Kerstinkopen doen in Barcelona: 3 lokale markten

Zin in kleurrijke stalletjes met lokale produkten? Zin in iets anders dan glühwein over de grens in de vrieskou? Plan dan een heerlijk lang weekend naar popualire stedentripbestemming Barcelona. En: behomiène stad als ze is biedt Barcelona een keur aan kleurrijke, lokale markten waar je naar hartelust je kerstinkopen kunt doen.  

Laten we een kijkje nemen wat er zo al te krijgen is. Boek voor de zekerheid een extra koffer voor de terugvlucht.

Barcelona haven

1. Kerstmarkt Fira de Nadal bij de Sagrada Familia


Deze attractie staat waarschijnlijk toch al op je to-do lijstje, zeker nu men zo druk bezig is om het monument ook écht af te gaan maken. En als je er dan toch in de buurt bent, duik je er de kerstmarkt op, aangrenzend aan de Sagrada Familia.

Op deze fira de nadal koop je handgemaakte kerstballen, handpoppen, snoep, complete kerststallen en alle toebehoren om ook zelf een kerststal te maken.  En na afloop een warme chocolademelk drinken. 

Hoe kom ik er?

Dichstbijzijnde Metrostation: Sagrada Familia, blauwe lijn L5 of the paarse lijn L2.

Sagrada Familia - Barcelona

2. Fira de Nadal bij de Santa Llúcia kathedraal

De grootste kerstmarkt in Barcelona. Je vindt de markt opgesteld rondom de kathedraal en daar kom je erg van in de kerststemming. Je kunt er prachtige handgemaakte sieraden kopen en kunst en kunstobjecten. Daarnaast natuurlijk de gebruikelijke kerstdecoraties.  

Hoe kom ik er? 

Het dichtsbijzijnde metrostation is Jaume I, gele lijn, L4

3. De kerst markt in de gothische wijk

Beter bekend als de Fira de Brocanters of Mercat Gótic. Deze markt is niet exclusief een kerstmarkt en vindt plaats iedere donderdag van 's ochtends 10:00 uur tot ca. 21:00 's avonds. Op deze markt kun je naar hartelust gaan schatjagen: je vindt er antieke spulletjes, kaarten en curiositeiten.

Hoe kom ik er? 

Het dichtsbijzijnde metrostation is Catalunya, groene lijn L3. Loop in de richting van de Plaza de Catalunya.

Kerstdecoratie in SpanjeKersttraditie: de poepende, Ome boomstronk

In familiekringen met kerst werd traditiegetrouw een stuk haardvuur cadeau gegeven en het geschenk was de warmte die het stuk hout afgaf. Er werd met een pook of stok op geslagen om het vuur op te porren en het hout te laten afbrokkelen. Tegenwoordig wordt door de familie nog steeds met een stok op de boomstronk geslagen, maar niet om haar as te 'laten poepen', maar cadeautjes voor de kinderen. Er wordt een liedje gezongen voor de stronk genaamd 'Tío Nadal' ome Kerst die vaak beschilderd is met een glimlachend gezicht en bedekt met eenrode deken waaronder de cadeautjes natuurlijk verstopt liggen....
Een Spaanse variant op de piñada.