Wandeling door Estepona. Ken jij deze 9 plekjes al?

Estepona is een kleine, gezellige havenstad met een charmant historische centrum. Een van de vele mooie stadjes in Andalusië! We nemen je graag mee op een wandeling langs 9 unieke plekjes in Estepona - van winkelstraten tot kasteelruïnes en poëzie langs de weg. Er is veel te zien in dit zuiderse stadje...

In deze video zie je al een greep uit het aanbod:

 

Met de bus naar Estepona

Kom je aan in het busstation van Estepona, dan loop je in westelijke richting langs de kust via de Avenida del Litoral. Kort na de tweede rotonde, kun je naar het strand lopen en gewoon de strandpromenade volgen. Het is ongeveer 20 minuten lopen naar het centrum. Heb je geen zin om te wandelen, dan kun je bij aankomst ook gewoon de lokale L1 bus nemen of een taxi. 

Op wandeling door Estepona

Hier volgt een route om de meest bijzondere straten en monumenten van Estepona te voet te verkennen!

1. Calle Caridad

Estepona, Calle Caridad

We beginnen in de calle Caridad ('Liefdadigheidsstraat'), een van de lange straten die parallel langs de kust lopen. Hier vind je restaurants met Spaanse tapas, mediterrane vis en schelpdieren, en ook internationale gerechten als Italiaanse pasta of Argentijnse steak. Je kunt er al eentje kiezen of in gedachten houden voor 's avonds, wanneer je honger krijgt na deze wandeling!

Vanuit de calle Caridad sla je rechtsaf naar een van de zijstraatjes zoals Calle San José, dat omhoog klimt en dan overgaat in de Calle San Antonio. Nadat die de winkelstraat Terrazza kruist, sla je rechtsaf en ga je verder tot aan de parochiekerk van Nuestra Señora de los Remedios.

2. Iglesia de los Remedios

Estepona Iglesia de los Remedios Church

Deze kerk Santa María de los Remedios, of gewoon Remedios kerk, is te bewonderen op de Plaza de San Francisco, die een beetje boven de stad uit torent. Ze dateert oorspronkelijk uit 1473 en onderging een grondige renovatie in 1772. Het gebouw ging echter al snel weer bergaf als gevolg van grote hoeveelheden stof uit de nabijgelegen kasteelruïnes, en werd opnieuw gerenoveerd in 1818.

De architectuur wordt gekenmerkt door verschillende stijlen, waaronder de Amerikaanse koloniale stijl uit de 16de eeuw en de rococostijl uit de 18de eeuw. De kerk kreeg 2 nieuwe klokken in 2000, wat een totaal van 4 opleverde.

3. Plaza de las Flores

Estepona plaza de las flores

We gaan nu terug naar beneden en slaan de Terrazza straat in naar Plaza Doctor Arce. Vanaf daar gaan we verder naar het zuidwesten, naar de Plaza de las Flores. De dienst toerisme is er open van 9: 00-15: 00 op weekdagen en van 10: 00-14: 00 op zondag.

Tijd voor een kopje koffie? Hier ben je op de juiste plek, want er zijn verschillende goede cafeetjes in de buurt! Volg bijvoorbeeld de Calle Carmen Sevilla tot aan de hoek van de Calle Real: daar vind je Café Real. Vroeger heette het Manicomio, naar het 'gekkenhuis' dat zich hier voordien bevond - en die bijnaam heeft het nog steeds! De plek is echt typisch Spaans, met traditionele gerechten op het menu en overal foto's van hoe het stadje Estepona er vroeger uitzag. Een prima aanvulling op onze tour!

4. Castillo de San Luis

Estepona Mercado de Abastos

Van de Plaza de las Flores, komen we via de zuidwestelijke hoek van de Raphael straat in de 'Kasteelstraat' of calle Castillo. Rechts zien we de ruïnes van het castillo San Luis, een kasteel gebouwd door de Spanjaarden in 1457, om de Moren te verdrijven uit Estepona. Het werd gebouwd bovenop de ruïnes van het Moorse kasteel van Estebuna, de oorspronkelijke naam van dit stadje.

 

Achter het kasteel ligt een smalle exotische tuin die ons leidt naar de Plaza Casa Cañada. Vanaf hier kun je via de calle Villa wandelen naar de overdekte markt of Mercado de Abastos, waar zich martkstalletjes en een kleine cafetaria bevinden. Vanaf bovenin deze markt kijk je uit op de achthoekige fundering van een voormalig Romeinse mausoleum.

5. Archeologisch Museum

Estepona archeology museum

Ten noorden van Plaza Cañada ligt de Plaza Blas Infante. Hier zie je het vroegere stadhuis van Estepona. Vandaag huist dit gebouw het archeologisch museum van de stad. Het bewaart echte schatten die de geschiedenis van Estepona in kaart brengen.

Op de muren die dit plein omarmen, is een prachtig versierde tegel te zien met een handgeschilderd gedicht. Het gedicht, geschreven in Arabisch, maakt deel uit van de Estepona Poëzie Route.

6. Plaza del Reloj

Estepona, Plaza del Reloj

Om de hoek van de Plaza Blas Infante ligt de Plaza del Reloj of het 'Klokkenplein' (een kortere weg naar dit plein loopt via de trappen van de Calle Villa). Dit plein is genoemd naar de klokkentoren ervan.

De klokkentoren hoorde vroeger bij een kerk, die net als het San Luis Castillo gebouwd werd tijdens de Spaanse verovering van de stad. Deze kerk werd verwoest tijdens een aardbeving in 1755 en men besloot toen alleen de klokkentoren in stand te houden. Vandaag huist achter de toren een school.

Ook is er een paviljoen op dit plein waar flamenco optredens zijn te zien tijdens de jaarlijkse feria of feesten!

7. Parque de la Constitución

Estepona, parque constitución

Zin in een pauze? Loop eventjes naar het mooie Parque de la Constitutión. Kuier er tussen de vele standbeelden of drink een kopje koffie in de schaduw. (café con leche para llevar of takeaway koffie met melk). Als je kinderen mee zijn, zullen ze graag even ravotten op de speeltuin in dit park! ‘s  Avonds is de grote fontein van het park mooi verlicht.

Parque de la Constitución is ook een uitstekend vertrekpunt om het noordelijke deel van Estepona te verkennen, waar zich veel van de enorme muurschilderingen bevinden die deel uitmaken van de Ruta de los Murales Artísticos.

8. Stierenarena en musea

Estepona Bullring

Na deze welverdiende rust begeven we ons in zuidwestelijke richting naar de arena. Die dateert uit 1972 en heeft een uniek asymmetrisch ontwerp. Tegenwoordig wordt ze alleen nog gebruikt voor stierengevechten tijdens de jaarlijkse feria of feesten of voor marktjes en concerten. Binnen zijn er ook nog 4 musea te vinden.

Niet ver van de arena ligt de tweede toerismedienst van Estepona, in de calle Torre Almenara. De openingsuren zijn dezelfde als die van de Plaza de las Flores.

9. Het haventje van Estepona - Puerto Marina

Estepona port

Onze wandeling eindigt doorheen het haventje van Estepona.

De haven heeft 447 ligplaatsen, en elke zondag is er een artisanaal marktje met onder andere leuke lederwaren. Er zijn ook tal van bars en allerlei soorten restaurants om er gezellig aan het water van een maaltijd of drankje te genieten.

Wij hopen dat jullie heel erg van jullie dagje in Estepona genieten!

Estepona ligt trouwens in de buurt van een van onze favoriete wandeluitstapjes in Andalusië, als je ook graag wandelt in de natuur!