Torcal: verdwalen in een oeroud stenenlabyrint

Stenen bokjes

Je hoort het de kinderen al zeggen “Wat is er nou leuk aan het kijken naar een stapel stenen?” Veel leuker dan je denkt! El Torcal is een natuurlijk labyrint ontstaan door...regendruppels.Ibex in El Torcal, Antequera
Er wonen bokjes in het labyrint. Ze kijken vanaf de stenen torens van El Torcal ongenaakbaar op je neer merkwaardige tweevoeter daar beneden, terwijl ze vastgekleefd lijken te zijn aan richel van hooguit een paar cm breed.

In de lente barst de locale fauna door de spleten van het rotswegdek; bomen duwen hun wortels door de steen om zich comfortabel in het ongewone landschap te nestelen.
El Torcal

Liefhebbers van flora & fauna kunnen hun hart ophalen bij de 30 soorten wilde orchideeën, de inheemse plantensoorten (de kruiden ruiken heerlijk) reptielen en amfibieën, de vele vogels en dus de Iberische steenbokken. Voor avonturiers is het heerlijk klauteren en ontdekken. Leuk spel om te spelen met de kinderen is ze te laten kijken welke dieren en planten ze ontdekken waarover ze in het museum van het bezoekerscentrum hebben geleerd. Niet alleen leuk voor de kinderen!

Door aardverschuivingen barstte de aarde hier miljoenen jaren geleden open. Voorheen was de grond de zeebodem van de Thetyszee, die zich later terugtrok tot waar nu de Middellandse zee zich bevindt. De grond werd omhoog geduwd waardoor de aardscheur ontstond midden in het plateaulandschap.

De voormalige zeebodemgrond Van El Torcal bestaat uit kalksteen. Eeuwenlang heeft het regenwater geduldig poren in de steen gebeitseld en de kalk korrel voor korrel weggespoeld. Wat er overblijft zijn stenen stapels afgewisseld door gangen, eigenlijk dus kanalen.

El Torcal, Antequera

In de wirwar van kanalen zijn vaak genoeg wandelaars verdwaald geraakt. Gevaarlijk en vooral ongemakkelijk wordt het´alleen´ als je bij het vallen van de nacht de uitgang niet vindt. Het klimaat de Sierra en het Andalusische achterland is niet te vergelijken met de milde temperaturen aan de Costa. Blijf met andere woorden goed op de wandelpanden!

Er zijn 2 wandelroutes/rondwegen:

  • De groene route is de kortste: 1,5 kilometer en gemiddelde wandelaars doen er ongeveer 45 minuten over, de tijd voor fotomomenten niet inbegrepen. Op deze route kom je door de ´Bloempotkom´ Torca de La Maceta.
  • De gele route is 2,5 kilometer lang. Inbegrepen in deze route is een tripje langs Las Ventanillas (de vensters) op 1.200 meter hoog. Aangezien El Torcal overduidelijk boven het plateauachtige landschap van Antequera uittorent heb je er geweldig uitzicht en kun je bij helder weer de bergen van Malaga en de Middellandse zee zien.

Hoe, wat, waar?

  • Natuurpark El Torcal ligt op 14 kilometer van de stad Antequera en 55 kilomter pal ten noorden van de stad Malaga.
  • Route met de auto: vanaf Malaga  (via Antequera) neem je de A7075 in de richting Villanueva de la Concepción en volg je de borden riching El Torcal. De totale lengte van de route vanaf Malaga is 55 kilometer en het is aan het einde veel bochtenwerk.  Alternatieve route is de snelweg A7 v.a. Malaga in de richting van Granada en er vrij snel daarna bij Casabermeja eraf. Vanaf Casabermeja is het ongeveer 20 kilometer via de smalle wegen MA 3404 en A 7075 richting Villanueva de la Concepción Voor een bezoek aan én El Torcal en de historische stad Antequera reken je een dag als je het op je gemak wilt doen en tussendoor op een terras in Antequera wilt lunchen
  • Met openbaar vervoer: vanaf het treinstation Maria Zambrano in Malaga neem je de trein richting Algeciras/Granada. Reisduur ongeveer 1 uur en 10 minuten. Met de bus v.a. Antequera richting Villanueva de la Concepción.
  • Goede wandelschoenen zijn écht geen overbodige luxe. Er zijn wandelpaden uitgezet, maar je loopt natuurlijk in een natuurpark en tussen de rotsen door. Als je je enkels niet wilt verzwikken kun je dus beter goede schoenen dragen. Teenslippers raden wij af! Neem een rugzakje met genoeg waterflesjes mee en een deken om op te zitten. Vergeet niet je zonnebril en je zonnebrandcrème. De zon kan scherp zijn. De beste tijd is vroeg op de ochtend de beginnen. Als je niet eerder kunt is het beter om het pas rond 17h weer te proberen. Rond het middaguur is behalve in de wintermaanden te heet.
  • Bij de ingang van het park bevindt zich een bezoekerscentrum met museum, restaurant en toiletten.            

Wij horen graag jullie ervaringen! Hieronder kun je je ervaringen kwijt onder ´Commentaren´

¡Que lo paséis bien! Veel plezier daar!El Torcal Natural Reserve, Antequera