Kies hier je favoriet: de 9 stranden van paradijselijk Jávea

Jávea is de Costa Blanca op haar best. Zonder storende hoogbouw geniet je er van pure natuurlijke schoonheid en prachtige verzichten, zowel van bovenaf aan de Miradores of uitkijkpunten op de kliffen als vanaf het strand zelf. Langs haar 20 kilometer kust biedt Jávea de grootste variatie aan stranden en calas van de hele provincie Alicante.
 
 
Ze glinsteren in de zon in verrukkelijke baaitjes omarmd door indrukwekkende kliffen, met aanlokkelijk kristalhelder water om heerlijk in te zwemmen, duiken, snorkelen of kajakken. Het strand Primer Muntanyar leent zich dan weer prima voor surfsporten. En wist je dat er maar één zandstrand is in Jávea? 
 
De stranden liggen samen tussen twee natuurlijke landtongen, de Cabo de San Antonio (met daarachter Denia en haar 12 stranden) en de meest zuidelijke strandbaai, de Cala Granadella. 
 
Wij zetten hieronder alle stranden op een rij, zodat je precies vindt wat je zoekt voor een onvergetelijk verblijf in een vakantiehuis in Jávea!

1. Playa La Grava

Playa La Grava, Jávea

De naam zegt het duidelijk: dit is een 'strand van grind'. Het ligt vlak naast de vissers -en jachthaven van Jávea, bij de oude visserwijk Duanes de la Mar. Het is daarom net als zandstrand Arenal goed toegankelijk met veel voorzieningen, en dus ook drukker dan andere stranden. Toch is er geen storende hoogbouw. Je kunt er zalig zwemmen in het heldere water (dit strand heeft een Blauwe Vlag voor kwaliteit), of aangenaam wandelen onder palmbomen langs de brede promenade.

In de zomer is er veel sfeer, met artesanale marktstalletjes en een waterspeeltuin voor de kinderen. Het is het ideale strand voor een gezinsvakantie in een villa aan de Costa Blanca. De Kaap San Antonio die dit strand mooi beschut, is er prachtig om te zien!

2. Playa del Benissero / Primer Muntanyar

Playa del Benissero, Jávea

Dit is het strand waar je moet zijn als je houdt van watersporten als windsurfen. In tegenstelling tot andere stranden van Jávea is het onbeschut en open, wat de wind vrij spel geeft. In de zomer vind je er in het 300 meter lange stuk dichter bij de haven (Benissero) alle nodige faciliteiten voor surfsporten of andere activiteiten op het water, zoals stand-up paddle surf, kajak, jetski en waterski.

Het is dan ook een dynamisch strand met veel sfeer, begrensd door villa's in plaats van hoogbouw. Er zijn restaurants, chiringuitos (om er te eten of een heerlijke mojito te drinken) en andere handige voorzieningen zoals een parking, toiletten, voetkraantjes, houten wandelpaden, strandwachten en verhuur van strandzetels en parasols.

De naam 'Benissero' komt van de man uit het naburige Benissa die er vroeger woonde. Zijn woning is nu chiringuito La Siesta. Vroeger dineerden gezinnen elke zondagavond op dit strand, met stoeltjes en picknicktafels, een traditie die men op sommige zomeravonden nog verderzet bij het licht van een campingvuurtje.

El Primer Muntanyar ligt in het verlengde van Benissero. Met 1900 meter tot aan de Parador de Jávea is dit het langste strand, met een aantrekkelijke combinatie van keien en turkoois water (goed om te snorkelen en duiken), typerend voor deze wonderlijk mooie kuststreek. Zwemmen is er een genot, want vanaf je het water ingaat, zit je in ongeveer 2 meter diepte. Hier en daar zijn er trapjes voor een gemakkelijkere toegang tot het water. De natuurlijke omgeving en uitstekende chiringuitos maken dit een aangename plek, zowel overdag als 's avonds in de zomer.

3. Playa del Arenal

Playa Arenal, Jávea

Zoals de naam het net als bij La Grava zegt, is dit een zandstrand, en meteen het enige zandstrand van Jávea. Hier moet je zijn als je niet van kiezelstranden houdt. Met zowat 480 meter op 140 meter is het ook het breedste en belangrijkste strand, midden in de Baai van Jávea. De kwaliteit ervan is erkend met een Blauwe Vlag. Nog een belangrijk voordeel is dat dit fijne zandstrand langzaam afloopt in de zee, wat het ideaal voor kinderen en ouderen maakt. Bovendien biedt het prima toegang en diensten voor andersvaliden. Ongetwijfeld ook het beste strand van Jávea om te genieten van ruimte, spel en balsporten, dankzij het zand en de vele voorzieningen. Aan sfeer geen gebrek, want de levendige promenade bruist er van de markstalletjes, cafeetjes en restaurants.
 
