Granada heeft swing: jazz bloeit in het zuiden van Spanje

Je bent bezig met het plannen van een reis naar Spanje. Daarbij is het altijd leuk om te weten wat er allemaal te doen en te zien is op jouw vakantiebestemming. Naast restauranttips en aangerade dagtochtjes is het ook misschien interessant om te weten waar live muziek kan worden beluisterd.

Wij zijn voor je op onderzoek gegaan en een tweetal overzichten gemaakt met festivals en jazz-clubs in Spanje in zowel Barcelona als de provincie Granada. Hier deel II van II van deze serie: Granada.

Flamencofusie: Jazz in het zuiden

De ontwikkeling van jazz in Spanje is niet altijd van een leien dakje gegaan en kwam zelfs tot stilstand tijdens de burgeroorlog en de periode erna. Na het aannemen van de constitutie en daarme de installatie van de democratie in 1978, konden alle deuren voor buitenlandse invloeden weer worden open gezet en keerden vele vooroorlogse clubiniatieven weer terug. Daarbij was de stad Barcelona een absolute voortrekker. Meer over jazz in Barcelona lees je hier. Maar: het zuiden heeft jazz inmiddels ook aan haar boezem gesloten en een verbindende factor daarbij was vermoedelijk de Flamenco muziek. Eén van de redenen daarvoor zou wel eens kunnen zijn dat de syncopische ritmepatronen van beide muzieksoorten een erg goede aanvulling op elkaar zijn. Gitarist Paco de Lucia nam het album Jazz Flamenco op in 1967, wat wordt gezien als het pionerende fusiewerk op het gebied van de twee muzieksoorten.

Jazz onder de zomersterren: het openluchtfestival aan de Costa Tropical

Fortaleza San Miguel

Het podium onderaan het San Miguel fort, Almuñécar

Het festival 'Jazz en la Costa' heeft al meer dan 25 edities achter de rug en is daarme één van de meest gerenommeerde muziekevenementen van Europa. De setting van het centrale podium is schitterend: het wordt geflankeerd door het fort San Miguel en ligt te midden van het park Majuelo in het kustplaatsje Almuñécar.  Als toeschouwer zit je temidden van de tropische en mediterrane vegetatie van het park; de Middellandse zee ruist zacht op de achtergrond.

De programmering van Jazz en la Costa is internationaal ingestoken, daarbij wel voldoende ruimte overlatend voor lokaal talent.
Het festival vindt halverwege de maand juli plaats.

 Jazz en la Costa 2012

Lizz Wright en Raul Midon treden op tijdens het festival in 2012

Muziek op grote hoogte: Alpujarras blues- en jazzfestival

Op steenworp afstand van de Sierra Nevada ligt het dromerige plaatsje Busquístar in het gedeelte van de Alpujarras dat in de provincie Granada ligt.
Alpujarra landscape
Uitzicht in de Alpujarras op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada

De streek wordt gekenmerkt door vele witte dorpjes, gesticht door Berbers in de periode rond het jaar 711 na Christus. De huizen zijn naar Arabierse filosofie ingebed in de heuvels om zo het natuurlijke landschap niet te verstoren. De invloed van deze voormalige cultuur is nog overal terug te vinden: in de bewerking van het land, in de lokale gastronomie en in diverse plaatsnamen.

Sinds 7 jaar al weer wordt het jazzfestival is dit prachtige natuurgebied georganiseerd. Stel je voor: je verblijft een paar dagen in de bergen van de Alpujarras: wandelen, uitrusten, genieten van het uitzicht, genieten van het heerlijke verse eten en een wijn uit dezelfde regio. En om het te vervolmaken: 's avonds een jazzconcert bijwonen onder de sterren.

Voor een overzicht aan beschikbare vakantiehuizen in Las Alpujarras, klik hier.

Warme jazz wintermaand november in Granada

Midden in het centrum van de prachtige stad Granada in het theater Isabel La Católica vindt ieder jaar dit internationale jazz festival plaats. Sinds haar inauguratie in 1980 hebben grote namen haar podium gesierd: Miles Davis, Oscar Peterson, Tete Montoliú, Art Blakey, Dizzy Gillespie, Chucho y Bebo Valdés, Benny Golsson, Gonzalo Rubalcaba, Diana Krall. Granada - Albaycin quarter
De avond valt over het Albaicín in Granada stad

Op het festival is niet alleen ruimte is voor internationale en grote namen. Er wordt bewust in de programmering gekozen voor de combinatie met lokaal talent. Ook word ernaar gestreefd zowel als geavanceerde akkoestische stijlen en elektronische muziek.
De programmering mag behoorlijk uitvoerig genoemd worden: sommige concerten duren tot diep in de nacht. Het festival vindt meestal plaats rond half november, maar houd de website van het festival in de gaten voor de precieze data.