La Caleta, verborgen kustplaatsje in Zuid-Tenerife

La Caleta is een charmant vissersdorpje dat je moet bezoeken tijdens je verblijf in een vakantiehuis in Zuid-Tenerife. Mensen gaan er vooral heen om te genieten van de beste vis- en zeevruchtenrestaurants van Tenerife of om een verfrissende duik te nemen in het heldere azuurblauwe water.

Van vissersdorp tot toevluchtsoord voor zeevruchtenliefhebbers

La Caleta, Tenerife

La Caleta is gelegen aan de zuidwestkust van Tenerife, op zo'n uurtje wandelen van de populaire kustplaats Costa Adeje. Het dorp is ook met de auto of de bus bereikbaar vanuit je vakantiehuis in Los Cristianos of je villa in Playa de las Américas.

Bootjes van lokale vissers fleuren de baai van La Caleta op. Zij laten hun vaartuigen daar liggen en verkiezen vaak om naar de kust te zwemmen in plaats van te zeilen. Naast de lokale inwoners wonen ook heel wat buitenlanders in La Caleta. Zij kunnen er elke dag opnieuw genieten van de rust die het dorpje uitademt.

Paradijs voor foodies

Restaurants in La Caleta

De laatste decennia is La Caleta uitgegroeid tot een gastronomische hotspot van Tenerife. Foodies zoeken het dorp op om in een relaxte setting te genieten van de beste vis, zeevruchten en lokale wijnen die Tenerife te bieden heeft.

In La Caleta kan je moeilijk de bal misslaan als het op restaurants aankomt. Veel van die restaurants bevinden zich dan nog eens vlak aan zee. Een aanrader is bijvoorbeeld Masía del Mar, een vis- en zeevruchtenrestaurant dat door een familie gerund wordt. Uit eten gaan in La Caleta zal iets duurder uitvallen dan in andere gebieden op het eiland. Er zijn echter ook heel wat goed geprijsde restaurants te vinden zoals Varadero in Calle las Artes.

Zeevruchten in La Caleta

Veel mensen komen naar La Caleta om de spectaculaire zonsondergang mee te maken. Elke avond troepen ze er samen om de zon te zien verdwijnen achter het naburige eiland La Gomera.

De stranden van La Caleta

La Caleta heeft geen zandstranden. De lokale kustlijn is eerder rotsachtig, maar de vele trappen maken het gemakkelijk om het uitnodigende azuurblauwe water in te gaan en een frisse duik te nemen.

La Caleta, Tenerife

Er liggen adembenemende stranden achter de bergen aan de rechterzijde van La Caleta. Deze stranden zijn niet te bereiken met de auto, maar wel te voet indien je wat klimwerk verricht . Trek een paar goede wandelschoenen aan om het soms steile pad te trotseren en vergeet ook niet om water en wat kleine snacks mee te nemen. 

Het eerste strand dat je zal aantreffen is Playa de los Morteros dat zo'n 25 jaar geleden enkel door lokale inwoners gekend was. Playa de los Morteros is geen zandstrand, maar wel een rotsachtig baaitje waar je vanop verschillende punten in het azuurblauwe water kan springen. Hoewel het verboden is om te kamperen, leeft er een kleine hippiegemeenschap.

Playa de los Morteros, La Caleta

Het volgende strand in La Caleta is Playa Diego Hernandez. Ook om dit strand te bereiken, zal je een steil rotspad moeten afleggen. Playa Diego Hernandez is een pareltje en wordt dan ook regelmatig opgenomen in lijstjes met de mooiste stranden van Tenerife.

Het strand is zo'n 80 meter lang en bestaat uit wit poederzand. Er heerst rust en een ontspannen sfeer waar heel wat nudisten op afkomen.

Playa Diego Hernandez, La Caleta, Tenerife

We raden je aan om Playa Diego Hernandez te bezoeken wanneer het laagtij is, zodat je meer ruimte hebt om je handdoek neer te leggen. Wanneer het hoogtij is, kan je genieten van de warme Canarische zon en picknicken op de kliffen. 

Diego Hernandez bevindt zich naast Golf Costa Adeje. Je kan ook naar het strand wandelen vanuit het charmante El Puertito, een van de mooiste dorpjes in Zuid-Tenerife.

Traditionele feesten in La Caleta

Traditionele feesten in La Caleta, Tenerife

Elke jaar in augustus wordt in La Caleta een viering gehouden ter ere van Virgen del Carmen. Tijdens een processie wordt het standbeeld van de maagd naar het strand gedragen en op een boot met bloemen geplaatst. De maagd wordt dan langs de kust geleid door lokale enthousiastelingen. De viering gaat verder tot in de vroege uurtjes en gaat gepaard met dansen, muziek, lekker eten en vuurwerk. 

Een ander belangrijk feest in La Caleta vindt plaats in januari. Dan wordt San Sebastián, de patroonheilige van het dorpje in de schijnwerpers gezet. Volgens de legende is de patroonheilige in staat om het dorpje te beschermen tegen de pest en andere plagen. De viering ter ere van San Sebastián doet heel erg denken aan die van Virgen del Carmen. Het houten standbeeld van San Sebastián wordt geëscorteerd naar Playa de la Enramada en daar op een versierde boot geplaatst. Na de processie worden de dieren gebaad en gezegend om een goede gezondheid voor ze af te smeken. Het is een uniek tafereel wanneer geiten, ezels, koeien en schapen tegelijkertijd in zee gelaten worden. 

Het heldere water van La Caleta

De traditionele feesten van La Caleta bieden reizigers de mogelijkheid om een authentiek Spaanse viering mee te maken. Veel van de vieringen zijn religieus, maar zijn tegelijkertijd een goed excuus om te feesten tot de zon opkomt.

Kaart van La Caleta