De 7de hemel in Sitges: 17 stranden

Sitges is een populaire bestemming onder vakantiegangers die de Spaanse zon opzoeken. Hoe klein het stadje ook is, de 17 stranden die er te ontdekken zijn, laten geen ruimte over voor verveling! Het past ook perfect in het rijtje eenvoudige daguitstapjes vanuit Barcelona.

Sitges - San Bartolomé kerk

Omdat er zo veel stranden zijn om uit te kiezen, bieden we jullie graag een handige gids met foto's en praktische info.

Natuurlijk komt niet iedereen naar Sitges puur en alleen voor een strandvakantie, want het is een gezellig en levendig stadje met een mooi witgekalkt gedeelte. Ook zijn er elk jaar weer tal van culturele of feestelijke activiteiten in Sitges. Maar het is goed om te weten dat er strandkeuze te over is.

Het gevarieerde strandaanbod van Sitges

Sitges  - Playa Fragata

De verzorgde stranden van Sitges zijn bekend in heel Spanje, met schoner zand en zeewater dan de stranden van Barcelona, zowat 35 kilometer verderop. Bovendien heeft Sitges een aangenaam microklimaat. Velen komen dan ook van de stad naar Sitges voor een ontspannende break in de zon.

Sitges - Playa Fragata & Playa Ribera view

Elk strand in Sitges heeft een eigen karakter, vorm, grootte en sfeer, en is telkens weer anders door de ligging en het publiek. De meeste stranden hebben minimumfaciliteiten zoals douches, toiletten en drankgelegenheden, maar uiteraard geldt: hoe dichter bij het centrum, hoe meer voorzieningen. Van juni tot september zijn er aan de meer centrale stranden ook extra activiteiten voor de hele familie, zoals aqua-aerobics, workshops voor kinderen of gymnastiek voor ouderen.

Welk strand je ook kiest, zorg steeds voor voldoende zonbescherming. De stranden in Sitges bieden immers weinig natuurlijke schaduw - zeker in de warme zomermaanden. Zelfs als het bewolkt is, zijn een hoed of petje en regelmatig zonnecrème smeren sterk aan te raden. 

Sitges beaches

De stranden in Sitges zijn allemaal relatief klein en beschut. Hoewel veel stranden zijn te vinden langs de promenade (van de kerk naar Terramar; zie ook de kaart onderaan dit artikel), van elkaar gescheiden door lange golfbrekers, zijn andere stranden alleen bereikbaar met de auto. Vanaf Terramar worden de stranden breder.

Hieronder bieden we meer info zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.

Een snelle gids naar de stranden van Sitges

'Platja' is het Catalaanse woord voor strand en wordt uitgesproken als 'Platcha'.

1. Platja Sant Sebastià

Sant Sebastia beach, Sitges

Platja Sant Sebastià ligt ten oosten van de grote en imposante kerk van Sitges en is niet erg groot (205 meter lang en 20 meter breed), maar het is een leuke plek voor het hele gezin, en het kan er dan ook behoorlijk druk worden in augustus. 

Sant Sebastià is populair bij de lokale bevolking en biedt een ontspannen sfeer. Het heeft een mooie promenade met uitnodigende terrassen met uitzicht op het strand, dat ook toegankelijk is via een hellend vlak. 

2. Platja de les Anquines 

Platja de les Anquines is het meest westelijke strand, heerlijk weg van alles in een rustig, afgelegen baaitje, met een lengte van 160 meter en een gemiddelde breedte van 50 meter. 

Dit baaitje is prima voor gezinnen, want het kalme, heldere water is ideaal voor kinderen om in te spelen, terwijl ook de belangrijkste voorzieningen (redders, strandbar, zonneschermen, parasols, ligstoelen, toegang via hellend vlak) aanwezig zijn, plus een kajakschool.

3. Platja de la Fragata

Sitges promenade

Platja de la Fragata ligt meteen onder de prachtige kerk van Sitges en is een van de meest centrale stranden. Het is populair bij families op vakantie en jongeren, aangezien dit strand van ongeveer 35 meter breed o.a. volleybalnetten heeft en waterfietsen te huur biedt. 

