Tossa de Mar, de mooiste ommuurde kuststad van Spanje

Een van de mooiste kuststeden in Spanje is Tossa de Mar, in de provincie Gerona (op minder dan een uurtje van de stad Gerona). Het is een toevluchtsoord voor kunstenaars van over de hele wereld. Artiest Marc Chagall noemde Tossa de Mar zelfs het ‘Blauwe Paradijs’. Ook de Amerikaanse actrice Ava Gardner werd verliefd op het stadje tijdens het draaien van de film Pandora and the Flying Dutchman (1951). En Tossa de Mar hield ook van haar! Zo kijkt Ava er nog altijd verlangend naar de baai in de vorm van een standbeeld, je kunt haar zoete 'kussen' proeven in de plaatselijke patisseriezaken: vraag gewoon naar de 'besos' de Ava Gardner!

Het oude gedeelte van Tossa de Mar Vila Vella schuilt achter de imposante stadsmuur. De zomertemperaturen in het stadje schommelen rond 30 graden en aan het strand of in de indrukwekkende baaien is dit mediterrane klimaat bijzonder aangenaam. Vooral op Playa Gran, het bekendste strand van Tossa de Mar, dat pal in het centrum ligt, en 385 meter aan verkoeling biedt. De grootste verrrassingen zijn echter de kleine verborgen baaitjes in de omgeving.

In het centrum van de stad wemelt het van de winkels en bars waar veel toeristen komen, maar tegelijkertijd is er zeker geen gebrek aan restaurants met typische visgerechten en streekproducten.

La Vila Vella 

Tossa de Mar
 

Het oude gedeelte Vila Vella is het uithangbord van het stadje, het plaatje dat tal van ansichtkaarten siert. Na een bezoek aan Tossa de Mar zal dit prachtige historische centrum, dat al sinds de veertiende eeuw hoog boven de zee uittorent, het eerste beeld zijn dat bij je opkomt wanneer je aan je vakantie terugdenkt.

De Vila Vella-buurt is een pareltje met smalle kasseien straatjes in een authentieke middeleeuwse setting die je achter de stenen muur kunt vinden. Let goed op en je zult in de muur ook een kleine toegang tot de zee zien. Het staat bekend als el agujero del demonio - 'het gat van de duivel' - en was voorheen de plek waar vissers hun kleurrijke bootjes achterlieten na een lange dag op zee. Fan van de middeleeuwen? Dit zijn enkele van de mooiste kastelen in Spanje.

Stranden en baaitjes

Tossa de Mar beach

De stranden en baaitjes in Tossa de Mar behoren tot de mooiste van Spanje. Verwacht vooral fantastische, schone stranden met kristalhelder water en fijn, goudkleurig zand. Er zijn zowel stedelijke stranden met alle mogelijke voorzieningen, als minder gemakkelijk toegankelijke en verborgen baaitjes.

Het kristalhelder water en de uitzonderlijke zeebodem maken van Tossa de Mar een paradijs voor liefhebbers van duiken en snorkelen. Of je nu een watersport wilt proberen of rustig aan je kleurtje wilt werken op het strand, in Tossa de Mar kan het allemaal. Reserveer een vakantiehuis aan het strand in Tossa de Mar om van dit alles te kunnen genieten.

Gastronomie

Tossa de Mar cafè

Sla vooral het volgende woord op in je geheugen: 'Simitomba'. De meest typische, lokale gerechten in Spanje zijn vaak het recept van vissers, en Tossa de Mar is geen uitzondering. Simitomba is een verrukkelijk visgerecht met gerookte vis, aardappelen, peterselie en knoflook, zout, saffraan, olijfolie en aioli. Dit gerecht heeft zelfs een eigen gastronomisch feest in september. Wel 15 lokale restaurants delen dan de eer een eigen versie van deze befaamde visserstraditie te brengen.

Bezienswaardigheden

Muralla de Tossa de Mar

Een van de grootste attracties in Tossa de Mar is de imposante middeleeuwse muur, gebouwd tussen de twaalfde en de dertiende eeuw. Verken de muur wanneer de zon ondergaat, het uitzicht op de kustlijn is dan gewoonweg adembenemend. De muur omvat vier torens en drie, cilindervormige uitkijktorens. De belangrijkste is Torre d’en Jonàs, die hoog boven de baai uittorent.

Het hoogste punt van de muur is de Far de Tossa, de vuurtoren van Tossa de Mar. Deze vuurtoren staat op de plaats waar vroeger een kasteel stond dat diende om de kust te bewaken. Het is zeker de moeite om de Far de Tossa te bezoeken. Ernaast vind je het Centro de Interpretació dels Fars de la Mediterrània (het Interpretatiecentrum van de vuurtorens van de Middellandse Zee), een museum waar je alles te weten komt over de vuurtorens van de Middellandse Zee.

De Fiestas Mayores

Al deze bezienswaardigheden zijn eigenlijk al redenen genoeg om naar Tossa de Mar te reizen. Het is echter ook heel leuk om het stadje te bezoeken tijdens de Fiestas Mayores. Tijdens deze feesten is deze plek een bruisend vat vol leven en culturele activiteiten.

Het Festa Major d’Hivern of de fiestas de Sant Vicenç starten elk jaar op 20 januari. Het zijn feesten met een kermis, marktjes, traditionele optochten, verschillende tentoonstellingen en nog andere evenementen. Op het programma staat altijd de “Voto del Peregrino”, een traditie die zeshonderd jaar teruggaat. Aan deze pelgrimstocht van veertig kilometer tussen Tossa de Mar en Santa Coloma de Farners nemen meer dan duizend pelgrims deel.  

In juni vinden andere feesten plaats: het Festa Major d’Estiu of de Fiestas de San Pere. Ze worden gehouden in de week van 20 juni. Het is een waar spektakel waar de typisch Catalaanse sardana gedanst wordt, concerten en kinderspelen plaatsvinden en vuurwerk afgestoken wordt.

Uitzicht vanaf Tossa de Mar

Internationaal Festival van de Catalaanse Rumba

In juni is Playa Gran sinds enkele jaren het toneel voor een festival waar typisch Catalaanse muziek de hoofdrol speelt: de rumba. Sinds de opkomst van dit vrolijke muziekgenre met originele teksten in de jaren zeventig, heeft het zijn plaats verworven als een van de meest karakteristieke muziekgenres in Catalonië. Het Festival Internacional de Rumba Catalana (Internationale Festival van de Catalaanse Rumba ) geeft je de mogelijkheid om aan het strand te genieten van de beste muziekgroepen binnen het genre.

Tossa de Mar is een van de aanraders aan de Costa Brava. Het vissersdorp met een rijk erfgoed heeft zich ontwikkeld tot een prachtige toeristische bestemming met een groot aantal stranden van goede kwaliteit. Daarenboven kun je er, vooral tijdens de zomer, ook genieten van een bruisend nachtleven. Om een dansje te wagen vind je er een twintigtal bars en vier discotheken. Twijfel niet! Reserveer je vakantiehuis in Tossa de Mar en pak je koffers voor een onvergetelijke vakantie.

Kaart van Tossa de Mar met baaien en bezienswaardigheden