Torremolinos - Ontdek het oude centrum!

Op vakantie is het altijd heerlijk om, na een dagje strand of ter afwisseling van andere activiteiten in de zon, ook eens te genieten van de bruisende sfeer van een leuk kuststadje. Torremolinos biedt daartoe volop de mogelijkheid. Wij stippelden een leuke route voor jullie uit!

Video - Het centrum van Torremolinos

Calle San Miguel

Calle San Miguel, Torremolinos

 

Calle San Miguel is ongetwijfeld de bekendste straat in het historische centrum van Torremolinos. Het doorkruist het oudste deel van het centrum, en biedt tal van winkels, van juweliers tot boetiekjes, souvenirwinkels en delicatessen. Calle San Miguel is volledig verkeersvrij. Er is altijd beweging, op elk uur van de dag!

 

Torremolinos, San Miguel kerkje

 

Volg je de straat tot het einde, dan kom je aan een pleintje met een kerk, de Iglesia de San Miguel, gebouwd aan het begin van de 18de eeuw in neoclassicistische Andalusische stijl.

Ook het ontdekken waard zijn de smalle straatjes in de omgeving. Het barst er van allerlei leuke winkeltjes! Op pittoreske pleintjes als Plaza de Andalucía en Plaza de la Nogalera is het zalig ontspannen in de schaduw van de magnolia's en palmbomen, of vanaf het terrasje van een bar. 

Torre del Pimentel

Torremolinos, Torre del Pimental

 

Aan het einde van de Calle San Miguel, aan de voet van een trap en op een steenworp afstand van de zee, staat ook de Torre del Pimentel, die tot de 16de eeuw bekend stond als de ‘Torre de los Molinos’ – vandaar ‘Torremolinos’! Deze toren is dan ook een waar symbool van de stad en het enige overblijfsel van de vele windmolens ('molinos') die hun naam aan dit vissersdorp gaven.

De toren is destijds gebouwd van modder en stenen door de Nazari dynastie begin 14de eeuw. Ze is ongeveer 12 meter hoog, en in die tijd een niet mis te verstaan waarschuwingssignaal en verdedigingspunt tegen aanvallen vanuit de zee.

 

Torremolinos winkeltje

 

Vanaf de voet van de toren biedt een wenteltrap een aangename afdaling naar het strand van Bajondillo. Langs het smalle straatje tonen talloze winkeltjes een verrassend arsenaal aan ambachtelijke producten.

Casa de los Navajas

Torremolinos, Casa de Los Navajas

 

Dit indrukwekkende huis met uitzicht op het Bajondillo strand werd gebouwd in 1925 in neo-Mozarabische stijl (wijdverbreid in Andalusië begin 20ste eeuw). Ze kwam voort uit de rijkdom van de familie van Antonio Navajas, een landeigenaar die fortuin maakte met de export van suikerriet.

Het gebouw is open voor het publiek, met gratis rondleidingen. Ontdek er de prachtige decoratie, zowel in de inrichting als de architectonische details. Vanaf het terras overweldigt het zalige zeezicht!

Paseo Maritimo - De Promenade

Torremolinos, paseo maritimo

 

De boulevard van Torremolinos omamt bijna de hele kust van de stad. Het deel met de naam Paseo del Bajondillo ligt recht tegenover het oude stadsgedeelte. In het uiterste zuid-westen, rond de Punta de Torremolinos, schittert een kleine rotsachtige kaap die ooit een thuis bood aan het kasteel van de stad en de afscheiding vormt tussen de 2 stranden van Bajondillo en Carihuela.

De wandeling gaat er langs palmbomen en leuke strandbars, waar je een drankje kunt meepikken in de schaduw. De straten achter de promenade bieden ook tal van bars, restaurants met terrassen en allerlei winkels. Deze wijk is dan ook het drukst bezocht ’s avonds, want het biedt een bruisende uitgaanssfeer, vooral in de zomer!

Barrio del Calvario

Torremolinos, Barrio del Calvario

 

Zin om het echte Torremolinos te ontdekken, het deel dat de ziel van de bewoners uitdraagt? Dwaal dan even af van de calle San Miguel, langs de Avenida Palma de Mallorca, en dompel je onder in de El Calvario wijk, een van de oudste van de stad.

Het lijkt erop dat de opvallende naam van deze wijk uit de tijd van Franco stamt. Toen was een richtlijn van kracht die bepaalde dat de namen van bijbelse oorsprong moesten zijn, en die verwijzen al te vaak naar een lijdensweg… 

El Calvario is een doolhof van smalle straatjes omzoomd door lage huisjes. Magnolia en sinaasappelbomen bieden er koele schaduwplekjes. Dit is echt een wijk om te verkennen zonder duidelijk doel voor ogen. Proef er vooral de authentieke sfeer van een vroeger vissersdorpje dat nog niet volledig verstoord is door massatoerisme. Gewoon genieten zonder haast dus, op zijn Andalusisch! 

Kaart van het oude stadsgedeelte van Torremolinos