Interview met Michelin sterchef Jose Carlos García

Welkom in Málaga, een stad die leeft en het haar bewoners en bezoekers merkbaar naar de zin wil maken. Naast méér dan 20 musea en diverse monumenten die stammen uit de Middeleeuwen is haar attractie nummer 1 de lokale gastronomie. En dat je er heerlijk gebakken en gefrituurde visjes kunt eten was misschien al wel bekend, maar dat Malaga ook hard op weg is op zichzelf culinair op de kaart te zetten weet misschien nog niet iedereen. Daar waar Marbella pocht met diverse ster restaurants, kan Malaga als hoofdstad van de Costa del Sol niet langer meer achterblijven.  
Jose Carlos García, Estrella Michelín

Onze razende reporter Tanya Cevallos had de eer om chefkok en eigenaar van JCG restaurant te kunnen interviewen. José Carlos heeft de eerste Michelin ster voor de stad Malaga binnen weten te slepen met zijn culinaire huismerk "Verbeelding van de smaken van de Costa del Sol".

Video interview with José Carlos García

Jose Carlos Garcia is goed bekend met de wereld van de gastronomie. Hij opende zijn nieuwste restaurant JCG, aan de dok 1 het luxueuze recreatiegebied Muelle Uno in de haven van Malaga. Daarvoor was hij manager van restaurant Café de Paris, eveneens bekroond met een Michelin ster.  Binnen een jaar na de opening van JCG had hij al een ster op zijn naam staan.   

Cocinando en el restaurante de Jose Carlos García


De verticale tuin in het restaurant van José García:

Jardín vertical del restaurante de Jose Carlos García

Interview with Jose Carlos García

- Waar komt je interesse in de keuken vandaan? 

Mijn ouders runden een restaurant, daar is mijn liefde voor het koken begonnen en kon ik mijn eerste stappen zetten in de wereld van de gastronomie. 

Al op jonge leeftijd observeerde ik het hoe mijn ouders aan het werk waren in de keuken, zowel op het werk als thuis. Toen ik oud genoeg was om bij te springen in het restaurant, werkte ik in de bediening. I kwam er al snel achter dat ik hun passie voor de goede keuken had geërfd en dat was dat.  

- Wat motiveert en inspireert u in de keuken?

Wat me motiveert zijn de verse producten die je kunt kopen op de lokale markt. Ik denk aan een product en laat me vervolgens inspireren door de eigenschappen van het product om er iets creatiefs mee te doen.  

- Wat eet u graag zelf na een lange dienst in het restaurant? 

Kaas! All soorten. Ik  ben gek op kaas!!    

Entrevista a Jose Carlos García
- Welke ingrediënten moet ik altijd op voorraad hebben in mijn keuken?

In die van mij heb ik vele basisproducten, maar wat ik sowieso iedereen kan aanraden zijn: olijfolie, bloem, zout, specerijen en groentes. 

 - Het valt op dat u nogal open en bloot te werk gaat in uw restaurant. De keuken hier lijkt op een grote etalage waar alles wat er reilt en zeilt zichtbaar is voor de gasten.  Betekent dat er geen keukengeheimen bestaan in restaurant JCG? 

Dat klopt. Ik houd niets van mijn werk geheim, ik geef alles weg. 

- Heeft u voorkeur voor een specifieke kookstijl?

Ik antwoord graag met een retorische vraag: schuilt er een filosofie achter mijn gerechten? Ik definieer mijn stijl als eerlijk en transparant. Het gaat ons niet om het creëeren van een optische illusie. We maken liever echte gerechten.  

 - Wat is uw grootste prestatie tot nu toe?

De opening van dit restaurant in november 2011. Het is iets dat ik altijd al heb willen doen. Nu genieten ervan en tegelijkertijd lijden we een beetje onder het gegegeven!

- Wat ambieert u?

Nooit op te willen geven, hard te blijven werken en van ieder moment te genieten.  We beschikken nu over een Michelin ster, maar ik zou graag het restaurant willen consolideren en wortel willen laten schieten in de gastronomische gemeenschap van de stad Malaga. En je kunt alijd blijven dromen, niet waar?