Een bezoek aan de Mercado de la Ribera, Bilbao

De Mercado de la Ribera (1929) in Bilbao is een markt die je moet gezien hebben. Alleen al van buitenaf maakt het gebouw indruk. Het lijkt zowaar op een boot die in de Nervión rivier gestrand is!
 
Mercado de la Ribera aan de Nervión rivier, Bilbao
 
 
De ligging is bijzonder pittoresk: aan het water, tegenover de elegante San Anton kerk en vlak aan het historische centrum van de stad. De markt biedt dan ook een fijne kennismaking met de lokale gastronomie, en van daaruit kan het recht naar de pintxobars in de straatjes van het oude centrum!

Waarom de markt een must-see is

Mercado de la Ribera, Bilbao - zicht op het oude stadsgedeelte vanuit de markt

 
Een marktbezoek is in een gastronomische streek als Baskenland helemaal op zijn plaats. In de Mercado de la Ribera komen de lokale inwoners graag hun verse voedselwaren kopen, en tegelijk kun je er een glas drinken en een hapje eten.
 
De mooie markt is dan ook een plek met een ziel, en biedt een extra unieke ervaring. Ze staat immers geregistreerd in Guinness als de grootste overdekte markt in Europa, met wel 10.000 vierkante meter!
 
Bovendien is ze ontworpen op een manier die veel natuurlijk licht binnenlaat: grote schitterende art deco ramen, vol kleur, met onder andere bloemontwerpen als decoratie. Ook de vloeren laten licht door, en aan het uiteinde is er een mirador met zicht op de riviermonding! 

De traditionele markt 

Mercado de la Ribera, Bilbao

 
Het complex heeft 3 verdiepingen, met tal van verse producten in de marktstallen.  Op de begane grond vind je de vismarkt, op de eerste verdieping vlees, en op de bovenste verdieping groenten en fruit. Vooral het ruime aanbod aan soorten vis en zeevruchten is opmerkelijk, en bij groenten en fruit kun je kennismaken met Baskische groene pepers of andere interessante lokale varianten.

De gastrobars 

Bar Arranbari, Mercado de la Ribera, Bilbao

 
Sinds kort heeft de Mercado de la Ribera zich hernieuwd tot gastronomische markt, met een gourmet-ruimte van bars die verschillende soorten lekkernijen aanbieden. Het prachtige gebouw is die functie zeker waardig! Naast een gemeenschappelijke eetruimte in het midden, is er ook een heerlijk terras aan het water voor een glas en een pintxo van de bar.
 
Op het moment van schrijven waren er 4 gastrobars die hun deuren al openden, maar het moeten er uiteindelijk 10 worden. De bars die er al waren, zijn: Brasserie Door Hung Fai, Cervecería Aranbarri, La Bodeguilla en Mr. Wok.
 
 
Terras Mercado de la Ribera, Bilbao

 

Brasserie Door Hung Fai biedt vooral vis, vlees en groenten, geroosterd op eikehout en met als specialiteit kotelet en hamburgers. Allemaal vers van de markt!

Bar Aranbarri biedt een groot assortiment bier- en koffiesoorten, Baskische tapas of pintxos. Ook hoogstaande cocktails of jenever zijn er te krijgen.

La Bodeguilla is dan weer gespecialiseerd in de iconische 'gilda' pintxo (traditionele pintxo van olijf, ansjovis en guindilla peper op een stokje) met meer dan 30 variëteiten! Voor een glas kun je kiezen uit bijna 50 wijnsoorten.

De sterkste troeven van de Aziatische Gastrobar Mr. Wok zijn wok en sushi gerechten.

Gastronomie en cultuur

Gastrobar, Mercado de la Ribera, Bilbao

 
Gastrobars, een restaurant,... Dankzij de aanwezigheid van deze eetgelegenheden is de markt niet alleen een prachtig uitstalraam van verse producten, maar ook een plek van tal van andere activiteiten: van een drankje met vrienden tot een weekendbrunch of etentje.
 
Je kunt zelfs producten op de markt kiezen en die in de restaurantkeuken naar eigen smaak laten bereiden! Of gewoon een zumo of batido drinken van fruit vers van de markt. 
 
Naast een ode aan vers voedsel biedt deze markt ook een cultureel podium. Zo zijn er soms muziekevenementen als jazzconcerten. De culturele agenda is beschikbaar op de website van de markt.

De restaurantkeuken

Mercado de la Ribera, Bilbao

 
De keuken varieert van traditionele tapas en heerlijke raciones (porties om te delen) tot gastronomische menu’s met wijn. Van maandag tot vrijdag is er een voordelig weekmenu (20€). Ook vegetarische en veganistische opties zijn beschikbaar, of speciale menu's voor kinderen.
 
Een overzicht:
Kiezen van de kaart: Elke dag tijdens de openingsuren van de keuken
Degustatiemenu: Elke dag.
Voordelig weekmenu: maandag tot en met vrijdag, behalve op vrijdagavond
Vegetarisch menu: maandag tot en met vrijdag, behalve op vrijdagavond 
Kindermenu: Elke dag tijdens de openingsuren van de keuken
Bereiding van uw aankoop op de markt: Elke dag tijdens de openingsuren van de keuken
Raciones: Elke dag tijdens de openingsuren van de keuken

Praktische info

Mercado de la Ribera, Bilbao

 
Adres:
Erribera Kalea 
 
Algemene openingsuren
Maandag - woensdag: 11:00 - 23:00
Donderdag: 11:00 - 2:00
Vrijdag: 11:00 - 2:30
Zaterdag: 12:30 - 2:30
Zondag: 12:30 - 23:00
 
Openingsuren keuken
Maandag: Gesloten
Zondag, dinsdag, woensdag : 13:00-16:00
Donderdag, vrijdag, zaterdag: 13:00-16:00 / 20:30-23:00
 
Reserveren kan op deze telefoonnummers: 
+34 94 657 54 74
+34 627 541 596
Elke dag 12.00 tot 21.00u
 
Of via email:
reservas@lariberabilbao.com
 
We wensen jullie alvast een fijn marktbezoek in Bilbao! Voor meer marktplezier in Spanje, bekijk ook onze Top 6 Gastronomische Markten in het centrum van Madrid!