Gids over de stranden van Altea

Altea is een kleine gemeente aan de prachtige Costa Blanca tussen de bruisende vakantiebestemmingen Benidorm en Calpe. Je treft er een charmant, wit historisch centrum aan met kasseistraatjes waar heel wat fotografen gek op zijn. Altea is een plek die je gezien moet hebben wanneer je verblijft in een vakantiehuis aan de Costa Blanca.

Altea is echter meer dan alleen het prachtige oude centrum. Je vindt er namelijk ook een ruim en gevarieerd aanbod aan stranden. Je hebt de keuze uit verschillende mooie stranden met zand, grind of keien en kristalhelder water in een natuurlijke omgeving en met verschillende faciliteiten. Het mag duidelijk zijn dat Altea een uitstekende bestemming is voor een gezinsvakantie. Om ervoor te zorgen dat je op die vakantie de mooiste stranden van Altea niet links laat liggen, hebben we een gids samengesteld met het beste van wat de lokale kustlijn te bieden heeft.

Playa de l'Espigo

Playa de l'Espigo

Playa de L'Espigo werd in 2016 geopend voor het grote publiek en is daarmee de nieuwste toevoeging aan de stranden van Altea. Het strand is 700 meter lang en 30 meter breed met een ondergrond die bestaat uit keien. De boulevard naast het strand leidt je naar de monding van de Algar-rivier. In de zomer kan het er relatief druk worden, maar door de omvang van het strand heb je niet echt dat drukke gevoel. Iedereen ligt mooi verspreid, zodat je geen problemen zal ondervinden om een plekje te bemachtigen. Het is een uitstekend strand voor het hele gezin wanneer je verblijft in een appartement in Altea. Je kinderen kunnen er zich naar hartelust uitleven in het kalme, ondiepe water, terwijl ze (in de zomer) nauwlettend in de gaten gehouden worden door de strandwacht.

Voor Playa de L'Espigo hoef je niet ver te lopen vanuit het centrum van Altea. Je hoeft eigenlijk gewoon de boulevard naast het strand te volgen in noordelijke richting. Als je trek krijgt terwijl je op het strand ligt dan kan je terecht in tal van nabijgelegen restaurants aan dezelfde boulevard. Op het menu staan onder andere heerlijke tapas en lokale zeevruchtspecialiteiten.

Playa de la Roda

Playa de la Roda

Iets verder richting het zuiden tref je Playa La Roda aan, een strand waar een Blauwe Vlag wappert. Er is een strandwacht aanwezig en je vindt er faciliteiten zoals toiletten en verschillende standjes waar je parasols kan huren. Met een lengte van zo'n 1400 meter is het het grootste strand van Altea. Door de centrale ligging is het bovendien goed bereikbaar vanuit het centrum, zowel te voet als met de auto. Parkeren kan je doen op zo'n 30 meter van het strand zelf. Om je hongerige maag te stillen na het zwemmen, kan je terecht in een van de talrijke restaurants en bars die op wandelafstand van het strand liggen.

La Roda bestaat uit keien, grind en zand. We raden niet-ervaren zwemmers aan om goed op te letten, omdat het water redelijk vlug diep wordt. Het is echter wel kalm waardoor je je kinderen met een gerust hart langs het water kan laten spelen. De kleintjes kunnen zich trouwens urenlang uitleven op de speeltuinen op La Roda. Ook sportliefhebbers zullen zich zeker niet vervelen, want zij hebben er de mogelijkheid om te windsurfen, kajakken, duiken en volleybal te spelen op een van de velden die het strand telt.

Playa de Cap Blanch

Playa de Cap Blanch

Playa de Cap Blanch, het zuidelijkste strand van Altea, is gemakkelijk bereikbaar. Dit strand verbindt de kustlijn van Altea met die van het naburige L'Albir. Ook hier wappert een Blauwe Vlag als beloning voor de kwaliteit en de aanwezige voorzieningen. Zo vind je er onder meer standjes met parasols en hangmatten om te huren, speeltuinen voor de allerkleinsten, volleybalvelden en voetbalvelden. Voor de wat meer avontuurlijke types bestaat de mogelijkheid om er een kajak of rolschaatsen te huren. Als je na al dat bewegen honger gekregen hebt dan kan je een hapje eten in de restaurants aan de boulevard vlak achter het strand. Hier krijg je eten voorgeschoteld dat typisch is voor de regio.

