Dolfijn spotten voor de kust van Benalmádena

Waar associeer je de Costa del Sol mee? Met strand, zon en zee? Met uitgaansgebieden voor jonge toeristen? Of met golfen wellicht, witte dorpen?

Grote kans dat je niet zo snel denkt aan natuur, flora en fauna. Maar er is veel te ontdekken, zowel in één van de vele natuurgebieden en sierras in de binnenlanden als ook op veel plekken aan de kust. Tussen de straat van Gibraltar en Almería heten de wateren voor de kust Mar de Alborán, een maritiem gebied dat niet alleen populair is bij de toeristen, maar ook een ware trekpleister is voor vele vissoorten.

De combinatie van seizoensgebonden stromingen en de aanvoer van voedingsrijke Atlantisch zeewater via de straat van Gibraltar is ideaal voor de aangroei van plankton. En daar waar plankton is, zijn vissen en daar waar vissen zich thuis voelen, daar vind je dolfijnen. Dopneuzen en strepen en nee, we hebben het hier niet over clowns maar over dolfijnen. En zwaardvissen en haaien. Maar geen zorg! Het zijn kleinere haaiensoorten die niet vaak dicht bij de kust zwemmen.

Omdat ik het bijna niet kon geloven dat er ook écht dolfijnen te zien zijn bij de Costa del Sol, nam ik de proef op de som en stapte op de veerboot in de jachthaven van Fuengirola, richting de haven van Benalmádena.On the dolphin ferry, Benalmadena
Gids Verania en bemanning van de veerboot aan het woord

De gids vertelde over maritieme flora en fauna en deed een demonstratie scheepsknopen leggen (helaas faalde ik hopeloos). Dolphin spotting @costadeñsolOok vertelde ze dat er een speciale catamaran met transparante bodem uitvaart iedere dag in het hoogseizoen om dolfijnen te spotten. “Soms duiken er grote scholen dolfijnen op en is het gepiep en gekraak bijna oorverdovend.” Dolphin spotting @costa del Sol

Als we geluk hebben zien we er vandaag een paar op de veerroute, begrijp ik. “Er is niet echt een peil op te trekken wanneer de dolfijnen zich laten zien”, vertelt de gids. “Sommigen zeggen dat 's ochtends vroeg de beste tijd is. Maar wat we wel weten is dat er veel zijn en dat als we écht naar ze op zoek gaan, dan is er grote kans dat onze ervaren kapitein dolfijnen vindt.”

Halverwege de route duiken twee rugvinnen op gekromde ruggen boven de zeespiegel. Ik struikel bijna met fotocamera en al van de trap vanaf het bovendek. Alle passagiers verzamelen zich aan bakboord. Wát een geluk!

Voor meer informatie over de 2-uur durende dolfijnencruise van Benalmádena, kijk op de website van Costasol Cruceros.Moonfish @Costa del Sol
Wat is dit nou voor een vis!? Deze zagen we niet tijdens onze tocht, maar de bemanning van de veerboot wél en nam deze foto.  Wie weet het antwoord? Hieronder kun je het aangeven.

 

Trek gekregen in een vakantie in Benalmádena? Kijk hier voor beschikbare vakantiehuizen.