Tijdens onze vakantie willen we luxe, strand én prijsvoordeel

Vakantie is een heerlijk vooruitzicht: een recreatieve reis waarin alles is toegestaan waar je normaal gesproken nooit aan toekomt of waarvan je niet eens in de gaten had dat je het leuk zou vinden. Vakantie is tijd voor een boek, voor het opsnuiven van frisse zee- of berglucht, tijd om uitgebreid te eten, eindeloos foto's te nemen, spelletjes te spelen en nog maar een keer een duik te nemen in het zwembad.

Tijdens je vakantie wil je op je gemak zijn en weg zijn van de routine. Hoe dat te bewerkstelligen is voor iedereen weer anders; vakantiebeleving is ten slotte heel persoonlijk. 

Waar ben jij naar op zoek voor je vakantiewoning?

Op onze website houden wij sinds 11 jaar het zoekgedrag van onze bezoekers nauw in de gaten. Onze huiseigenaren geven aan wat de eigenschappen zijn van zijn/haar vakantiewoning en jij als potentiële huurder kunt vervolgens filteren op deze eigenschappen.

Wij hebben de voorkeuren van alle bezoekers op een rij gezet. En niet alleen de Nederlandse reislustigen; ook nemen we een kijkje bij onze Europese buren. 


Budget, strand en luxe zijn de tendensen

Naar welk soort vakantieaccommodatie zijn de reizigers op die bij ons op de site komen op zoek? Wij hebben gekeken naar het gebruik in het afgelopen jaar van de volgende filters:

Budget woningen 38,22% 
Strandaccommodatie 23,08% 
Luxe accommmodatie 19,56%  
Familieaccommodatie 8,37% 
Landelijke woningen 5,10% 
Golfwoningen 4,05%  
Stedentrip woningen 1,33% 
Skivakantie accommodatie 0,2%

Gebruik van zoekfilters op alle sites van spain-holiday.com

Hieruit kunnen wij concluderen dat budgetwoningen, luxewoningen en strandwoningen het meest worden bekeken op onze sites. Per land zijn er overigens aanzienlijke verschillen.

Travel trends in Spain

Accommdation preference Spanish Inbound Tourism

Met name de Italiaanse reiziger is gericht op het vinden van een voordelig vakantiehuis met 41% van de gefilterde zoekresultaten, gevolgd door de Denen met 38%. Spanjaarden en Nederlanders zijn eveneeens behoorlijk prijsbewust met respectievelijk 21% en 20% van de gefilterde zoekresultaten. Het minst prijsbewust lijken de Zweden te zijn met slechts 7% van alle zoekopdrachten gefilterd op budgetwoningen.

Het filter strandaccommodatie is over het algemeen erg populair en wordt het meest gebruikt door de Italianen, de Zweden, Groot Brittannërs en de Amerikanen. De Spaanse reiziger is minder geïnteresseerd in het strand; voor een vakantie in eigen land kiezen hier zien wij met name een grotere voorkeur (9%) voor landelijke woningen.

Luxe vakantievilla's en vakantieappartementen zijn het meest populair bij de Duitsers met 38%, op afstand gevolgd door de Nederlanders met 25% en de Groot Brittanniërs & de Amerikanen met 24%.  Het lijkt er al met al dat de Nederlander steeds meer geld over heeft voor zijn / haar vakantie in ruil voor luxe. 

De gegroeide interesse in zowel budgetwoningen en luxe woningen lijken elkaar tegen te spreken, maar we zien veel gegevens uit de reisindustrie die die bevestigen: zowel luxe vakanties als budgetvakanties verkopen in de tijden van economisch mindere tijden erg goed.

Zwembad vs. viervoeter

Als we verder inzoomen op zoekfilters dat zien de dat in de top 5 gewenste voorzieningen het kunnen beschikken over zwembad een zeer gewenste luxe is waar het meest op wordt gefilterd gevolgd door air conditioning, internet en het kunnen beschikken over een afwasmachine.

Desired accommdation amenities Spain

Opmerkelijk genoeg wordt weinig gefilterd op huisdiervriendelijke woningen en nog opmkerkelijker is dat het minst op rolstoeltoegankelijke woningen wordt gezocht. Dat terwijl veel huiseigenaren extra moeite doen om hun woning goed voor te bereiden en er steeds meer aangepaste woningen worden toegevoegd onze huizenportfolio.

Als we kijken naar de meest populaire bestemmingen onder de Nederlandse reizigers buiten de grote steden zien we de volgende beschikbare, rolstoeltoegankelijke en huisdiervriendelijke woningen: 

  Roltoeltoegankelijke woningen   Huisdiervriendelijke woning Beide
Competa (Andalusië)    10  19  3
Benalmadena e.o. (Andalusië)  44  41  11
Cotobro (Andalusië) 7  6  2
Beschikbare vakantiewoningen met speciale voorzieningen in 3 populaire bestemmingen

Skiën in Spanje? 

Uit de bovenstaande gegevens blijkt dat er vrijwel niet door jullie wordt gezocht op skiwoningen. Wellicht dat Spanje nog niet erg wordt geassocieerd met sneeuw, hoewel het ski seizoen heel gunstig al vroeg begint in zowel de Sierra Nevada als Andorra en de Pyreneeën. Vaak kun je al ver vóór de kerst op de piste staan. Wie weet gaat dit nog veranderen de komende jaren. 

Welke voorkeur je ook hebt, er is altijd wel iets te vinden wat bij je gading past. Spanje is een groot en gevarieerd land en geschikt voor vrijwel iedere vakantie van onstpanvakanties aan het strand tot actieve wandelvakanties en buitensport vakanties.  Van studievakanties tot culturreizen, skiën of gewoon eindeloos sterren staren onder een onbesmette nactelijke hemel. En met meer dan 7.000 vakantievilla's, appartementen landhuizen en een aantal jachten (!) tot je beschikking kan het niet mis gaan.