Top 6 gastronomische markten, in hartje Madrid!

Gastronomische markten, het zijn echte topattracties in hippe steden, en Spanje telt er heel wat! Vooral Madrid biedt een ruime keuze aan marktplezier. Niet alleen op de grootste zondagsmarkt van de wereld - de 'Rastro' vlooienmarkt - maar ook tal van gastronomische 'Mercados' in het centrum van Madrid.

Van dakterras tot prachtig glas-en ijzerwerk, bruisende tapasruimtes en de meest verrassende marktstalletjes,... Allemaal bieden ze iets unieks, en je kunt er heerlijk eten! De ene zijn uiterst trendy of chique, de andere een mix van volks en hip. Een voorkeursvolgorde hangt vooral af van eigen smaak. Wij zetten de voor ons leukste in het centrum van Madrid hier voor jullie op een rij!

1. Mercado San Antón

Mercado San Anton, Madrid

 

Van Mercado San Antón moet elke bezoeker wel houden. Het ligt in het hart van de trendy gay buurt Chueca, en is met de bijzondere inrichting een lust voor het oog. Beneden kun je uitstekende producten kopen - van brood of groenten en fruit tot exotische kazen, schelpdieren en gourmet hamburgers - om lekker in je vakantiewoning klaar te maken. Boven kun je tapas eten en een glas Spaanse wijn drinken aan een van de de tapasstalletjes. Er zijn ook internationale hapjes als sushi verkrijgbaar.

Op het dak biedt San Antón een leuke buitenbar met sofa's om lekker in weg te zakken met een drankje. Heerlijk ook om in uit te rusten met een kopje koffie nadat je binnenin de markt van de tapaskraampjes genoten hebt! Er is ook een restaurant aan dit terras, en dat geeft bezoekers de mogelijkheid een product van de markt te kiezen en dat naar eigen smaak en voorkeur te laten bereiden door de chef! Voor meer info, openingsuren terras,... zie onze Top 10 Dakterrassen in Madrid.

Adres: Calle Augusto Figueroa 24. Markt open ma-za 10:00-22:00, zon 10:00-15:00; restaurant open 10-0:00, vr-za-10:00-01:30. Metrostop: Chueca.

2. Mercado San Miguel

Madrid - Mercado de San Miguel

 

De bekendste gastro-markt in Madrid is wellicht de Mercado San Miguel. Deze prachtige markthal is Cultureel Erfgoed verklaard vanwege het mooie smeedijzerwerk, bewaard gebleven van de vroegere markthal uit 1919. Sinds de renovatie in 2009 is de Mercado San Miguel vooral een gastronomisch uitstalraam waar je kunt proeven van wijn, ham en allerlei tapas, koud of vers bereid in open keukens. Er zijn verschillende tientallen marktkraampjes waar bezoekers zich kunnen vergapen aan al het lekkers vol kleur en smaak.

De mark is bijzonder centraal gelegen, vlak naast de Plaza Mayor en aan het begin van tapaswijk La Latina. Rond etenstijd heerst er een gezellige drukte, en vooral tijdens het weekend loopt de markt over van zowel Spanjaarden als toeristen op zoek naar hoogstaand gastronomisch genot. Hoger geprijsd dan de tapas in gewone bars, dat wel, maar zeker de moeite waard om te zien! Ontdek hier meer info over de Mercado San Miguel: openingsuren, tips voor tapas,...

3. Mercado San Ildefonso

Mercado San Ildefonso in calle Fuencarral, Malasaña, Madrid

 

Een van Madrid's nieuwste aanwinsten, gebouwd in de zomer van 2014 op een plek waar zich in de jaren 70 nog een echte markthal bevond. San Ildefonso, nu een moderne marktruimte van drie verdiepingen hoog, ademt de sfeer uit van een echte streetmarket zoals je die bijvoorbeeld in New York vindt. Maar dan niet met hot dogs, maar wel heuse Iberische vleesproducten van het hoogste kwaliteitsmerk zoals Arturo Sánchez. En allerlei andere standjes die zowel Spaanse als internationale lekkernijen aanbieden, om de nieuwsgierigheid en de zintuigen te prikkelen!

Kies zorgvuldig tijdens een ronde langs enkele van de 18 marktstalletjes, en proef je uitverkoren lekkernij met een drankje in de trendy eetruimte in het midden. Of op het mooi verlichte terras of de patio. Je bevindt je hier dan ook in de de ultra-hippe Malasaña buurt, met rebelse bars, vintage winkeltjes en een jong publiek. De gastronomische hapjes in deze bijzondere marktsfeer sluiten daar prima op aan. Leuke plek om even bij te tanken tijdens een winkelpauze in Madrid's hippe winkelstraat bij uitstek, Fuencarral!

