Het oude centrum van Benalmadena

Benalmádena is heerlijk. Een échte strandbestemming waar alles draait om zonnebaden, slippers, parasols, strandbarretjes, mojitos, een boek lezen, luieren en zwemmen. De kilometerslange strandboulevard doet niet vermoeden dat hoog boven het strandvertier een onontdekt historisch centrum ligt te sluimeren.  

Andalusië staat onder bekend om haar witte dorpen waar in grote getale toeristen naar toe trekken op een verloren namiddag. Eén van de mooiste daarvan in de buurt van Benalmádena en Malaga zijn ongewtijfeld Mijas, Ojén en iets verder weg de witter bergdorpen van de Sierra Nevada. Maar als we onze neus uit de gebruikelijke reisgidsen halen, slaan we misschien Benalmadena niet over....

De vele wijken van de stad Benalmadena

Bij ons op de site kun je als je zoekt op bestemming Benalmádena vervolgens de vakantiehuizen en -appartementen filteren op maar liefst 13 buitenwijken. De stad Benalmádena bestaat uit verschillende kernen die we grofweg in 3 gebieden kunnen onderverdelen: 

  1. Het dorp Benalmadena Costa tussen de haven Puerto Marina en het casino Torrequebrada ingeklemd.
  2. Het dorp Arroyo de la Miel, een centraal gelegen gebied op loopafstand van het Palomapark, het amusementspark Tivoli en de kabelbaan.
  3. Het hooggelegen oude dorp Benalmadena pueblo dat grenst aan Arroyo de la Miel, het vlinderpark en urbanisatie Reserva del Higueron.

Deze kernen liggen vrij ver uit elkaar en de hoogteverschillen zijn groot.  Iedere kern heeft zo haar pluspunten, maar het mooiste uitzicht vonden wij al slenterend op een dinsdagmiddag in de stille straten van het dorpje, hoog boven de drukke stranden.   

Benalmadena pueblo

Straatje in het oude centrum van Benalmadena

Slenterend door de straatjes van Benalmadena

De witte, stenen huisjes worden af en toe afgewisseld door kleine souvenirwinkels en een verdwaalde bar. Op de pleintjes vind je altijd wel ten minste één terras. Pueblo

Bij de lokale hotelschool kun je ook dineren. De poort van het historische pand staat strategisch vrijwel altijd open en je kunt een blik werpen op de sfeervolle patio de school, annex restaurant.

Als je doorloopt over vanaf Calle Real (zie bovenstaande foto) zoveel mogelijk rechtdoor kom je uit bij dit sfeervolle pleintje.

Plaza en Benalmadena
Als je daar rechts aan het einde de straat inloopt kom je aan het einde terecht op de mirador, een uitkijkpunt waar het kerkje Santa Domingo staat. Iglesia Santo Domingo 

Het uizicht vanaf de mirador is echt de moeite waard. Links kijk je uit op de baai van Malaga, rechts op Fuengirola. De wind waait er verkoelend en de krekels zingen er luidkeels hun namiddaglied.  

Even bijkomen.... Mirador

Voor vakantiehuizen in Benalmádena Pueblo, kijk dan hier verder.

En heb je daarna weer zin gekregen om iets te ondernemen? Lees dan hier verder over de top 10 leukste familie doe-dingen in Benalmádena.