De Club Nàutic maakt Fragata compleet als 'sportstrand'. Het heeft geen ligstoelen of parasols te huur, maar er zijn douches, een strandbar, redders en toegang via een hellend vlak. 

4. Platja de la Ribera

Platja de la Ribera, Sitges

Platja de la Ribera is een van de grotere stranden (260 meter lang en 36 meter breed) en kan erg druk worden in de zomer, door de centrale ligging. Het biedt de belangrijkste faciliteiten, een zeilschool en toegang via een hellend vlak. 

5. Platja de Terramar

Platja de Terramar, Sitges

Platja de Terramar is een mooi strand met heerlijk zacht zand. Het ligt verder van het centrum (maar nog op redelijke loopafstand), waardoor het rustiger is. Het is 395 meter lang en 25 meter breed en heeft redders, een strandbar en verhuurdiensten voor zonneschermen, parasols, ligstoelen en waterfietsen. Het biedt ook toegang via een hellend vlak. 

6. Platja de la Barra

Platja de la Barra, Sitges
Platja de la Barra is een klein strandbaaitje meer aan de rand van Sitges, en daardoor vrij rustig en gezinsvriendelijk. Het biedt dezelfde faciliteiten als Terramar, en is 390 meter lang en 25 meter breed.

7. Platja de la Riera Xica

Platja de la Riera Xica is een populaire, lange smalle zandstrook (320 meter lang en 15 meter breed ), net tegenover de Vinyet woonwijk. Het heeft twee strandbars en verhuurdiensten voor parasols, zonneschermen, ligstoelen en waterfietsen.

8. Platja de l’Estanyol

Platja de l'Estanyol is - vooral in de zomer - een lang druk strand, geschikt voor iedereen. Het is 365 meter lang en gemiddeld 15 meter breed. Er zijn redders, drie bars en verhuurdiensten voor zonneschermen, parasols, ligstoelen en waterfietsen. Het biedt ook toegang via een hellend vlak. 

9. Platja de la Bassa Rodona

Platja de la Rodona is het belangrijkste gay strand van de stad, want Sitges staat bekend om haar aantrek bij homoseksuele mannen. Het ligt erg centraal en is meestal een van de drukste stranden van Sitges. Het is 285 meter lang en heeft een gemiddelde breedte van 18 meter. Naast ligstoelen, parasols en waterfietsen zijn er ook kajaks te huur.

Playa San Sebastian

Hoewel Sitges bekend staat als 'gay-friendly’, trekt de charmante badstad allerlei groepen, ook veel lokale bezoekers, en biedt ze verschillende soorten stranden. Tal van mensen boeken een familievakantie in Sitges. De sfeer op de stranden is erg relaxed en het stadje heeft voor iedereen wat wils. Een dagtrip naar Barcelona ligt ook steeds binnen handbereik. 

10. Platja dels Balmins

Dit is een erg populair naturistenstrand. Vergeet dus niet om je zwemkostuum ... te vergeten. Al hoef je je ook geen zorgen te maken als je liever niet helemaal uit de kleren gaat. De stranden in Sitges staan gewoonlijk open voor een mix. 

Cala Balmins, Sitges

Het Balmins strand, op een kwartiertje wandelen ten oosten van de kerk en achter de interessante San Sebastià begraafplaats (een bezoekje waard), is eigenlijk verdeeld in drie baaien door rotsen, met een totale lengte van 240 meter en een gemiddelde breedte van 20 meter. 

Het heeft een klein restaurant en enkel de belangrijkste voorzieningen, zoals douches. Het mooiste aan dit strand is het decor van bergen in plaats van gebouwen erachter.

11. Platja d'Aiguadolç

De naam is letterlijk te vertalen als 'zoetwater strand'. Het bevindt zich achter de jachthaven van Sitges. Net als Balmins strand (15 minuten lopen) is het er mooi en pittoresk, omdat het tegen de achtergrond van bergen ligt in plaats van bebouwing. 

