Waarom Ubeda nabij Jaén een bezoek waard is

Vlakbij het grootse Úbeda wiens heuvels niemand zal zien, volgde de maan mijn spoor, boven de olijfboomgaard heen. (Antonio Machado in zijn lied over Úbeda)
 
Úbeda is met haar identieke zandkleurige huid de al even mooie tweelingzus van dorpje Baeza, op amper 10 kilometer afstand.
 
Plaza Vázquez de Molina, Úbeda
Foto met dank aan Domingo Leiva 
 
Het zijn 2 dorpsnamen die onvermijdelijk samenvallen en door Spanjaarden in een adem genoemd worden als topexcursie. Waarom? Omwille van de prachtige renaissance stijl waarin deze dorpen, beide UNESCO Werelderfgoed, rijkelijk baden. Een stijl die vrij uniek is in Spanje!
 
Ook de gastronomie is er een bron van genot. Dit is de poort van Andalusië, waar een zee van olijfbomen je welkom heet voor je het verleden in deze dorpjes binnen treedt. Welkom in de provincie Jaén, gastvrij en zonnig! 

De mooiste plekjes en monumenten van Úbeda

Úbeda

Úbeda is ietwat groter dan Baeza, met ongeveer 30.000 inwoners. Net als Baeza was dit een van de belangrijkste steden van het Moorse Al-Andalus, tot de verovering door Fernando III in de 13de eeuw.
 
De grote genie van de Renaissance architectuur in Úbeda was Andrés de Vandelvira. Zijn meesterwerken ontdek je net als in Baeza via het spoor van haar voornaamste pleinen of plazas, Plaza Vázquez del Molina en Plaza del Mercado.
 
Plaza del Mercado, Úbeda
 
Aan de plaza Vázquez de Molina ligt naast de mooie kerk ook de oorspronkelijk 2de Parador van Spanje, in een prachtig paleis uit de 16de eeuw. De stijl ervan doet denken aan die van een Italiaanse stad in de Renaissance, en binnenin huist een wondermooie patio.
 
Hospital de Santiago, Ubeda
 
Het hoogtepunt van Vandelvira is ongetwijfeld het monumentale Hospital de Santiago, dat bekend staat als 'El Escorial de Andalucía', met 2 grote torens aan elke zijkant van de voorgevel. Het werd gebouwd tussen 1562 en 1575, als hospitaal voor de armen, kerk-pantheon en paleis. Het is ook binnenin te bezoeken, met onder meer een patio in heerlijk zuiderse stijl!
 
Úbeda ligt verder bezaaid met okerkleurige huizen, paleizen en kerkjes die getuige waren van een rijk verleden en ook vandaag nog de weelde van een actieve, ondernemende stad uitstralen. Een welvaart die Úbeda dankt aan haar strategische ligging tussen de Alto Guadalquivir en Albacete en Murcia.

Olijfolie, de gastronomische attractie 

Olijfolie

Er leven trouwens nog verschillende ambachten, zoals smeedwerk en keramiek. Daarnaast kun je in het Centro de Interpretación del Olivar de Úbeda meer leren over het goud van Jaén, olijfolie, en krijg je de kans verschillende van haar beste soorten te ruiken en degusteren uit de beschikbare stalen. Voor kopers is de kwaliteit van de olijfolie er volledig gegarandeerd. Een aanrader! (website)

Tips om uit eten te gaan

Hospital de Santiago, Ubeda

 Het restaurant Cantina la Estación maakt op zich een bezoek aan Úbeda al de moeite. Wat ooit begon als een kleine tapasbar in 2005 is uitgegroeid tot een restaurant dat verrassend moderne gerechten biedt van uitstekende kwaliteit. De prijs-kwaliteit verhouding is er fantastisch. (website)
 
- Ook restaurant Antique loont de moeite. Dit smaakvol ingerichte restaurant ligt pal in het historische hart van Úbeda en biedt een mix van traditie en innovatie in mooi gepresenteerde gerechten, met pure kwaliteitsvolle producten als ecologische tomaat en de beste olijfolie van de streek. (website)