Elegante fusie tussen oldtimer en mode

Autotechniek als een kunstwerk lijkt het motto te zijn van het Automuseum van Málaga, dat werd geopend in 2010. Het museum is ingebed in de prachtige ruimte van een voormalige tabaksfabriek uit 1923. De Portugese verzamelaar en directeur van het museum João Magalhães begon met het verzamelen van zijn auto's tijdens de na-oorlogse veertiger jaren en struinde het Portugese platteland af samen met zijn vader op zoek naar mooie auto's in boerderijschuren. Een bezoek aan dit museum duurt ca. 2 uur en is geschikt voor alle leeftijden en voor iedereen die kan genieten van een visueel spektakel.

Museo Automovilístico Málaga

Technische schoonheid

Auto's, mode en ontwerp worden op aangename wijze in elkaar verweven in de diverse tentoonstellingen van het prettig moderne, grijs-witte interieur van het museum. Deze voormalige tabaksfabriek ligt ten zuidwesten van het stadscentrum van Malaga en er staan méér dan 90, zorgvuldig onderhouden en keurig gepolijste klassiekers tentoon in een goed gestructureerde opstelling, logisch ingedeeld naar tijdperk. Autotechnieklegendes zoals Hispano Suiza, Bugatti, Delage, Packard, Auburn, Rolls Royce, Bentley, Jaguar, Mercedes en Ferrari doen het hart van werkelijk iedereen sneller kloppen die óf de vroegmechanische techniek van de vroeg 20e eeuw bewondert óf de Hollywood en Rock and Roll iconen van weleer.

Museo automovilístico  

De auto's gaan op zeer glamoureuze wijze gehuld in een struisvogel- of krokodillenleren interieurbekleding, opgesierd met een hardhout en parelmoeren dashboard, een snuifje ornamentontwerp van Lalique bijvoorbeeld op de motorkap en zwierig afgemaakt met zilveren en ivoren handgrepen.

Museo automovilístico

Eén van de meest emblematische modellen in het museum is de met Swarovsky- kristallen besprenkelde Rolls Royce. Desalniettemin blijft het erg lastig een favoriet te benoemen als u zou moeten kiezen tussen een stoere roze Cadillac of de meer conservatieve, maar o zo elegante zilvergrijze Bentley of de historische 540K Mercedes uit 1936.

Zijden techniek

En wat heeft mode te maken hebben met klassieke auto's? Bijvoorbeeld dat ze dezelfde passie voor schoonheid delen. Recht tegenover de hoofdingang van het museum bevindt zich de permanente Maga Sublime vintage collectie, geopend in maart 2013. Ongeveer 40 mannequins staan er in een intieme verlichte boudoire setting gedrapeerd in zijde, chiffon, mousseline en crêpe haute couture van de 20e eeuw.
Vintage fashion at the Car museum Malaga
Foto: Lorenzo Hernandez

Dit deel van de museumcollectie is georganiseerd rondom illustere sociale tijdperken: vanaf de eeuwwisseling, post-Edwardian via de Belle Époque naar de cocktail jurken van de jaren '50 en de extravagante feministische looks van de jaren '60.

Dit deel van de museumcollectie is georganiseerd rondom illustere sociale tijdperken: vanaf de post-Edwardian tijd rond de eeuwwisseling via de Belle Époque naar de cocktail jurken van de jaren '50 en de extravagante feministische looks van de jaren '60. Te zien zijn uiteraard de Hollywood favorieten: Dior, Chanel, Valentino, Marilyn Monroe's Givenchy, evenals een collectie aan mode accessoires zoals koffers en hoeden, de schoenenhoed van Dali en het Paradijsvogel hoofddeksel van Elsa Schiaparelli. Allemaal items uit de museumcollectie 'de Balenciaga en Schiaparelli '.

De Maga Sublime tentoonstelling neemt u even mee in de ontwerpmagie die vrouwen zoals Jacky Kennedy, Audrey Hepburn en Rita Hayworth hebben vereeuwigd in de geschiedenis.

Activiteiten in het museum

Het museo automovilístico is anders dan andere musea in Málaga. Iedere zondag bijvoorbeeld gaat doet één van de auto's 'even' een rondje museum om 12.30h, waarbij het geluid van de motor door het pand ronkt.
Daarnaast informeert de middagrondleiding op zaterdag om 12.30 uur bezoekers over het gebruik van alternatieve energiebronnen in de autotechniek: we nemen bijvoobeeld een kijkje naar een stoomauto uit 1910, een elektronische auto uit 1916, de auto die voor de solar race in Australië werd gebruikt in 2009 en een prototype waterstofauto uit 2010.
Museo automovilístico
Ook is het museum vaak het elegante toneel voor modeshows, productlanceringsevenementen of als satelliet locatie voor het Filmfestival van Malaga en de jaarlijkse Museumnacht. Last but not least: het museum is (geen verrassing) een ontmoetingsplaats voor de vele nationale en internationale bijeenkomsten van oldimter verenigingen.

Al met al een glamoureuze, lichthartige en zeer aan te bevelen middag- of ochtendbesteding.

Hoe komt u er? & andere praktische informatie 

  • Openingstijden: van 10.00 uur tot 19,00 uur, dinsdag tot en met zondag. GESLOTEN op maandag.
  • Adres: Avenida Sor Teresa Prat, 15, 29003 Málaga, Tel: +34 951 137 001
  • Toegangsprijzen: € 6,50, € 4,50 voor studenten en 65 +; gratis toegang voor kinderen onder de 3 jaar.
  • (Gratis) parkeren is binnen de poorten van het museum
  • Openbaar vervoer: ca. 20 minuten; buslijn 16 en 3 uit de Alameda Principal, het centrum. Stap uit bij Heroe de Sostoa als u lijn 3 pakt en en loop 5 minuten ten zuiden in de richting van de Tabaksfabriek of, als u lijn 16 pakt, stap uit bij de Avenida Sor Teresa Prat en loop naar het museum in 2 minuten.
    U kunt een bus-pas bij een van de kiosken kopen aan de Alameda.