Adres: Calle Fuencarral 57. Open elke dag 10.00 - 1.00. Metrostop: Tribunal (of Gran Vía)

4. Platea Madrid

Mercado Platea, zicht vanaf Arriba restaurant, Madrid

 

Nog een nieuwe markt sinds 2014 in Madrid is Platea. Nu ja, markt. Eigenlijk is het meer een grote multi-gastronomische ruimte, gevestigd in een oud theater. De sfeer binnenin lijkt haast discotheekachtig, als in een cocktail lounge. Op de meeste verdiepingen is het behoorlijk duister, net als in de voormalige bioscoop, en er is effectief een groot scherm waarop je van verschillende verdiepingen kunt uitkijken! Vaak is er 's avonds ook live muziek.

Op de ondergrondse verdieping, ‘El Foso’, staan allerlei marktstalletjes waar je van Aziatisch tot Italiaans kunt bestellen, om in de eetruimte middenin van te genieten. Op het gelijkvloers kun je pintxos proeven, of Iberische ham, kaas, oesters en andere verse producten verkrijgen. Op het eerste verdiep bevindt zich restaurant Arriba van chef Ramón Freixa, op het tweede cocktailbar Palco. Er is zelfs een ‘rokersclub’. Alle eetgelegenheden staan onder toezicht van 3 Spaanse chef-koks met een totaal van 6 Michelin sterren. De markt ligt niet voor niets in de chique winkelwijk barrio Salamanca. Een bezoek aan Platea hoeft niet duur te zijn als je het bij een pintxo en drankje houdt (elk ongeveer 2,50€), of een maaltijd in El Foso (tussen 15 en 30€). In het restaurant kom je met drank gemakkelijk op 40€ uit.

Adres: Calle Goya 5-7. Ook toegankelijk via calle Hermosilla y Marqués de Zurgena. Open maandag tot donderdag 12.00-00.00; vrijdag tot zondag tot 12.00-2.00. Metrostop: Serrano

5. Mercado Anton Martín

Yoka Loka sushi bar, met daarachter een groentekraam, Mercado Anton Martin, Madrid

 

Deze markt in de multiculturele Lavapies wijk heeft haar volkse karakter bewaard, en tegelijk kun je er tegenwoordig in de hipste restaurant-bars heerlijk eten, van internationaal tot ecologisch. En aan volkse prijzen, ongeveer 10 euro voor een dagmenu tijdens de week! Italiaans, Japans, Peruaans,... Stuk voor stuk kwaliteitsplekjes met vriendelijke chefs die je in de open keukentjes bezig ziet. En dat tussen de gewone marktstallen in, waar men aan de buurtbewoners gewoon groenten en fruit of vis en vlees verkoopt.

De markt is er immers al sinds de jaren '50, en de flamencoschool erboven ook, de oudste die nog in werking is in Madrid! (Lees hier: Madrid flamenco-stad, waar kun je het best flamenco zien?). Misschien hoor je het stampen van flamencoschoenen boven wel tijdens het binnengaan van de markt. Ontbijt er aan de bar tussen het shoppen voor eten door. Of rust even uit in de moderne zitruimte, waar zich vroeger nog een marktkraam bevond. De restaurant-bars gaan 's middags en 's avonds open wanneer de kraampjes eigenlijk al bijna sluiten, volgens hun gewone siesta gangetje, wat soms een beetje een vreemde sfeer kan geven. Maar ongetwijfeld uniek!

Adres: Calle Santa Isabel, 5. Open: maandag tot vrijdag van 9 tot 21u. Zaterdag van 9 tot 15u. Metrostop: Anton Martin

6. Mercado San Fernando

Mercado San Fernando, Madrid

Mercado San Fernando heeft in stijl en aard veel weg van Mercado Anton Martín, en bevindt zich in dezelfde multiculturele wijk Lavapies. De markt uit 1944 raakte net als de Anton Martín markt destijds in verval, maar kreeg in 2012 nieuw leven ingeblazen. Je vindt er nu leuke eethoekjes zoals een sushi bar met dagmenu, een artisanale bakker met lekker brood en gebakjes, en zelfs verkoopkraampjes met boeken, artisanale spulletjes of fair trade. Of je kunt er komen ontbijten aan de bar, zoals de locals doen. Net als de inwoners van deze jonge wijk is de San Fernando markt kleurrijk en levendig, vooral in het weekend met allerlei activiteiten, cursussen of muziekevenementen. Zo is er een swingvrijdag en wordt de benedenverdieping op sommige zondagmiddagen omgetoverd tot salsadansvloer! Te combineren met de Rastro vlooienmarkt op wandelafstand, die elke zondagmorgen plaatsvindt.

Adres: Calle de Embajadores 41. Open: maandag: 9.00-14.00 h. en 17.00-21.00 uur; dinsdag - donderdag: 9.00-21.00, vrijdag: 9.00-23.00, zaterdag: 9.00-17.00; zondag: 11.00-17.00 uur. Metrostop: Lavapies

Bezoek ook Chinchón, een dorpje befaamd om haar lokale gastronomie op slechts 44 km van Madrid!