Playa Arenal, Jávea
 
In de zomer is er zelfs vuurwerk. Watersport kan hier even goed. En dat alles met een fantastisch zicht op de Montgó berg!

4. Segon Muntanyar

Dit rotsachtig stukje kust ligt ten zuiden van het Arenal strand. Het grind bestaat er uit versteend zand. De Segon Muntanyar of '2de Muntanyar' is net als de Primer Muntanyar of '1ste Muntanyar' te waarderen als een ruim en open strand, met hier en daar trapjes die toegang bieden tot het water.
 
Zwemmen, snorkelen en duiken is er een genot, vooral wanneer het water kalm is (vroeg in de ochtend het meeste kans). Er is een grote variatie aan vissen te zien. Het strand is 1700 meter lang, gewoonlijk met een eerder lage bezettingsgraad.
 
Restaurants en chiringuitos zijn aanwezig, en er is een parking en busstop. Je vindt er bovendien de Mirador de la Séquia de la Nòria. Het uitzicht is er schitterend, met links de Cabo de San Antonio en rechts de Cap Prim.

5. Cala Blanca

Caleta Blanca, Jávea

De Cala Blanca of 'Witte Baai' is genoemd naar de witte keien en rotsen die deze verborgen parel sieren. Het kristalheldere water en het spectaculaire uitzicht op zowel de Montgó berg als het omringende landschap maken het een fantastische plek, ook om te snorkelen. Toch is het er nooit druk. Hier komen voornamelijk lokale bewoners of toeristen uit de streek. Enkel de bootjes op weg naar de Cala Sardinera zullen misschien even de rust verstoren.
 
De Cala Blanca is zowat 300 meter lang en bestaat uit 3 kleinere calas of baaitjes die naast elkaar liggen en samen dit rotsachtige stukje kust vorm geven. Ze zijn enkel te voet toegankelijk. Zo kun je naar de cala's beneden langs een trap in de rotsen vanaf de miradores op de naburige kliffen, de Mirador de Cala Blanca of de Mirador de les Caletes.

Caleta I

Caleta I, Jávea

Deze rustieke cala van grind en rotsen is ongeveer 80 meter lang en ligt aan het einde van de Avda. Ultramar. Via die weg is de Cala Blanca vanaf dit baaitje gemakkelijk bereikbaar met de auto. De laatste 100 meter doe je te voet. Je hebt er ook toegang tot de Mirador de Cala Blanca. 

Caleta II

Dit rustieke strandje van grind, keien en rotsen is ongeveer 40 meter lang. Het is enkel te voet te bereiken, vanaf de Caleta I of via de trap vanaf de Mirador de les Caletes. Omdat het is afgeschermd door een soort arm van ruwe steen die als een barrière in zee loopt, is het water er altijd heerlijk rustig. 
Het uitzicht op het omringende natuurlijke landschap en de witte kliffen van Jávea is er spectaculair! Een natuurlijke parel van prachtig helder water op keien, die pure rust en ontspanning biedt. 

Caleta del Francés

Naar deze kleine cala kun je voorzichtig te voet vanaf de aangrenzende Caleta II. We zeggen voorzichtig omdat je er bijna door het water voor moet en misschien natte voeten krijgt. De beloning voor deze kleine inspanning is de absolute rust die je er kunt vinden. Je kunt ook vanaf boven afdalen, maar zo gemakkelijk is dat niet. De Caleta del Francés heet het 'Baaitje van de Fransman' omdat een zekere monsieur Lambert er vroeger woonde, een van de eerste toeristen van Jávea.

6. Cala Sardinera 

Cala Sardinera, Jávea

De Cala Sardinera is een heerlijk ongerept inhammetje met een strand van grind en keien. Het ligt aan de noordzijde van de Cap Prim of Sant Martí. Je kunt er te voet heen vanaf de Mirador de la Cruz del Portitxol, via een pad dat doorheen een onaangetast stukje natuur loopt. Dit strand is dan ook lekker rustig, met een lengte van 200 meter. Er zijn geen voorzieningen, maar er is wel een Rode Kruis dienst aanwezig.

Zoals de naam doet vermoeden, was dit voordien de beste plek om sardienen te vangen met 'sardinales', fijne netten die 2 keer per dag werden uitgezet: bij zonsopgang en bij zonsondergang. Zoals te verwachten is van dit soort strandbaaitje, kun je er fantastisch snorkelen!

