Van Barcelona naar Montserrat - Bezinning in de bergen

'Montserrat', Catalaans voor 'gekartelde berg', is een van de beste daguitstappen vanuit Barcelona. Op slechts 46 km van de metropool is dit een heel andere wereld! Barcelona stad is immers bruisend, levendig en altijd in beweging. Montserrat daarentegen is een serene plek, perfect voor bezinning en ontspanning.
 
bergen van Montserrat
 
De lokale inwoners van Catalonië maken dankbaar gebruik van deze mystieke plek. Ze brengen er bijvoorbeeld een bezoek aan de geliefde Virgen de Montserrat, het zwarte standbeeld van een maagd die zogezegd wonderen verricht en miljoenen bezoekers aantrekt die op stedentrip in Barcelona zijn.
 
Montserrat, Barcelona trekt daarnaast talrijke rotsklimmers en wandelaars aan die er hun drang naar avontuur en buitenlucht kwijt kunnen dankzij de vele wandelroutes en reusachtige bergwanden met adembenemende uitzichten! Maar zelfs zonder sportief doel is Montserrat een magische plek! Het voelt als een privilege om de indrukwekkende verheven rotsformaties, het resultaat van winderosie, te bewonderen en stil te staan bij zo veel natuurlijke schoonheid.

Geschiedenis

 
Huur een vakantiehuis in Montserrat en kom alles te weten over de eeuwenoude religieuze geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Zij bouwden er een tempel ter ere van de godin Venus. Het christendom deed er haar intrede met monniken die als kluizenaars leefden en verschillende kapelletjes rondom de berg bouwden. In 1025 kwam het Santa Maria de Montserrat-klooster er om de verschijning van La Moreneta, de Maagd van Montserrat te gedenken, patrones van Catalonië sinds 1881. Daarop volgden de pelgrims, die getuige werden van 'mirakels' verricht door de Maagd.
 
Klooster van Montserrat
 
In 1409 werd dit klooster een abdij. Het breidde zich verder uit en werd een Cultureel Centrum, inclusief 'Montserrat Muziekschool', nu de oudste van Europa. De troepen van Napoleon verwoestten het klooster echter in 1811, zodat het verlaten achterbleef. Het werd pas herbouwd in 1858, maar werd een plek van religieus geweld tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Uiteindelijk was het de Catalaanse regering die tussenkwam voor haar redding en renovatie.
 
Omdat de Catalaanse bevolking zich zo sterk verzette, werd Montserrat uiteindelijk symbool voor de passie en kracht van de Catalaanse regio.

Dingen om te doen in Montserrat

1. Het Santa Maria de Montserrat-klooster bezoeken
 
Het Montserrat benedictijnenklooster herbergt het beroemde standbeeld van de Maagd van Montserrat, boven het altaar waarlangs mensen in lange rijen gaan staan om haar een bezoek te brengen. De basiliek is donker en statig. Ook al heb je geen religieuze interesses, toch is het de moeite waard er de gotische architectuur te aanschouwen, in de gedimde verlichting van hangende lampen. 
 
Het centrale plein biedt een mooie binnenplaats in de openlucht, met een prachtige marmeren vloer met Latijnse inscripties.
 

Santa Maria de Montserrat

2. Een bergwandeling maken
 
Voor wie graag de natuur ontdekt, is Montserrat een paradijs vol wandelpaden die variëren van makkelijk tot moeilijk. Sommige paden zijn breed en goed geplaveid en dus ook geschikt voor kinderen. De gemakkelijkste route bijvoorbeeld loopt vanuit het klooster naar Degotalls.
 
bergen van Montserrat
 
De paden zijn goed aangeduid, zodat wandelaars zich geen zorgen hoeven te maken dat ze zullen verdwalen. Langs de routes zijn er verschillende stops met religieuze beelden en sculpturen. Vooral het kapelletje van Sant Joan biedt ongelooflijke uitzichten.
 
