De bij toeval ontdekte grotten van Nerja, Costa del Sol

De geschiedenis van de grotten van Nerja

De grotten van Nerja zijn op 12 januari 1959 ontdekt door vijf lokale jongens uit het nabijgelegen dorp Maro. Zij hadden de nacht buiten doorgebracht op zoek naar vleermuizen. Bij een zinkgat, dat door de bevolking la Mina wordt genoemd, zagen ze vleermuizen naar binnen en naar buiten vliegen.  

Zij besloten om het zinkgat verder te verkennen, door rotsen en stalagmieten die de ingang blokkeerden te verplaatsen.  

Nerja grotten

Wat zij ontdekten was indrukwekkend. De eerste grot die zij betreedden bevatte verschillende skeletten en keramiek. Per ongeluk hadden zij vervolgens op een van de meest belangrijkste geologische vondsten van onze jaartelling gemaakt: zes rotsschilderingen.

Professor Jose Luis Sanchidrian, van de universiteit van Cordoba, beschreef de recente koolstofdatering van de zes schilderingen als ''een academische bominslag'' en ''zonder precedent onder de paleolitische kunst''.

Oudste schilderijen ter wereld

grotschilderingen Nerja grottenDe zes schilderijen van zeehonden zijn de enige bekende artistieke werken gemaakt door de Neanderthaler. Ze zijn tussen de 42000 en 43500 jaar oud. 

Dit maakt hen veruit de oudste tentoongestelde kunstwerken in de wereld en een goede 10.000 jaar ouder dan de voormalig recordhouder, de 32,000 jaar oude schilderingen in de grot van Chauvet in Zuid-Frankrijk.  

De Neanderthaler werd tot voor kort gezien als aap-achtige en dus niet in staat tot het creëren van artistieke werken. De grotschilderingen van Nerja hebben deze mythe weggenomen.   

 

's Werelds grootste zuilen

De grotten van Nerja zijn de thuisbasis van ´s werelds grootste zuilen (gevormd door het samenvoegen van stalagmiet en stalactiet). Met 32 meter hoogte en een oppervlakte van 13 bij 7 meter heeft het sinds 1989 zijn plaats verdiend in the Guiness book of World Record.  

De grotten van Nerja, 's werelds grootste zuilen

Sporen van keramiek, prehistorisch gereedschap, menselijke resten en muurschilderingen zijn binnen de grotten gevonden. Sinds de ontdekking van de grotten, meer dan vijftig jaar geleden, zijn er meer dan een miljoen stuks ontdekt en geclassificeerd. 

De grotten waren bewoond gedurende de paleolithische periode. Het is algemeen aangenomen dat mensen de grotten voor ongeveer 4000 jaar hebben bewoond, vanaf ongeveer 25000 v. Chr. tot aan de Bronstijd. Muurschilderingen en skeletresten duiden erop dat kleine groepen mensen de grotten bewoonden tijdens bepaalde seizoenen. Tijdens hun afwezigheid werden de grotten gebruikt als uitvalsbasis door groepen hyena's. 

de grotten van Nerja

Rond 21000 v. Chr. begon de steeds groeiende menselijke bevolking de grotten te gebruiken als een meer permanente woning.  Schelpen, dieren en vissenbotten wijzen naar een meer geavanceerde en permanente ' samenleving', die met toenemende mate gebruik maakte van aardewerk en instrumenten. Rond 3800 v. Chr. was er een soort georganiseerde landbouw rond de grotten en delen van de grotten werden gebruikt als grafkamers.  

Nieuwere archeologische vondsten

Nieuwe archeologische ontdekkingen wijzen erop dat meerdere beschavingen een link hebben met de grotten. Stukken van Romeins aardewerk en Moorse/Arabische munten hebben voor veel speculatie gezorgd. 

Blinde schorpioenen en bladsprietkevers, waarvan werd gedacht dat zij uitgestorven waren zijn ook teruggevonden in de grotten.  

Een bezoek aan de grotten

De Nerja grotten van Nerja zijn bijna 5km lang en zijn opgedeeld in twee gedeelten, Nerja I en Nerja II. Nerja I, dat een kwart van de oppervlakte van de grot beslaat, is toegankelijk voor publiek, terwijl het Nerja II gedeelte gesloten is voor publiek.  

de grotten van Nerja

Bijna alle nieuwere ontdekkingen gebeurden in het Nerja II gedeelte, dat gesloten is voor publiek. Het is mogelijk om je aan te sluiten bij een speleological studiegroep die toegang heeft tot dit deel. Deze studiegroepen bestaan uit maximaal 10 personen, met een minimum leeftijd van 14 jaar en vereisen verder geen specifieke expertise. Voor meer informatie over de speciale tours - zie hier

Algemene bezoeken vinden plaats in de zogenoemde ''Toeristische Gallerijen'. kaart van de grotten van Nerja

De grotten zijn indrukwekkend enkel en alleen al door de omvang van de kamers, waarvan verscheidene van bijzonder belang zijn. De ‘Sala de la Cascada’ (de Watervalkamer) staat bijvoorbeeld ook bekend als ‘Sala de Ballet’ (de Balletkmer), aangezien er in deze ruimte het jaarlijkse  festival van Muziek en Dans wordt gehouden. dat plaatsvindt in de de tweede of derde week van juni.

Net daarnaast vind je de ‘Sala de los Fantasmas’ (de Geestenkamer), die verbonden is met de indrukwekkende ‘Sala del Cataclismo’ (de Rampkamer), waar je 's werelds grootste zuilen kan bewonderen.   

Deze tour heeft behoorlijk wat trappen en daarom is een gezonde lichamelijke conditie nodig. Er zijn echter een tal van banken en uitkijkpunten waar je op je gemak kunt uitrusten. Er is een restaurant, souvenirshop, speeltuin en picknickgedeelte aanwezig binnen het complex. Het is geschikt voor een geweldig dagje uit met het hele gezin.  

Praktische informatie

Openingstijden
Wintermaanden; van 10:00 – 14:00 en van 16:00 tot 18:30.
Zomermaanden (juli en augustus): van 10:00 tot 19:30. 

De grotten liggen op 3km ten oosten van Nerja, in de buurt van het dorpje Maro. Neem de E-15 A7 naar het oosten (richting Montril). Neem de afslag 295 en volg het brodje 'Cuevas de Nerja/Maro'. Sla linksaf op de rontonde, voorbij het Romeins aquaduct afkomstig uit de 19e eeuw en blijf de borden volgen voor de Cuevas de Nerja – kaart

Prijzen
Volwassenen: €8.50
Kinderen (6-12 jaar): €4.50
Kinderen (onder 6 jaar): gratis

Telefoonnummer – +34 952529520 en website

Voor extra foto's:  zie Spain Holiday's G+ album