uren ongestoord een boek te lezen.

Historical hacienda in Arcos iD 16959

Natuur, strand en witte dorpen van Andalusië

De streek waarin de Faín Viejo ligt is prachtig en biedt een schat aan kunst, architectuur en natuur. Het nabijgelegen plaatsje Arcos de la Frontera is een typisch wit Andalusisch dorp. In de omgeving kun je paardrijden, golfen en stranden en bodega's bezoeken. Ana: “Ook raad ik aan lokale ambachtswinkels te bezoeken, zoals de lederfabriek in Ubrique.”

Voor meer informatie en foto's van haciënda Faín Viejo klik hier https://www.vakantiehuizenspanje.nl/16959