De natuurlijke kant van Marbella: een wandeling La Concha op

Een beter uitzicht op de Costa del Sol, Sierra de las Nieves en - op en heldere dag - via Gibraltar op Noord Afrika, is er niet. 

Voor de aventuriers is het een prachtige plek op de zonsopgang mee te maken. 

The view from La Concha Marbella

Meer over La Concha

La Concha is met 1.200m boven zeeniveau het hoogste punt in de regio Marbella.

Diens naam betekent “schelp” in het Spaans - dit vanwege de vorm van de berg.

La Concha is gelegen in het meest zuidelijke gedeelte van de Sierra Blanca bergketen, die een extentie is van de prachtige Sierra de las Nieves en het natuurpark met dezelfde naam. 

Hoe kom ik er?

Er zijn twee hoofdroutes om de top van La Concha te bereiken. De eerste is vanaf  Istan. Alhoewel deze route korter in afstand is, is ze ook veel steiler and veeleisender dan de tweede route die loopt vanaf de El Refugio ('Schutplaats') de Juanar. 

De onderstaand routebeschrijving is die vanaf de Rufugio de Juanar:

Route up La Concha from El Refugio de Juanar

De wandeling is niet moeilijk, maar houdt in de gaten dat de Andalusische natuur erg woest an afgelegen is. Neem  heel veel water mee, zonnebrand en een goed opgeladen mobiele telefoon (voor nood: 112) en laat iemand weten waar u bent en welke route u loopt. Rek er een flink gedeelte van de dag voor uit en begin 's ochtends vroeg. In geval van twijfel of weinig wandelervaring: vindt een professionele gids (er zijn veel bedrijven in de regio die deze service verzorgen) om je te mee nemen. Dat is niet alleen veilig en praktisch, maar ook interessant aangezien de gids veel kan vertellen over het gebied en de flora en fauna.

Er is een gedeelte van de wandelroute die blootgesteld is aan de wind, dus extra voorzorg is gebaat op stormachtige en/of regenachtige dagen. Dit gedeelte van de route heet “El Salto del Lobo,” de Wolvensprong.
De routes is lineair, dus als u wilt omdraaien dan kan dat op elk punt van de route.

Het uitzicht is vanaf het begin van de route erg mooi.Andere uitkijkpunten die het hele jaar door de moeite waard zijn om te bezoeken vanwege het prachtige uitzicht dat ze bieden en die nét even iets makkelijker te bereiken zijn:

  • De Mirador del Corzo ('hertebok')  ligt op slechts 500 meter van de refugio.
  • De Mirador del Macho Montès is een populaire keuze voor families met kleine kinderen. Het pad is schoon, staat goed aangegeven en leidt door olijfbomenengaarden (1.3km) tot aan een goed uitkijkpunt over Marbella.
  • De Cruz de Juanar is een andere, iets hoger en verder gelegen uitkijkpunt op ca. 1 uur vanaf de refugio.  

El Refugio de Juanar 

Olive groves route up La Concha

De wandeling begint bij de Refugio de Juanar. Het is redelijk eenvoudig er te komen: Sla van de A-355, afrit "Centro Comercial (winkelcentrum) La Cañada". Vlak voor het winkelcentrum neemt u op de grote rotonde de afslag richting Ojen (rechtdoor op de rotonde). 

Eagles view of the Costa del Sol - La Concha Marbella

 

Na ongeveer 11km vindt u borden aan de weg waar de Refugio de Juanar op staat aangegeven (voorbij Ojen). Blijf de weg volgen tot aan de Refugio en draai op de kruising er vlak vóór, naar links. 

Hier kunt u namelijk parkeren (waar u maar wilt) en verder de weg op wandelen en snijdt u direct 200 meter af van het begin van de route. Het pad is goed aangegeven. 

Vakantiehuizen heeft de volgende GPS route gevolgd en het klopt precies:

Powered by Wikiloc

 

Video vanaf de top van La Concha Marbella