Het Maanfestival in Guaro houdt de zomer nog even vast

Het Luna Mora festival vindt ieder jaar plaats tijdens het 2e en 3e weekend van september. De hitte van de voorgaande maanden hangt nog steeds als een dikke deken over Andalusie, maar het kan ieder ogenblik voorbij zijn die zomer. We nemen het er dus nog maar even van.

Rond 16:00 uur arriveren voor een festival dat met name tijdens de schemering en de nacht tot volle wasdom groeit is natuurlijk onlogisch. Het festival heet nota bene Luna Mora oftewel Moorse Maan! Maar in dit geval heeft vroeg arriveren een groot voordeel: je parkeert namelijk dichtbij het centrum van het dorpje Guaro, gastheer van het festival. Het sfeervolle Guaro is met ca. 2.300 inwoners maar een klein dorpje dat met de komst van Luna Mora driedubbeldik uitdijt. Het loont de moeite om vóór deze menigte uit te gaan en vroeg af te reizen naar Guaro dat op ca. 55 minuten rijden ten westen van de stad Malaga ligt. Anders moet je een pendelbus nemen die speciaal voor het evenement bezoekers heen en weer rijdt vanaf een verder afgelegen parkeerterrein. 

Luna Mora Festival
Verlichte markt in de hoofdstraat in Guaro tijdens Luna Mora

Het witte dorp Guaro

Guaro is een charmant wit dorp waar vele schaduwrijke pleinen aan elkaar verbonden zijn door een labyrinth aan nauwe straatjes. Het is typisch een dorp waar je op je gemakt doorheen slentert en op iedere hoek even stil blijft staan. En dat terwijl het straatbeeld eigenlijk heel eenvoudig en niet-pretentieus is: witgekalkte huizen tegen de achtergrond van natuurgebied Sierra de las Nieves. 

Luna Mora - Jaima
Workshop tijdens Luna Mora voor kinderen in een 'jaima' bedoeïnetent

Middeleeuwse zoco 

Het festival werd in 1992 opgericht en doet ode aan de vele Christelijke,Moorse en Joodse tradities die Andalusië rijk is. De muzikale en theatrale programmering is om deze erfenis heen gebouwd.Er worden Andalusische Flamenco fusionartiesten zoals Pablo Alborán en Diana Navarro uitgenodigd bijvoorbeeld, net als musici die de meer traditionele Nuba beoefenen. Deze laatste muzieksoort is sterk verbonden met de Arabische geschiedenis van Andalusië en is een mengvorm van Noord-Afrikaanse en Zuid-Spaanse klanken.


Grote attractie van het festival is niet alleen de muziek, maar met name de middeleeuwse zoco markt, waar je je naast ambachtswerken zoals tapijten, keramiek, sierraden en kruiden kunt vergapen aan een waar eetspektakel. Een enorm zwijn wordt langzaam gaar gebraden aan het spit, het ruikt er naar cayennepeper, kikkerwten en muntthee en bezoekers lessen hun dorst al uitrustende op lage banken en poefs. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals kinderworkshops tekenen met kaarslicht en een cursus buikdansen voor de moedigen onder ons...

Luna MoraLichttekeningen met kaarsen op de grond tijdens het Luna Mora festival

Magische schemering


Rond 20.30 uur is het dan zo ver: de schemering valt in en worden lichttekeningen op straat zichtbaar. Tienduizenden brandende kaarsen vormen een zee aan geometrsiche vormen op de grond. Bezoekers worden er stil en aandachtig van en niemand -hoe veel mensen er ook zijn -trapt de kaarsen om.
Bezoekers luisteren ook aandachtig naar de verhalenverteller die zijn comischecuéntacuentos op het publiek los laat, net als een echte troubadour. De warme avond houdt de nazomer nog even vast en na uren lopen, kijken, kopen, eten en luisteren staat de auto gelukkig dichtbij.

Luna Mora is écht de moeite waard om te bezoeken en onderhoudend voor kinderen én volwassenen van iedere leeftijd. Waan je even in een vertelling van 1001-nacht onder de Andalusische sterrenhemel en het waakzame oog van de Luna Mora.