Binnenkijken bij dit historische landhuis nabij het gotische Burgos

Gezusters Sara and Teresa Conde, interior interieurontwerpers uit Burgos De familie Arroyo Conde is trotse eignaar van deze landelijke woning, gelegen op 17 kilometer afstand van de stad Burgos in het dorpje Castrillo del Val. Het landhuis is met veel aandacht geheel gerenoveerd in originele stijl door interieurontwerpers en dochters van de familie Teresa en Sara.Ze lichten ons toe wat er allemaal kwam kijken bij de modernisering en inrichting van deze klassieke, agrarische woning. Zusters Sara en Teresa Arroyo Conde

 

De ouders van zussen Teresa en Sara die woonachtig zijn in deze illustere hoofdstad van de regio Castillië y Leon zijn in de tijd dat de gezusters nog kinderen waren driftig op zoek geweest naar een klassiek huis in de buurt van de stad mét een grote aanliggende tuin, een schaars goed in deze regio. Naar bouwgebruik van de vorige eeuwen namelijk lagen de meeste huizen in de agrarische zones opéengepakt gesitueerd in het centrum van de dorpen en was diens bijbehorende perceel separaat te vinden aan de rand van de dorpsgrens.Deze woning daarentegen heeft haar grond direct áán de woning liggen. Het is een agrarische woning waar stallen bij zijn gebouwd evenals opslagruimte voor stro en de opbrengsten van de jaarlijkse oogst. 

Land van kastelen en de geboorte van het Castellano

Castrillo del Val is gelegen in een klassieke omgeving waar weinig is veranderd in de loop van de eeuwen. “Het is wellicht deze tijdslagune, de bouwstijl en het kalme landschap waardoor je het gevoel krijgt hier dat de tijd heeft stil gestaan” aldus Teresa en Sara. De woning is opgetrokken uit grote blokken steen die uit dezelfde regio afkomstig zijn.

Burgos country House iD 15787
Sfeervolle woonkamer met open haard op de eerste verdieping
 
De omgeving van het dorpje staat bol van historie en natuur, een ideale omgeving om te wandelen in de natuur en tegelijkertijd is een ideaal om te genieten van kunst en cultuur in het imposante Burgos met haar prachtige gotische kathedraal. De stad ligt precies tussen twee wereldberoemde wijngebieden in: La Rioja en Ribera del Duero en dus zijn er vele prestigieuze bodega's in de buurt te vinden. De omgeving is het land van kerken, hermieten, klooster, paleizen,torens en kastelen uit veschillende eeuwen en gebouwd in diverse stijlen. Teresa “Hier is waar onze Spaanse taal het Castellano werd geboren en onze trotse geschiedenis vind je overal terug in de mensen, in de architectuur in de gastronomie en in het landschap.”

Burgos country House iD 15787
Natuurlijke tuin van de woning

In ere hesteld én gemoderniseerd

In de rehabilitatie van de ruim 150 jaar oude woning hebben de Teresa en Sara getracht daar waar mogelijk alle authentieke structuurelementen in ere te houden, zoals de oorspronkelijke houten balken in de plafonds en de stenen binnenmuren die op veel plekken weer helemaal vrij voor het zicht zijn gemaakt. Ook aan het volume van de woning aan de buitenkant,aangkleed met kalksteen en Arabisch keramiek, is niets aangepast en de woning vloeit natuurlijk samen met de omgeving.Sara: “Ook voor de tuin hebben we gekozen voor het creëren van een natuurlijke groen ruimte zonder het te veel aan tuinontwerp te laten ondergaan.” 

Voor de stijl van het interieur zochten de gezusters antieke meubelstukken en diverse authentieke objecten uit de tijd van het ontstaan van de woning. Vaak erfden zij deze objecten van andere leden van de familie en dat is te merken: alles in het interieur is op zijn plaats en de woning heeft een warme en vertrouwde sfeer. Wat de dames wel toevoegden aan de woning zijn twee schoorstenen om het huis op koude dagen van een plek rond het vuur te voorzien.

Burgos country House iD 15787 

De sfeervolle eetkamer op de eerste verdieping

Uitdagingen tijdens de verbouwing

“De grootste uitdaging tijdens de renovatie was het kunnen aanbrengen van essentiële hedendaagse comforts en tegelijkertijd het unieke karakter van de woning niet aan te passen.” Teresa licht toe dat het hiertoe noodzakelijk was iedere ruimte op de begane grond als slaapvertrek of en badkamer in te richten ,daar waar van origine de keuken en de stallen te vinden waren. Op de eerste verdieping werden tussenmuren weggehaald om een grote ruimte te creëren voor de keuken, de eetkamer, de hal en de hoofdentrée.In de schuine wanden werden grote ramen aangebracht om de voormalige hooizolder van natuurlijk licht te voorzien voor de woonkamer annex studeerkamer.

Burgos country House iD 15787
De oorspronkelijke houten balken spelen ook een belangrijke rol in het sfeerbeeld

Voor de stijl van het interieur zochten de gezusters antieke meubelstukken en diverse authentieke objecten uit de tijd van het ontstaan van de woning. Vaak erfden zij deze objecten van de familie en dat is te merken: het interieur is op zijn plaats en geeft de woning een huislijke warme vertrouwde sfeer. Wat de dames wél hebben toegevoegd aan de woning zijn twee schoorstenen om het huis op koude dagen van een plek rond het vuur te voorzien.

“De grootste uitdaging tijdens de renovatie was het kunnen aanbrengen van essentiële hedendaagse comforts en tegelijkertijd het unieke karakter van de woning niet aan te passen.” Teresa licht toe dat ze hiertoe de functie van iedere ruimte op de begane grond hebben als slaapvertrek en badkamers hebben ingericht, daar waar van origine de keuken en de stallen te vinden waren. Burgos country House iD 15787
Zorgvuldig gekozen authentieke antieke interieurstukken   

“Inspiratiebronnen voor deze stijl zijn onze eigen familie die gek is op kunst,architectuur en reizen.” licht Sara toe. “We hebben de woning met elementen ingericht die direct gerelateerd zijn aan deze thema's.”Sara:“De kleine bibliotheek op de eerste verdieping is onze favoriete plek in de woning. Het heeft ook nog eens prachtig uitzicht op de tuin vanuit de grote ramen aan weerszijden van de schoorsteen.” 

 

Voor meer foto's, informatie en prijzen kijk op https://www.vakantiehuizenspanje.nl/15787