7. Cala Barraca o Portitxol

Cala Barraca, Jávea

Dit keienstrand met helder water ligt tussen de Cap Prim en de Cap Negre en biedt uitzicht op het eiland Portitxol op zowat 300 meter van de kust. Net als bij de Cala Sardinera kun je er te voet heen vanaf de Mirador de la Cruz del Portitxol, maar ook met de auto via de weg ctra. del Cabo de la Nao. Dit strand heeft dan ook een hogere bezettingsgraad maar is met 900 meter wel langer. Het is een van de beste baaitjes in Jávea om te duiken of snorkelen.

8. Cala Ambolo

Cala Ambol, Jávea

Deze ongerepte cala van spierwit kiezelzand met helderblauw water net voor de Cabo de la Nao lijkt wel een tropisch paradijs! Het was destijds een nudistenstrand en is dat nog steeds, maar er zijn ook altijd mensen in badkostuum, en vaak zijn die nu in de meerderheid. 

Dit strand ligt dichtbij de Mirador de Ambolo. Het dankt zijn naam in oorsprong aan la Torre de Ambolo, de uitkijktoren gebouwd in de 16de eeuw ter verdediging tegen aanvallen van piraten, net als de andere Xàbia uitkijktorens in het gebied van Portitxol.

Faciliteiten als verhuur van ligzetels of strandwachten ontbreken, maar het is zonder twijfel een van de mooiste baaien van Jávea. De bezettingsgraad van dit strand is eerder laag, en het is ongeveer 300 meter lang. Al moet erbij worden gezegd dat je in de zomer wellicht moeilijk plaats zult vinden op de parking aan het einde van de weg die toegang geeft tot het strand, tenzij je er vroeg bij bent. 

Het strand is populair bij snorkelliefhebbers en klimmers. Er is een klein rotseiland waar men kan klimmen en weer vanaf springen. Een beetje verder ligt ook het eiland 'Isla del Descubridor'. 

Op het moment van schrijven stond op de officiële toerismewebsite van Jávea vermeld dat dit strand 'gesloten' is door een risico op aardverschuivingen. Toch blijft het toegankelijk en trekt het elke zomer nog veel strandgangers en snorkelaars. 'Gesloten' betekent hier immers enkel een waarschuwing dat je het strand op eigen verantwoordelijkheid betreedt.

9. Cala La Granadella

Cala La Granadella, Jávea

We sluiten de reeks af met niet zomaar een strand, maar wel het 'Beste Strand van Spanje'! Althans volgens een stemming onder Spanjaarden. Een van de beste stranden van de provincie Alicante, dat zeker. Dit meest zuidelijke strand van Jávea geniet een Blauwe Vlag voor haar uitmuntende kwaliteit en is als hoefvormig pittoresk strandbaaitje, omgeven door bergen, grotten en bos wel degelijk een plaatje te noemen. Haar glasheldere water is een paradijs voor duikers en snorkelaars, en je kunt er heerlijk wandelen en van uitkijkpunten genieten. Het strand is dan ook populair en bijgevolg druk bezet in de zomer; het is bovendien slechts 160 meter lang, dus wees er op tijd bij!

Nog enkele kleine baatjes van Jávea

Ten slotte zijn er nog enkele baaitjes die zo klein zijn dat ze strikt genomen niet als strand beschouwd kunnen worden. We vermelden ze hier toch even, in het bijzonder voor de duikliefhebbers. 

Playa del Pope o del Tangó

Playa del Pope, Jávea

Zo is er de Playa del Pope o del Tangó, aan de zuidkant van het Maritiem Reservaat van de kaap Cabo de San Antonio, in het uiterste noorden van Jávea. Het zijn 2 kleine baaitjes met grof zand, waar duikers in het kristalheldere water een spectaculaire natuurlijke rijkdom kunnen ontdekken.

Cala del Ministro

Aan het einde van het Primer Muntanyar strand, achter de Parador de Jávea, is er ook nog de Cala del Ministro. Het is een mooie kleine rotsachtige inham met rotspoelen als natuurlijke zwembaden, helder water en tal van visjes. Ooit kreeg Navarro Rubio er als minister een huis cadeau van generaal Franco  - vandaar de naam. Het is nu onbewoond maar nog steeds te zien vanaf de cala. Verder is er geen enkele vorm van voorzieningen. Hier kom je om te zonnen en zwemmen (de enige mogelijke sport hier), met de nodige waterschoenen zoals steeds handig is aan de keienstranden van Jávea. Op het einde van de cala heb je vanaf een mirador mooi zicht op het Arenal strand.

Niet zo ver van Jávea ligt de stad Alicante, een aangenaam daguitstapje tussen de stranden door. We wensen jullie alvast veel genot en plezier!

Kaart