Onze vijf favoriete Canarische gerechten en dranken

De Canarische eilanden liggen in vergelijking met de provincie Cataloniëop gastronomisch gebied nog achter, maar de traditionele voedzame Canarische keuken is heel erg interessant om te verkennen.
De keuken is stevig verankerd in de niet-aflatende aanvoer van verse vis, zeevruchten en schelpdieren. Daarbij rijkelijk aangevuld met lokaal geteelde verse groenten en fruit waaronder avocado's, bananen, mango's, papaja's,tomaten en waterkers.
Ook een aantal lokaale gebrouwen dranken zijn de moeite waard om even de revue te laten passeren.

Almogrote

La Gomera - Almogrote 

Deze ogenschijnlijke pâtéen specialiteit van het eiland La Gomera, lijkt meer op een brok dan op diens gladde, zachte neef. Almogrote bestaat uit harde kaas, paprika, olijfolie en knoflook. De pittige tinteling op de tong verrast aangezien Canarios geen grote fan zijn van sterk gekruid eten. De grove pâtéwordt geserveerd op geroosterd brood en dient als voorgerecht of als bijgerecht tijdens de hoofdmaaltijd.

Calamares

Islas Canarias - Calamares y mojo 

 

Hoe eet u het liefst uw inktvis? Gedroogd en geroosterde uit het vuistje of gefrituurd in een luchtig beslag op het strand, in de chuiringuito?Calamares fritos (gebakken inktvis) zijn één van de vele typische ingrediënten van de Canarische keuken. Het is geen uitzonderlijk gerecht waar sterrenkoks mee pronken, maar deze knapperige maritieme 'uiringen' doen het hoe dan ook uitstekend op de tong. Smullen!

 

Papas arrugadas

Papas arrugadas 

 

Dit voor de Canarische eilanden ongebruikelijk pittige gerecht is grote favoriet onder de lokale bewoners. Nieuwe aardappelen worden gekookt in water met veel zout totdat ze rimpelen (rimpelen=arrugar). De aardappelen zelf maken het gerecht niet pittig. Dat is te danken aan de scherpe chilly saus die erbij wordt geserveerd.
Deze saus bestaat in twee varianten: mojo verde groene saus die vis vergezelt en mojo rojo die bij de aardappelen gaat. De specialisten en trotse koks zullen zeggen dat (uiteraard) geen enkele saus hetzelfde is, maar rode mojo bestaat altijd uit ten minste deze basisingrediënten: rode peper, komijn, olijfolie en knoflook.

 

Ron Miel

Ron miel 

 

Daar waar ons typische drankje bier is, in Engeland de gin, in Frankrijk de wijn, in Schotland de whisky, dan is rum de typische drank van de Canarische Eilanden. Soms gebruiken Los Canarios ron miel in hun koffie.Ron miel (honingrum) iséé van de meest populaire rumsoorten in Spanje en is subtiel zoet en niet te overweldigend alcoholisch van geur en smaak.

U kunt de distilleerderij in Arucas gratis bezoeken tijdens je vakantie op Gran Canaria. En als u het voor elkaar krijgt om te vertrekken zonder een fles Ron Miel aan te schaffen, dan laat u de schopne taak liggen voor de échte levensgenieters.

 

Wijn

Lanzarote - La Geria wine 

De twee grootste wijnproducenten van de Canarische eilanden zijn Lanzarote en Tenerife, met een eeuwenoude wijncultuur en heerlijke lokale gerechten die perfect samengaan. Het is een behoorlijke overwinnning op de natuur dat de eerste überhaubt wijngaarden heeft om druiven te telen en dan voornamelijk in het La Geria gebied.
Hier cultiveren wijnbouwers met veel zorg de wijnstokken in verzonken putten tot drie meter diep en ca. vijf meter breed. Een halfronde rotsmuur 'zoco' genaamd beschermt de ranken tegen de wind. De grond is vulkanisch en heeft de wijnproductie in El Grifo, één van de 10, oudste wijngaarden in Spanje, haar faam gegeven.