10 prachtige stranden in Galicië

De stranden van Galicië zijn lang niet zo bekend en begaan als haar zonnige zuidelijke evenknie. Maar als je deze zomer op vakantie gaat naar dit gedeelte van Spanje is het absoluut de moeite waard om ze bezoeken. Het uitzicht is werkelijk prachtig.

Rodas

Rodas beach on Cies islands natural park

Door Britse krant The Guardian uitgeroepen - tot ieders verbazing - als hét mooiste strand ter wereld. Het strand ligt op één van de Cies eilanden, een soort West Indië van Europa en gemakkelijk te verwarren met de Carribean. Gavin McOwan omschreef strand Rodas op het eiland Monetaguda als 'een perfecte sikkel, van zacht blank zand, aangenesteld tegen smalle duinen die beschermend haar handen vouwen over een kalme lagune met kristalhelder water.'

As Catedrais

Catedrales beach, Galicia

Weinig stranden zijn zó emblematisch als dit strand genaamd As Catedrais wat verwijst naar het woord Kathedralen. Een spektaculair schouwspel ontvouwt zich wanneer bij laagtij de 30 meter hoge bogen uit het zeewater majestueus omhoog rijzen. Reis 10 kilometer in westelijke richting vanaf de plaats Ribadeo voor een religieuze ervaring waarbij je niet onder de gesloten gewelven van arcades zult lopen....

Carnota

Carnota beach in Galicia

Het langste strand van Galicië: 7 kilometer land, natuurlijk paradijs, onbedorven door projectontwikkeling. Het gebied geruggesteund door duinen en moerasland: een mekka voor flora en fauna.

Bares

Estaca de Bares, Galicia 

Dichtbij de Estaca de Bares en het meest noordelijke punt van Spanje op een klif, ligt dit verlaten strand waar op sommige dagen je zelfs helemaal niemand tegen zult komen. Het een betoverende setting, opgeluisterd door boomgaarden.

Xastelas

Galicia, Xastelas beach on Arousa Island

790 meter land en 50 meter breed is de Praia de Xastelas, een strand dat zeer kindvriendelijk is. De rustige wateren zijn ideaal om in te poedelen. Er zijn weinig voorzieningen, behalve douches, maar dat hoort ook bij het onbedorven karakter van het strand op het eiland Arousa.

Gradin

Gradin beach on Arousa island

De baai van Arousa is de langste in de provincie Pontavedra en een ideale plek om helemaal te onspannen.

Pantin

Galicia, Pantin beach

Het groene gras van Galicië maakt plaats hier plaats voor één van de beste surfstranden bij Pantin. Het getij zwelt in regelmatig golfslagen waardoor het een goede plek is voor beginnende surfers, hoewel de winterstormen het meer een geschikte plek maken voor de experts. Het strand is gelegen is het noordwesten van Galicië, ca. 15 rijden in zuidwestelijke richting vanaf Cedeira.

Lumeboo

Lumeboo beach in Galicia

Een ander strand dat een populaire locatie is voor surfkampen is dit strand bij Ferrol. Volg het smalle pad richting het verleidelijke aanbod aan zand en surfen. Als je liever zwemt kun je er heerlijk van de rotsen springen.

Chanteiro

Chanteiro beach, Galicia

Rotsen markeren dit 40 meter brede en 200 meter lange strand. Klim over de rotsen om bij het strand te komen en je zult beloont worden met een uitzicht à la Treasure Island. Spreid je handdoek uit op het goudegele zachte zanddeel van het strand voor een overheerlijke dosis Vitamine A.

A Lanzada

Lanzada beach in O Grove (Pontevedra) Galicia

A Lanzada is de naam van één van de meest geliefde stranden van Galicië. Deze plek is eveneens van bijzondere betekenis tijdens de Midzomernacht, waarbij vrouwen die zwanger willen raken in zee waden en zo naar eeuwenoude traditie de vruchtbaarheid een duwtje in de rug geven.Ook zwermen vogels tijdens hun migratietochten doen Lanzada als tussenstop om te broeden aan. Er zal wel iets in het water zitten....