Augustus: het is weer tijd voor de kermis van Málaga

De jaarlijkse Feria (kermis) vindt plaats half augustus ieder jaar en is één van de grootste festijnen in Spanje. Het 10-dagen durende evenement trekt ieder jaar miljoenen bezoekers naar de temperamentvolle stad en viert traditiegetrouw de herovering van de katholieke koningen Isabella en Ferdinand in 1487 op de Moorse bezetter.

Wat is de Feria van Málaga?

Feria de Malaga

Malaga barst uit in (spontane) straatfeesten met Flamenco, traditionele klederdracht, en een fantastische feeststemming die u niet wilt missen.

De Feria is, net als de processies tijdens de Paasweek gedurende Semana Santa, één van de meest geliefde evenementen op de jaarlijkse agenda waar de lokale bevolking reikhalzend naar uitkijkt.

De openingsceremonie van de Málaga feria

De ceremonie vindt plaats op vrijdagavond op het strand La Malagueta, een korte wandeling verwijderd van het centrum.

De formaliteiten zijn altijd dezelfde en beginnen met de pregón de la Feria - de openingstoespraak. Vuurwerk wordt direct daarna aangestoken, gevolgd door een gratis strandconcert met nationale en internationale acts.

De officiële ceremonie wordt eingenlijk echt pas de dag erna afgerond, wanneer de burgermeester van Málaga het officiële startsein geeft voor de feestlijkheden door de ferialichten aan te steken.

Alle activiteiten gaan vervolgens ononderbroken door, gedurende de hele week tot en met de zondag erna. Een groot aantal daarvan is gratis, voor sommige concerten geldt een entree.

Het feestterrein

 Feria de Malaga - Ferial Fence

De kermis van Malaga bestaat eigenijk uit twee gedeeltes: de dag-feria en de nacht-feria. De dag-feria is de meest traditionele van de twee, duurt iedere dag tot 18.00 uur en vindt plaats in het historische centrum van de stad.

De nacht-feria wordt gevierd op het speciaal daarvoor ingeruimde terrein, net buiten Málaga. Er gaan heel regelmatig shuttle bussen van en naar het centrum.

Het feestterrein is met recht een stad in een stad te noemen en er is voor ieder wat wils: flamenco shows en meer dan 300 casetas (feesttenten) met muziek voor alle smaken - van traditioneel tot pop en dance en natuurlijk, dat mag niet ontbreken: eten in alle Spaanse varianten. 

Een bezoek aan de feria van Málaga is een echte must  voor iedereen die op vakantie in Malaga is óf in de buurt; dit feest wilt u niet missen.  

De Andalusiërs zijn wereldberoemde levensgenieters en hun liefde voor een goed feest is overduidelijk tijdens de feria van Málaga. 

Meer tips over hoe je dit feest viert zoals de Malagueños dit doen.

Waar en hoe?

Vanaf het middaguur tot 18.00 uur is het feestgedruis zogezegd geconcentreerd in het centrum van Málaga, hoofdzakelijk in en om Plaza de la Merced, Plaza de la Constitución, Calle Larios, Plaza de la Marina en omliggende straten.

Het festivalterrein is overdag al wel geopend, maar wordt 's avonds pas echt druk vanaf een uur of 21.00. U vindt het terrein op de kaart onder "Camino de San Rafael", 3 km ten westen van het centrum en ligt naast het congrescentrum "Palacio de Congresos y Ferias".

Het wordt u erg makklijk gemaakt er te komen zonder de auto: u neemt de bus vanaf de Alameda Principal (aan het begin van Calle Larios) in het centrum. De bussen vetrekken iedere paar minuten en de dienstregeling loopt 24 uur per dag door gedurende de Feria.

Vakantiehuizen Spanje wenst u alvast heel veel plezier!