 Primer Misteri de Gloria
 
Ben je niet bang voor een uitdaging, dan kun je ook langs de moeilijkste route vanuit Sant Jeroni, het hoogste punt in Montserrat op 1236 meter hoogte. Het is een wandeling van ongeveer 5 uur, met als beloning een 360º uitzicht over Barcelona en de wijnregio Penedés. Op een heldere dag kun je er de Tibidao berg, de Pyreneeën en zelfs Mallorca zien!
 
De echte avonturiers kunnen er ook aan bergbeklimming doen!
 

bergen van Montserrat

3. Reis door de lucht met de Sant Joan-kabelbaan

De kabelbaan voert je 7 minuten lang (of eerder kort) door de lucht tot op 1000 meter boven het zeeniveau. Het is ook de steilste kabelbaan van Spanje. Het biedt een spectaculair uitzicht op het klooster, de bergen van de Pyreneeën en het pittoreske landschap beneden.

Waar kun je iets eten?

Kom je zonder picknick, dan kun je kiezen uit verschillende restaurants in de buurt van het klooster:

1. Restaurant Hostal Abat Cisneros. Dit restaurant biedt een charmante eethoek in een prachtig interieur. Het serveert Catalaanse gerechten en is ideaal voor kleine groepen. Gemiddeld kost de lunch er ongeveer 35 euro.

2. Restaurant Montserrat. Dit restaurant met mediterrane gerechten is geschikt voor grote groepen. Kijk uit voor borden die de 'Mirador dels apostelen' aanwijzen. Een groot pluspunt: de uitzichten op de bergen en de Llobregat-vallei zijn er adembenemend!

Montserrat vanuit restaurant

3. La Cafetaria. Met open zithoek is dit een informele plek om te lunchen. Hoewel het bestaat uit twee verdiepingen, kan er het zo druk worden dat je geen plaats meer vindt om te gaan zitten. Ze hebben een self-service dienst voor broodjes, chips, frisdranken en andere snacks. Voor een warme maaltijd kun je terecht in de 'kantine'.

4. Bar de la Plaça. Dit is een kleine bar - een typisch voorbeeld van wat je in de buurt van Barcelona zou vinden. Ze serveren er warme en koude broodjes, allerlei pasta's, hamburgers, alcoholische dranken en koffie om snel even mee te nemen. Enig talent om de aandacht van de ober te trekken is er mogelijk een vereiste.

Hoe kom je er vanuit Barcelona?

Montserrat trekt al decennia lang tal van bezoekers en is een van de populairste daguitstappen vanuit Barcelona geworden. De plek is steeds eenvoudiger te bereiken, met verschillende reismogelijkheden. Zelfs de weg ernaartoe is adembenemend, want je krijgt er al een fantastisch uitzicht op de majestueuze bergen!

Montserrat vanuit het treinstation

Met de trein

De trein (FGC of Ferrocarrils de la Generalitat) vertrekt om het uur vanuit het centrale Barcelona-Plaça Catalunya station. De treinreis duurt ongeveer 1,5 uur, dus hoe vroeger je vertrekt, hoe beter.

Je kunt ook via de R5 lijn, die verbonden is met Monserrat aeri (kabelbaan). Die is vooral aan te raden voor spannende uitzichten, maar is niet weggelegd voor mensen met hoogtevrees.

Je kunt ook via de 'Cremallera' (de 'rits' of tandradbaan) gaan en genieten van een prachtig panorama over de vallei.

Met de wagen

Hoewel de weg nogal in bochten slingert, is deze rit van zowat een uur misschien de moeite waard als je er direct wilt aankomen. 

Let wel: Houd er rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen in Montserrat beperkt is. Je kunt echter ook bij de kabelbaan parkeren of bij het treinstation. Daar zijn wel voldoende plaatsen aanwezig.

Met de bus

Je kunt ook met de bus via het private bedrijf Autocares Julia. Deze bussen vertrekken vanuit Carrer Viriat nabij het Sants treinstation.

Meer informatie

Bezoek de officiële Montserrat website voor uitgebreide informatie en vertrek naar Montserrat - het is zeker de moeite waard!