De flamenco jurk - Het culturele symbool van Andalusië

Voorbereidingen Feria de Malaga: het kiezen van een flamenco jurk

Geen enkele traditionele kleding is zo makkelijk te herkennen als de flamenco jurk. De flamenco jurk is een waar symbool voor de Andalusische cultuur, die vaak wordt gezien tijdens de traditionele Spaanse feesten. Door de jaren heen is de populariteit van deze jurk sterk toegenomen met een groeiend aantal bewonderaars en het heeft een plekje gekregen in de high fashion wereld. 

Als je van plan bent om deze zomer Andalusië te bezoeken, dan kun je wellicht een bezoekje brengen aan de bekende Feria de Malaga. De Feria van Malaga vindt ieder jaar plaats in augustus en wordt beschouwd als de grootste kermis aan de Middellandse zee .... En de flamenco jurk zal hier zeker niet ontbreken. 

Een stukje geschiedenis

Mujeres y niños vestidos de flamenco

De flamenco jurk, in Spanje bekend als "traje de flamenca", "traje de sevillana", "traje de gitana" of "traje de guitarra", is oorspronkelijk afkomstig uit Sevilla.

Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, tijdens verschillende feesten op het platteland rondom de stad, begonnen boerenvrouwen meer aandacht te besteden aan de kleding die ze droegen naar deze speciale gelegenheden. Ze pasten hun oude, dagelijkse jurken aan en versierden ze met ruches. 

Flamenco dress

Tijdens de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 in Sevilla, ontving de traje de sevillana  haar officiële erkenning. Voor de eerste keer werd de flamenco jurk tijdens een groot evenement gedragen door vertegenwoordigers en leden van de hoogste sociale klasse.  

Vanaf dat moment begon de populariteit rondom de flamenco jurk zich uit te breiden tot buiten de regio van Sevilla, en de flamenco jurk ontwikkelde zich zowel nationaal en internationaal tot een onderscheidend element in de Andalusische cultuur. Tijdens dit proces heeft de jurk haar meest opvallende kenmerken (silhouet en accessoires) behouden. 

Door de jaren heen werden de stijl en de details van de flamenco jurk wel aangepast volgens de verschillende modetrends. De traditionele jurk werd gemaakt met patronen en ontwerpen die in de mode waren op dat moment: in de jaren 60 bijvoorbeeld werden korte flamenco jurken heel populair en dat zijn ze nog steeds.  

Stijlen en accessoires

Flamenco dress

Vandaag de dag heb je keuze uit verschillende ontwerpen en prints, tussen korte en lange jurken, jurken met of zonder mouwen, effen of met traditionele bedrukkingen. De print met de polkadots is de oudste variant en nog steeds de meest populaire. De flamenco jurk is nu ook te verkrijgen als een pak (met een kort jasje, een broek, riem en hoed), de beste keus als je de feria per paard bezoekt. 

De flamenco jurk wordt voornamelijk gedragen tijdens verschillende Andalusische feestdagen zoals de Feria in Malaga en Sevilla, bedevaarten, religieuze feesten of bij speciale gelegenheden. De jurk is zeker geen alledaagse jurk. Natuurlijk wordt de flamenco jurk tot de dag van vandaag nog gebruikt tijdens flamenco shows, maar de danseressen dragen een speciale jurk met sleep (bata) die hun bewegingen benadrukt. 

Flamenco dress - accesories


Ondanks de bloeiende industrie die is voortgekomen uit de populariteit van de jurk, geven een groot aantal liefhebbers nog steeds voorkeur aan de ambachtelijke, handgemaakte jurken. Het maken van zo'n jurk duurt drie tot vier dagen. De prijzen kunnen enorm varieëren, van 100 tot 1000 euro. Voor de specialere op maat gemaakte jurken kunnen de prijzen zelf nog hoger liggen. 

De gegeven basisprijs gaat natuurlijk gepaard met de kosten van de nodige accessoires: een mantón (omgezoomde traditionele Manilla sjaal), een peineta (een haarclip, vaak versierd met bloemen), schoenen (met hakken), oorbellen (ringvormige zijn het populairst), broches, armbanden en kettingen.

Over het algemeen is het mogelijk om een jurk te huren, maar de laatste tijd is er een bloeiende markt voor tweedehandskleding. Als je ervoor kiest om in Andalusische stijl naar de Feria te gaan is het gemakkelijk om aan de juiste adresjes te komen. 

Speciale dank aan de Viva La Feria winkel en Rosapeula, specialisten in flamenco jurken, voor hun samenwerking aan dit artikel.