De top 10 leukste familie doe-dingen in Benalmádena

Benalmádena is een dorp met ca. 66.000 inwoners in de winter maar dubbel zo veel 'inwoners' in de zomer, die dan vaak in vakantiehuizen in Benalmádena verblijven. Maar omdat het dorp diverse kernen heeft, wordt het er nooit echt druk. 

Het dorp biedt een keur aan vermaak en hoewel de meeste attracties natuurlijk vooral in de zomermaanden op volle toeren draaien, zijn de meeste gewoon het hele jaar geopend en is er dus eigenlijk altijd wel wat te beleven.

We hebben een overzichtje gemaakt van de leukste familieactiviteiten. Wij raden aan om hierbij goed zonnebrandcrème te gebruiken, een fles water mee te nemen en gemakkelijke schoenen te dragen (géén slippers!). 

1) Vlinderpark in Benalmadena

Mariposa

Tijdens ons bezoek aan het park ging zelfs een van de vlinders op onze vinger zitten

Dit park werd geopend in maart 2011 en is een bijzondere beleving, omdat je midden tussen de 1.500 tot 2.000 vlinders loopt en niet naar de kleurrijke pracht achter glas staat te kijken. Het vlinderpark in Benalmadena biedt een plantrijk en subtropisch thuis aan 100 soorten vlinders die gemiddeld 3-4 weken oud worden. Een flinke klus dus voor de vroedkamer, die het hele jaar druk bezet is. Erg leuke en interactieve 'dierentuin'.  

 • Prijzen: volwassenen €9,50. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar €6,50.
 • Openingstijden: van 10:00 tot 19:30 uur iedere dag. Rolstoeltoegankelijk.
 • Adres: Avenida Retamar, naast de buddhustische tempel. Benalmádena Pueblo, postcode 29639 Coördinaten: 36.5892,-4.581994 
 • Hoe kom je er? Met de auto, snelweg A7, afrit 217. Kijk uit naar de toren van boeddhistische tempel, het vlinderpark ligt er tegenover.

2. In de kabelbaan zweven boven Benalmadena
Benalmadena - teleferico

De Teleférico is de kabelbaan die vanaf Arroyo de la Miel voert naar de top van Monte Calamorro op ca. 800 meter hoogte en in 2003 open ging. Dankzij de afgesloten glazen kabine kun je ongestoord opgaan in het spectaculaire uitzicht.

Boven aangekomen - na ca. 15 minuten - kun je op vertoon van je Teleferico-kaartje een vogelshow bijwonen die ruim 30 minuten duurt. Voor wie gek is op uilen, valken en adelaars érg de moeite waard en verder natuurlijk voor iedereen die nét als onze gevleugelde vrienden - al is het maar even - wil zweven boven de Costa del Sol, met uitzicht op de besneeuwde Sierra Nevada in de winter, de rots van Gibraltar en de kust van Afrika. 

 • Prijs: kinderen tot en met 2 jaar gratis, 3-9 jaar oud: retour ca. €10, retour volwassen ca. €13,70. Ook enkeltjes beschikbaar als je daarna terug wilt wandelen, minder geschikt met jonge kinderen.
 • Adres: Explanada del Tívoli, entree aan de Avenida de Tivoli 36.598931,-4.54033 
 • Tel: +34 952 57 77 73
 • Hoe kom je er? Met de auto: exit 222 op de snelweg A-7 tussen Malaga en Cádiz. Er is een grote parkeerplaats bij Tivoli, adres Avenida Tivoli, - Met de trein (RENFE Cercanías): Uit de richting Malaga neem je de trein richting Fuengirola, vanuit Fuengirola richting Malaga en stap uit bij Arroyo de la Miel-Benalmádena Station. Met de bus: lijnen M-103, 112, 121, 124, 125 en 126 halte Tivoli in Arroyo de la Miel. 
 • Openingstijden: 2e week van maart tot en met de eerste week van december; in hoogseizoen van 10:00 tot middernacht, in voor- en naseizoen van 11:00 tot 18:00 uur. Gesloten tussen de 2e week van januari tot en met de eerste week van maart. 

3. Zandkastelen tot in de hemel

Benalmadena biedt uiteraard aantrekkelijk zandstranden met alle mogelijke voorzieningen. De stranden rondom het Casino Torrequebrada zijn erg aanlokkelijk, maar wees er vroeg bij in de ochtend, anders is het erg lastig parkeren.  Ook de stranden van Torremolinos staan bekend om hun rustige wateren, het hoge voorzieningen-niveau en de uitstekende veiligheid. 

4. Aaibare zeemonsters

Aquarium
Zee-engelsoort op de bodem van de roggentank in Sea Life Benalmadena

Dit aquarium in het hart van de 'Eftelinghaven', zoals de plezierhaven van Benalmadena ook wel wordt genoemd, is compact en boordevol grote vistanks waarin maar liefst 5.000 maritieme schepsels rondzwemmen en zweven.

