Waarom een bezoek aan Baeza echt loont

Met nog geen 20.000 inwoners kan Baeza in een land als Spanje nog geen stad genoemd worden. Toch is dit Andalusische dorpje samen met het naburige dorpje Úbeda (beide op zowat 50 km van Jaén; 95 km van Granada; 150 km van Córdobavan groot historisch belang. 
 
Baeza
 
Baeza bloeide vooral op vanaf de 16de eeuw, toen platereske artiesten het stadje volbouwden, bijna volpropten zelfs met de meest sierlijke en kunstzinnige monumenten! Daarom staat Baeza vandaag ook op de UNESCO Werelderfgoed-lijst.
 
Kerken en kloosters, paleizen, fonteinen, burgerlijke huizen met wapenschilden vol fijne details, poorten, arcades,… Je komt in Baeza gewoon ogen te kort! En dat allemaal in een goudgele zandkleur, zachtjes schitterend in de warme gloed van de Andalusische zon. 

Moren contra christenen

Plaza Santa María, Baeza

Tijdens de Vroege Middeleeuwen, in de 12de en 13de eeuw, was Baeza het scenario van verschillende oorlogen tussen moren en christenen. De stadsmuren werden even vaak vernield als weer heropgebouwd, tot Koningin Isabel la Católica, na de christelijke verovering in de 13de eeuw, het bevel gaf het Alcázar (het Moorse fort) met de grond gelijk te maken. Toch werd het Moorse spoor nooit volledig uitgewist en zo komt het dat je in dit dorpje nog een intrigerende mix van christelijke en Arabische stijlen kunt bewonderen!

De mooiste plekjes en monumenten van Baeza

Plaza del Pópulo, Baeza

Foto met dank aan Mar Veiga
 
De architectonische juweeltjes die je kunt bezoeken in Baeza liggen netjes geconcentreerd rond 3 van de mooiste pleinen of plazas in het dorp: Santa María, Santa Cruz en Pópulo.
 
Plaza del Pópulo hierboven in de foto is vooral bekend van haar fuente Los Leones, de 'Leeuwenfontein', met in het midden het beeld van Emilce, Iberische prinses en echtgenote van Hannibal. De fontein symboliseert de trots van Baeza op haar historische belang. 
 
Ook mooi is de Plaza del Mercado Viejo, met haar elegante zuilengalerij. Het was voordien de plek van evenementen als stierenfeesten.
 
Palacio de Jabalquinto, Baeza
 
Rondom vind je talrijke monumenten, zoals de kathedraal, het gotische Palacio de Jabalquinto met haar flamboyante voorgevel, la Puerta de Úbeda, el Convento de San Francisco, La Universidad Antigua...
 
Elk gebouw heeft een eigen verhaal. Zo deed het stadhuis vroeger dienst als gevangenis. Aan de Antigua Universidad, die als Universiteit in werking was van 1538 tot 1834, gaf dichter-schrijver Antonio Machado ooit zelfs Franse les.
 
De kathedraal, gebouwd bovenop een oude moskee zoals dat in het zuiden gebruikelijk was, is een perfecte puzzel van stijlen, van gotisch en renaissance tot mudéjar.
 
Leer meer over de geschiedenis van Baeza in el Torreón Puerta de Úbeda (website).

¡Fiesta!

Plaza Baeza

De inwoners van Baeza zijn altijd wel te vinden voor een feestje. Voor de vele vieringen het hele jaar door, van Semana Santa en el Corpus tot de Maagd van de Alcázar en de Patrones van de stad, dirken de inwoners zich helemaal op en verzamelen ze zich druk pratend en lachend op het centrale plein in de schaduw van de bomen. Daar zijn trouwens ook heel wat gezellige terrasjes te vinden!

Gastronomía

'Berenjenas con miel' - Aubergines met honing
 
Een feestmaal of goede tapa is er ook niet moeilijk te vinden. Berenjenas con miel of aubergines met honing bijvoorbeeld, zoals in de foto hierboven. Baeza haalt als geen ander het beste uit de producten die haar gronden te bieden hebben, en combineert ze in o.a. perfecte salades en gazpachos. Dit alles wordt steeds weer overgoten met het gouden sap van Jaén, geurige olijfolie met veel smaak. 
 
In Baeza valt er ook wat te jagen, en dus kun je er lekkere vleesgerechten proeven, zoals gemarineerde patrijs, konijn, migas en lamsvlees met bonen. Deze zijn niet overgoten met olijfolie maar wel met heerlijke Torreperogil rode wijn of Pegalar witte wijn. 
 
La Laguna, Baeza
 
Ten slotte kun in de omgeving van dit verfijnde dorpje ook genieten van natuur in de vorm van een zee van olijfbomen rondom een rustig meer, het natuurpark El Paraje Natural de la Laguna Grande. Goed voor een wandeling na een rijkelijke maaltijd. In Baeza voel je je als God in Spanje!
 
Zin in meer? Bekijk hier onze volledige Top 23 Andalusische Dorpjes!