Jábegas - het ambacht van de traditionele vissersboot

De Jábega is een emblematische vissersboot die je enkel en alleen in de wateren rondom de hoofdstad van de Costa del Sol kunt vinden. De origines van dit ambacht liggen in het voor-romeinse tijdperk van de Feniciërs.

Video over Jábegas in Malaga

With an average length of 6 metres and a width of 1.80 metres, the uniquely shaped bow and shallow draft make Jábegas very quick in the water. They usually take eight rowers plus a coxswain, who uses a shortened oar to steer called 'espailla,' as the Jábegas have no rudder.

Een Jábega heeft een gemiddelde lengte van 6 meter en breedte van 1,8 meter. De opmerkelijk vorm van de boeg en de lage ligging zorgen voor een optimale ergonomie.

De Jábega werd ingezet om sleepnetten vanaf land de zee in te drijven, een gebruik dat inmiddels sinds 20 jaar in Spanje wettelijk verboden is.

Jábegas boats in Malaga

Sommige van deze drijfnetten telden tot maar liefst 100 meter lengte en werden door visserslieden met behulp van de Jábega de zee in een wijde boog de zee in gevaren tot aan een 2e punt op hetzelfde strand verderop. de marengos aan land viel de zware taak ten deel de netten binnen te halen en de vangst op het strand te storten.

Het ontwerp van de jábegas is opmerkelijk. De visserboten zijn altijd beschilderd in verschillende felle kleuren en beschilder met traditionele symbolen.

Op de boeg prijkt de kop van een slang en op de zijflanken worden ogen geschilderd die de band tussen God en het aardse leven symboliseren.  

Jabega boats Malaga

Waar kan ik Jabegas boten zien?

Eén van de beste plekken om deze boten te bekijken is aan de oostkant van Malaga, in de wijk Pedregalejo en El Palo.  Ook kun je de enige nog overlevende Jábegas scheepswerf bezoeken en het museum, beide aan het einde van de Pedregalejo promenade (zie hieronder).

Building Jábegas in Malaga

De traditie wordt leifdevol in ere gehouden door ongeveer een dozijn aan verenigingen die gevestigd zijn aan de kust van Rincon de la Vistoria tot aan de wijk Carihuela in Torremolinos.De leden van de verenigingen zijn vaak familieleden en vriendengroepen die deze eeuwenlange traditie voortzetten. Men zamelt lokaal geld in voor het onderhoud van de kwetsbare boten en de bouw van nieuwe boten. Het ambacht wordt op deze manier levend gehouden.

De Jábegote

De visserslieden die met  Jábegas werkten staan lokaal bekend als Jábegotes. Eén van de vele lokale tradities is de bezwerende klanken van een zeemelodie die haar oorsprong vindt in de Flamenco en Verdiales.  

De Jábegas en alles wat er mee samenhagt maken integraal deel van het culturele palet van Malaga. De lokale bevolking hielp mee met het vroege binnenhalen van de visvangst, een belangrijke economische motor in de tijd die de vele families inkomen bood. Tegenwoordig wordt deze traditie in ere gehouden door de achterkleinkinderen van deze visserfamilies. 

Het Nereo eco-museum annex scheepswerf is één van de laatste, nog overgebleven plekken in Spanje waar Jábegas nog worden gemaakt. Je kunt workshops bezoeken en bij speciale gelegenheden meevaren. Ook kun je er leren scheepsknopen, evenals scheepsbouwen én de scheepswerf runt een roeiclub. Voor het geval je deel wilt nemen kun je het beste bellen op +34 952 291198, website.     

Openingstijden scheepswerf

Astilleros Nereo

Je kunt de scheepswerf bezoeken van maandag tot en met zaterdag en de iedere laatste zondag van de maand.
Ma-Za van 10-14 uur en van 17-20 uur
Iedere laatste zondag van de maand van 10-14 uur.