De tweede tank na de ingang is gelijk al erg leuk, boordevol spetterende roggen en haaien. Op gezette tijden worden rondleidingen georganiseerd en kun je deze maritieme 'stofzuigertjes' voeden. Ook kun je onder begeleiding en toeziend oog van de medewerkers zeesterren en zeeaugurken oppakken.

De piraña-tank en de watertunnel zijn hoogtepunten. Niet zo groot wellicht als het aquarium van Burger's Bush maar erg interactief en goed verzorgd, en de medewerkers hebben duidelijk plezier in hun werk. Je bent er al gauw 2,5 uur zoet.

 • Prijzen: voor kinderen ca. €14, voor volwassenen ca. €16,25. Je betaalt €3,25 extra voor een gids.
 • Openingstijden: het hele jaar geopend behalve kerstdag v.a. 10:00 uur 's ochtends
 • Adres: Puerto Marina Calle de La Darsena 2, 29630 Benalmádena, Malaga bij de entree van de haven, coördinaten 36.596613,-4.515262. Tel: +34 952 56 01 50.
 • Hoe kom je er: Met de auto, snelweg vanaf Malaga N-340 richting Torremolinos en Cadiz verder op de MA-21, vervolg je weg richting zuidwaarts Benamadena Costa tot aan Avenida Avenida Antonio Machado, sla links af en op de rotonde met de witte zeilen sla je rechts af. Parkeren nabij de entree van de haven. Het pand van Sea Life staat duidelijk aangegeven.
 • Website

5. Skipper leeft!

Ferry FuengirolaAangezien Benalmádena een onvervalste strandbestemming is, vinden veel activiteiten in en om het water plaats. Er vaart een dagelijkse veerdienst tussen Fuengirola en Benalmádena, die zelfs dagelijks door sommige forensen wordt gebruikt die liever ontspannen achterover leunen tijdens de pendel dan over de drukke N-340 rijden. Daar is wel wat voor te zeggen, aangezien het uitzicht op zee langs de kuststrook erg aangenaam is en als je dan ook nog eens vergezeld wordt van spelende dolfijnen, kan het helemaal niet meer stuk!

Delfines
Dolfijnen voor de kust van Benamádena

Speciaal voor liefhebbers worden veerboten met transparante bodems ingezet en kun je, als je geluk hebt, hele scholen dolfijnen voorbij zien zwemmen onder de boot, die nieuwsgierig een blik omhoog werpen. Vakantiehuizenspanje.nl denderde bij het zien van dolfijnen vol enthousiasme van het trappetje van het bovendek en kon niet snel genoeg bij het voordek komen om de dolfijnen te kunnen zien. Zodra er in het voorjaar veel nieuwe vis voor de kust zwemt, heb je de grootste kans om dolfijnen te zien. 

 

 • Prijzen voor 4 uur durende excursie: kinderen 3-11 jaar ca. €13, voor volwassenen ca. €24,50 
 • Vertrektijden tussen 12:30 uur en 14:30 uur. Coördinaten haven van Benalmadena: 36.597228,-4.510823. Ook kun je opstappen in de haven van Fuengirola

6. Botsen en bumpen

Tivoli Benalmadena

Het sfeervol verlichte pretpark Tivoli

Tivoli is een beroemd amusementspark met een lange geschiedenis – het is in de jaren 70 geopend - en diverse beroemdheden die er met hun familie zijn geweest. Eenmaal binnenin het park kun je genieten van meer dan 20 attracties, maar ook van dans- en muziekshows (in het hoogseizoen) of een hapje en een drankje in één van de vele bars en restaurants.

Het aantrekkelijke van het park is dat je je bezoek helemaal op maat kunt maken. Je betaalt een basisentree en vervolgens kun je per attractie met Tivoli-valuta betalen, óf je koopt een Tivoli all-in polsbandje, de zogenaamd 'supertivolino', die toegang geeft tot alle attracties. 

 • Toegangsprijzen: ca. €7,95 voor toegang tot het park, daarna kun je met Tivoli valuta per attractie betalen of een all-in ticket voor alle attracties kopen a €22,95 pp. Kinderen die minder dan 1 meter meten, hebben gratis toegang.  
 • Openingstijden: tot 02:00 's nachts in de zomer 
 • Hoe kom je er? Adres: Avenida Tivoli, 36.598931,-4.54033 Met de auto: exit 222 op de snelweg A-7 tussen Malaga en Cádiz. Er is een grote parkeerplaats bij Tivoli, adres Avenida Tivoli, - Met de trein (RENFE Cercanías): Uit de richting Malaga neem de trein richting Fuengirola, vanuit Fuengirola richting Malaga en stap uit bij Arroyo de la Miel-Benalmádena Station. Met de bus: lijnen M-103, 112, 121, 124, 125 en 126 halte Tivoli in Arroyo de la Miel.
 • Website Tivoli

7. Monsterbomen & apengeheul

Boabab tree
De monsterlijk grote Afrikaanse Boabab boom in het Bioparc

Niet direct in Benalmadena maar wel op steenworp afstand, in Fuengirola, vind je deze plant– en schaduwrijke dierentuin, ook niet onbelangrijk tijdens een uitstap met de kinderen.
 