Platja d'Aiguadolç is een familiestrand met goede faciliteiten (redders, hellend vlak voor toegang op wielen, strandbar, ligstoelen, parasols, waterfietsen) plus parkeerruimte. Het strand is 145 meter lang en heeft een gemiddelde breedte van 20 meter. In de zomer kan het er druk zijn, maar het strand raakt nooit overbevolkt en de sfeer is er ontspannen. Het is populair bij naturisten, hoewel geklede vakantiegangers er ook steeds welkom zijn.

12. Platja de Garraf

Platja de Garraf ligt buiten de stad, in het gezellige dorp met dezelfde naam, en is een heel mooi plekje om te ontspannen en tot rust komen, met faciliteiten als strandbars, stoelen en parasols, kajaks en waterfietsen, een hellend vlak en redders. Neem voor een dagje Garraf voldoende water en een ​​lunchpakket mee om zeker te spelen. 

Garraf strand valt vooral op door de charmante witte en groene strandhuisjes die dateren uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is 380 meter lang en ongeveer 28 meter breed, en is gemakkelijk te bereiken per auto en trein.  

13. Les Botigues

Les Botigues is een zeer groot strand (1415 meter lang en 100 meter breed), met goede faciliteiten en tot 6 strandbars. Het is toegankelijk voor andersvaliden en bereikbaar met de trein - stap gewoon af aan het Castelldefels treinstation met de naam ‘Platja de Castelldefels’. 

14. Cala Ginesta

Cala Ginesta is klein en exclusief, met beperkte toegang via het jachthavengebied. Ook de diensten zijn er beperkt: een strandbar en verhuur van zonneschermen, parasols en ligstoelen. De natuurlijke omgeving van kliffen is verbluffend mooi.

15. Cala Morisca  

Cala Morisca is een klein nudistenstrand tussen de kliffen in het Garraf gebied, langs de kustweg tussen Sitges en Garraf. Het is alleen met de auto te bereiken. Het is 140 meter lang en 50 meter breed, en heeft een restaurant, douches en ligstoelen.

16. Platja de l'Home Mort 

Sitges - Mort naaktstrand

Platja de l'Home Mort is nog een klein naaktstrand. Vertaald uit het Catalaans betekent het 'dodemans strand'. Te zien in de foto hierboven en hieronder is dit nochtans vooral een strandje om volop van het leven te genieten!

Het strand heeft vooral een gay publiek en ligt verscholen achter de rotsen van l'Atlàntida nachtclub, wat het minder gemakkelijk toegankelijk maakt. In tegenstelling tot de andere stranden is het een kiezelstrand, geen zandstrand. 

Cala de l'Home Mort gay strand - naaktstrand

Het bestaat eigenlijk uit twee stranden: Home Mort en Platja de Roses (110 meter en 165 meter lang, gemiddelde breedte van 10 meter). De enige voorzieningen zijn een strandbar en ligstoelen.

Er is ook nog Platja Desenrocada, met dezelfde eigenschappen als Platja de l'Home Mort, waar het direct achter ligt. Het is 90 meter lang en 15 meter breed.

Tips voor het boeken van een vakantie in Sitges

Sitges - Playa San Sebastià

Augustus is de drukste maand, want dat is wanneer de meeste badplaatsen in Spanje overspoeld worden door Fransen en Spanjaarden. Augustus is immers de vakantiemaand bij uitstek in beide landen.

Boek uw villa of strandappartement in Sitges dus vroeg voor betere prijzen. Of ga in het laagseizoen, wanneer de zon voldoende warm schijnt maar er veel minder toeristen zijn. Dan heb je niet alleen meer ruimte op de stranden, er is ook van alles te genieten in het prachtige stadje en de natuurlijke omgeving.

Sitges - Maricel Palace

Hoog tijd om deze fascinerende badplaats te ontdekken, ook bekend als 'het Saint-Tropez van Spanje'. Of niet soms?

Zin in nog een kuststadje op minder dan een uur van Barcelona? Bezoek het ommuurde Tossa de Mar!

Kaart