Op Playa de Cap Blanch kan je genieten van een prachtig uitzicht. Als je naar links kijkt dan kan je de gezellige drukte in de haven in de gaten houden en aan je rechterkant zal je het Sierra Helada-natuurpark zien.

Playa del Albir

Playa del Albir

Theoretisch gezien behoort Playa del Albir tot het naburige L'Albir. Doordat het strand echter zo dicht bij Altea ligt, hebben we besloten om het mee op te nemen in dit lijstje.

Playa del Albir ligt vlak naast Playa de Cap Blanch en is dan ook heel gelijkaardig met genoeg aanwezige faciliteiten voor een comfortabele dag op het strand. Het strand wordt bovendien natuurlijk beschermd door het Punta Bombarda en het Sierra Helada-natuurpark. Paddle surfen is hier een populaire activiteit.

Playa del Albir is goed toegankelijk met parkeergelegenheid en tal van restaurants in de buurt.

Cala de la Barra Grande

Cala de la Barra Grande

Cala de la Barra Grande is het noordelijkste strand van Altea en verdient zeker een bezoek door het kristalheldere water en de mooie keien. Het is de perfecte plek om er even uit te zijn en de drukkere stranden van Altea te ontlopen. Op het kleine Cala de la Barra Grande (50 meter lang en 7 meter breed) kan je ongestoord aan je kleurtje werken. Je snorkelmateriaal kan je hier vast en zeker gebruiken, want de rotsachtige zeebodem en het zeeleven zijn absoluut de moeite waard om te verkennen.

Cala del Metge

Cala del Metge

Deze kleine, pittoreske natuurlijke baai staat garant voor een intieme en rustige strandervaring, waardoor nudisten er heel vaak hun weg naar vinden. Het strand bereiken is echter geen gemakkelijke opdracht. We raden je aan om koers te zetten richting Camino del Faro en om daarna rechtdoor te blijven gaan. Vervolgens sla je aan de eerste weg linksaf. Je draait een grindweg op die je tot aan de cala zal leiden.

Cala del Metge bestaat uit keien en rotsen met kristalhelder water om heerlijk te snorkelen. Ook het uitzicht is om van weg te dromen. De baaien van Albir, Altea en Calpe liggen hier immers mooi binnen je gezichtsveld. Vergeet zeker je lunch en alle benodigdheden voor op het strand niet mee te nemen, aangezien Cala del Metge nogal afgelegen is en er niet echt restaurants en winkels te vinden zijn in de directe omgeving.

Cala del Soio

Cala del Soio

De ongerepte, rotsachtige baai Cala del Soio is een must see wanneer je in Altea verblijft. Vlakbij zal je een kleine haven en een chiringuito aantreffen die het hele jaar door geopend is. Je kan er ook een paddle board en een kajak huren.

Breng zeker je snorkelmateriaal mee om het fascinerende onderwaterlandschap en het zeeleven van Cala del Soio te verkennen. De beste manier om je naar Cala del Soio te verplaatsen is te voet of per fiets. Als je de auto als vervoersmiddel kiest dan kan je parkeren aan Jardin de Argentina en vanaf daar te voet afdalen richting de baai.

Playa de Cap Negret

Playa de Cap Negret

Op dit semi-stedelijke strand heerst meer rust dan op de meer centraal gelegen stranden van Altea. Het bestaat uit fijn grind en kleine keien die van Playa de Cap Negret een comfortabelere optie maken dan de andere rotsachtige stranden in Altea.

Voor de avontuurlijke types is er de mogelijkheid om waterski's te huren aan Cap Negret. Als je het echter wat kalmer aan wenst te doen en wil relaxen dan kan je een hangmat huren en wegdromen onder de zonnestralen met het geluid van de golven op de achtergrond. 

In Altea vind je verschillende stranden die perfect zijn voor een strandvakantie aan de Costa Blanca. Reis naar Altea, ontdek de gevarieerde kustlijn en kies je favoriete strand!

Kaart