De makers van de zoo hebben getracht de natuurlijke habitat van de dieren in Madagascar, Midden-Afrika en Zuidoost-Azië na te bootsen. Dat is bijzonder goed gelukt, en het is alsof je in een groot park rondloopt in plaats van in een dierentuin.
 
De uit de kluiten gewassen Boabab boom valt gelijk op bij binnenkomst, een echte imitatie van deze mythische Afrikaanse boom, die in Bioparc dienst doet als toegangspoort naar het apenreservoir. Deze mini-apenheul ervaring is één van de hoogtepunten van het park, vonden wij, samen met de tijgertuin. 
 • Prijzen: Voor kinderen ca. €12,50, voor volwassenen €17,90 
 • Adres: Avda. Camilo José Cela 6 - 8, postcode 29640 Fuengirola, Tel: +34 952 66 63 01. Coördinaten: 36.536778,-4.627672
 • Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag 10:00 tot 19:00. Zaterdag en zondag van 10:00 tot 20:00 uur. 
 • Webadres dierentuin Bioparc

8. Treinen niet boemelenTrain

Het vrolijke treintje van Benalmádena

Al weer sinds 10 jaar een begrip: het hele jaar rijdt het treintje door Arroyo de la Miel (route 1) en Benalmadena (route 2), inclusief de plezierhaven, Selwo, Tivoli en het park La Paloma. Het is een toegankelijk en ontspannen manier om deze plaatsjes te verkennen zonder al te veel te lopen. Ideaal dus met jonge kinderen.

Informatie op de trein beschikbaar in het Spaans, Engels, Frans en Duits. Houd er rekening mee dat plekken beperkt zijn en dat de tijden verschillend zijn in hoog- en laagseizoen. 

 • Ritprijs (incl. Ritverzekering): €4 pp en tijdens het circuit kun je 1 maal uit- en weer instappen (bv. Als je een combinatieticket wilt kopen met Aquarium Sea Life y paseos en Barco).  
 • Opstapplaatsen: De plezierhaven Puerto Deportivo de Benalmádena.  Vertrektijden: A) ieder uur v.a. 10.00 uur 's ochtends 36.597443,-4.51118 Selwo Marina amusementspark. B) Vertrektijden ieder uur om kwart over het hele uur Arroyo de la Miel (bij park Tivoli en de kabelbaan Teleférico 36.598931,-4.54033). C) Vertrektijden ieder uur op 25 minuten over het hele uur. Het park La Paloma. D) Vertrektijden ieder uur op 20 vóór het hele uur.  
 • Voor groepsreserveringen: bij kiosk aan de rotond van Hotel Alay.

9. Efteling op zijn Spaans

Puerto deportivo Benalmadena
De haven van Benalmádena staat bol van deze Efteling-achtige torentjes

De haven van Benalmádena is niet alleen een populair uitgaansgebied en ligplaats voor vele jachten en andere plezierboten. Ook vind je er tal van van leuke doe-dingen voor kinderen langs de kade, waar je onder de gallerij doorloopt. Het is een soort mini-kermis waar allerlei spelletjes worden georganiseerd, zoals bv. een kinderbungee. De haven op zichzelf alleen al is een spektakel: de rondgebouwde, zachtgele appartementen boven het water zijn getooid met torentjes en al met al heeft het wat weg van de Efteling.

 • Prijs kadeactiviteiten: verschilt per activitei, v.a. een paar Euro
 • Openingstijden: het hele jaar geopend, maar sommige activiteiten zullen doordeweeks en in het laagseizoen niet worden georganiseerd
 • Website

10. Over vijvers en duiven

Grote kans dat een pauw, geit, duif of konijn even gedag komt zeggen. Het grote Palomapark is een oase van rust na al het strandplezier en het bezoeken van alle pretparken.

 Peacock

 • Prijs: gratis
 • Adres: Avenida Federico Garcia Lorco, Benalmadena Costa, Malaga . Coördinaten 36.595641,-4.528708 
 • Hoe kom je er? Vanaf de rotonde met windmolentjes sla je rechts af. Ongeveer 200 meter de heuvel op vind je de ingang van het park