Barcelona handleiding voor foodies

Barcelona heeft zó veel moois en lekkers te bieden dat het gevaar dreigt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor diegenen die zonder kleerscheuren het authentieke eten, drinken en ander levensgenot in de toeristische wereldtrekpleister willen meemaken, hebben wij een kleine handleiding to do's and to don'ts opgesteld:

Cava

1. Cava

Een absolute must: Strijk rond 19:00 uur neer op een terras of in een trendy bar en bestel een glas Cava. De regio Catalonië is wereldbereoemd om haar variant op de franse Champagne en je kunt heerlijke bubbels in alle soorten en maten (lees: prijzen) krijgen. De bar Xampanyet 'brouwt' haar eigen Cava huismerk, aan de Carrer de Montcada, 22. Verfrissend dat de klanten er een moord doen om hun drankje, maar dat is deel van de charme!

2.  Doe een workshop Spaans koken

De kookscholen rijzen als paddestoelen uit de grond en je vindt voor iedere smaak en portomonee gagarandeerd een ludieke activiteit. Bovendien zijn er veel opties voor buitenlandse reizigers, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je Spaans niet voldoende is (hoewel er ook cursussen leren tijdens het koken te verkrijgen zijn). 

3.  Bezoek de Boquería versmarkt

Loop een uitgebreid rondje over de Boquería markt en je neemt een duik én in de lokale keuken én in de lokale cultuur.  Heerlijk om je lunch in te slaan en lekker op te puzzelen aan het Barceloneta strand bijvoorbeeld. Binnen in het gebouw van de Boquería markt kun je trouwens een cursus volgen aan de kookacademie. De markt ligt aan het begin van de Ramblas. 

mercado Boqueria

Boquería markt

4.  Ga nooit paella eten na lunchtijd

Restaurants die je Paella als diner serveren zijn tourist traps en grote kans dat je de diepvriesvariant eet. Paella eet je als lunch en om te voorkomen dat je lang moet wachten (de rijst moet langer koken dan andere soort gerechten), reserveer je je paella aan het einde van de ochtend bij je restaurant naar voorkeur.

5.  Ga onder geen beding eten op of bij Plaza Catalunya of de Ramblas

Als de term tourist trap je iets zegt, blij je qua eten en drinken mijlenver van deze plek vandaan.  Het is begrijpelijk om daar waar veel toeristen zijn restaurants en terrassen te openen. Maar voor mensen die van authentiek en natuurlijk op hun bord houden, is het allemaal veel te machinaal, duur en gehaast. Het drink-op-het -SanMarcoPlein-een capuccino-en betaal-tenminste-15euro effect. Maar dan op zijn Spaans. 

6.  Als je een bord buiten ziet staat bij een restaurant van Paellader, ren hard weg.

Vrijwel 100% kans dat je diepvriesmaaltijden krijgt voorgeschoteld. Voor de échte foodie een regelrechte ramp.

7.  Ga een visje eten in de haven of aan La Barceloneta


Het niet te versmaden verse visje valt goed op de maag tegen de achtergrond van dit moderne gedeelte van Barcelona en je kijkt je ogen uit bij al die buitenactiviteiten aan het strand. 


Barcelona Port

Ook het uitzicht in de haven van Barcelona is smakelijk


Catalonia vineyard

Foodie must: Een bodegabezoek in één van de vele wijngaarden in de regio Catalonië 

Doe een excursie naar bodega paradijs Penedès

Zeker als je meer dan 3 dagen naar Barcelona is een bezoek aan deze wijnregio heel erg goed te doen. Je neemt vanaf Plaza Catalunya een trein in de richting Villafranca, de Cercanies lijn L4. Een retour Barcelona Penedès is ongeveer €9 euro en de heenrit duurt 1 uur. Vervolgens zijn er diverse mogelijkheden die variëren in prijs, dus het beste is vooraf je te informeren over de bodega tours aldaar, maar reken op prijzen v.a. €7 voor een begeleide rondleiding in de bodega en tussen de €4 en €12 voor een wijnproeverij, afhankelijk van de kwaliteit van de wijn (DO wijnen zijn duurder, maar ook vaak beter).

9.  Een Michelin sterrestaurant bezoeken


Het is even in de buidel tasten, maar het is ook een om-nooit-meer-te-vergeten happening, in ieder geval voor  ons gewone stervelingen. Op de lijst in Barcelona prijken maar liefst 22 'besterde' restaurants waarvan Roca Moo van de gebroeders Roca en Dos Cielos voorbeelden zijn. De chef koks van deze restaurants zijn graag geziene gasten bij TV programma's zoals Masterchef.