6 Sportieve activiteiten op het strand van Santander

Santander ligt op 2 uur van de grens van Frankrijk en is aan die kant van Noordspanje dé mondaine badplaats bij uitstek.  En erg populair bij Franse toeristen en de eigen bevolking, met name uit Madrid.  

Santander beschikt over vele aantrekkelijk toeristische attracties en het strand is één van de hoofdspelers. Als het weer het toestaat trekken zowel dagjesmensen als Santandrileños er massaal op uit om van hun geliefde stranden te genieten.  En met recht! Met negen stadsstranden pal aan het centrum vind je altijd een strand dat bij je in de smaak valt.

Zes populaire strandactiviteiten in Santander: 

1- Strandtennis spelen

Jugar las palas, ook wel Palas de playa of Palas Cantabras genoemd, is een typische strandsport die je overal aan de Zuideuropese kusten kunt beoefenen, zo ook in Santander waar de stranden glad zijn en het zand zacht is voor de voeten.  De rackets zijn van hout en het kleine felgekleurde balletje wordt naar hartelust over een weer gemept.  Het doel is het balletje niet te laten vallen. En om je tegenstander om te laten vallen natuurlijk. 

Las Palas, sport typique sur les plages de Santander

Verdere regels van het spel zijn dat één van spelers de slagpartij heeft 'quién mata' en de andere het balletje terugspeelt. Dat kan Het spel kan ook 2 tegen 1 of twee tegen twee worden gespeeld. 

Voor de beste Palas stranden ga je naar Playa la Magdalena, de Bikini,  Playa Camello, de la Concha óf Playa Sardinero. 

2- Uitgebreid wandelen over het strand in Santander

Er wordt flink wat afgewandeld op de lange stranden van Santander die zich uitstekend lenen voor deze ontspannende activiteit in de buitenlucht.  Het strand dat het meest bewandeld wordt is Playa Sardinero, dat al naar gelang het getij uit twee aparte stranden bestaat gescheiden door een kegelvormigerots. Bij eb worden de beide weer verenigd tot één. 

La plage du Sardinero - Santander, Cantabrie (Espagne)

De beide Sardinero stranden tezamen vormen een een zandstrook die 1.350 meter lang is en waar je tegen weer en wind altijd talrijke mensen zult tgegenkomen die gek zijn op wandelen, óf op zand óf met de voeten in het water, ogeacht de tijd van het jaar, weer of geen weer.

Voor wie liever zijn voeten helemaal droog houdt is er altijd nog de strandpromenade die loopt van Playa Peligros (aan de baai van Santander) tot aan het negende stadsstrand in het centrum van Santander Playa de Mataleñas. De totale lengte van deze route is 6 kilometer en je hebt er geweldig zicht op de stad, de spectaculaire baai van Santander met de bergen tegen de achtergrond, het eilandje Magdalena en haar paleis, en de golf van Mataleñas. Met andere woorden: houd je camara in de aanslag!

3- Snorkelen op het strand van Santander

De activiteit snorkelen staat in Spanje beter bekend als PMT, palmes - masque - tuba, en bestaat uit het observeren van de zeebodem vanaf de wateroppervlakte.  

De stranden van Santander liggen aan de Atlantische Oceaan en zijn ideaal voor het beoefenen van snorkelen. Het water is erg transparent en de rosten van stranden Bikini, Camello, de la Concha en Mataleñas bieden interessant onderwaterleven. 

Snorkeling à Santander, Cantabrie (Espagne)

In het voor- en naseizoen kan het water een stuk kouder zijn om te snorkelen maar bewapend met een wetsuit gaat het prima.

4- Surfen bij het strand van Santander

Santander is met recht een surfersbestemming te noemen. Er worden al tientallen jaren surfbenodigheden verhuurd en lessen tegen redelijks prijs aangeboden. Daarnaast worden er geregeld surfwedstrijden gehouden.  Een prima plek om de watersport hier te leren. 

Surf à Santander, Cantabrie (Espagne)

Surfprofesssionals zul je er veel en overal zien met name op dagen dat de deinig goede mogelijkheden bieden om de ideale golf te pakken. 

Om surfen te oefenen in Santander ga je naar het 2e strand Sardinero, zeker op die dagen wanneer de wind uit het noorden waait, uit het oosten (Gallego genaamd naar de aangrenzende regio Galicië) of uit het westen.  Bij zuiderwind zijn er nooit golven aan de stranden van Santander. 

5- Paddle surf in Santander

Paddle surf wordt ook wel stand-up-paddle (SUP) genoemd, is een watersport die al bestaat sinds de jaren '60, maar eigenlijk pas de laatste jaren sterk in opkomst is. Voor de nog niet-ingewijden: paddle surf is bedoeld om nabij de kust in in rustig tempo al staande of knielende op een longboard surfplank je voort te bewegen . Een lange peddel dient om je voort te bewegen, fungeert als roer en daarnaast om je armen en bovenlichaam te trainen. 

Stand Up Paddle (SUP) en Espagne

Als je vanuit dit andere gezichtspunt Santander wilt ontdekken, huur dan het paddle surf materiaal voor een appel en een ei bij het strandtentje aan de parkeerplek van het Peligros strand, naast het Maritieme Museum. 

6- Kitesurfen en windsurfen in Santander 

Gedurende de maanden juli en augustus is de bezetting op de stranden van Santander vaak compleet. Toch is het mogelijk om je favoriete sporten kitesurf en windsurf te beoefenen.

Afhankelijk van de oriëntatie van de wind kies je óf voor het Sardinero strand als de wind uit het westen of noordwesten waait óf voor het strand Peligros als de wind uit het zuiden waait.

Kitesurf & windsurf à Santander, Cantabrie (Espagne)

Hoe het ook zij: in Santander kun je deze sport in uitstekende weersomstandigheden en in een ideale omgeveing beoefenen.