Waarom je het Alhóndiga in Bilbao niet mag missen

Het Alhóndiga is een voormalig wijnpakhuis met een nieuwe entertainfunctie in Bilbao, erg leuk en verrassend om te bezoeken, voor het hele gezin! 
 
 
Inkomhal met scherm met zon in beeld, Alhóndiga, Bilbao
 
 
Het is een plek waar de Bilbaínos terecht trots op mogen zijn: een multi-functionele ruimte die opvalt door de originele invulling ervan, en die je van de ene verrassing in de andere doet vallen!
 
Naast sportfaciliteiten en een cultureel aanbod zijn er verschillende opties om iets te eten of drinken, inclusief dakterras!

Hoe ziet het eruit?

Het Alhóndiga ligt in de moderne Ensanche wijk, met winkelstraten vol bekende merken en andere bijzondere gebouwen als het Palacio Chavarri - een paleis in Vlaamse neorenaissance stijl van Belgisch architect Paul Hankar.

 

Alhóndiga, Bilbao 
 
Ook het Alhóndiga doet denken aan een soort paleis, modernistisch en elegant. 
 
Die modernistische invloed strekt zich zelfs uit tot de aangrenzende straten en het voortuintje met fontein: er zijn straatlantaarns in de vorm van schemerlampen, schaakbordtafels, stoelen, vloerdecoraties,... Een huiskamer in de straat, zo lijkt het grappig genoeg. We betreden duidelijk artistiek terrein!
 
 
Alhóndiga Bilbao

Geschiedenis gegoten in een bijzonder ontwerp

Binnenin blijkt zich naast een groot hangend scherm met daarop de zon geprojecteerd, nog een ander modern, metershoog gebouw te bevinden, met ramen waarachter zichtbaar verschillende activiteiten schuil gaan.

Dit 'binnengebouw' lijkt vanop afstand te zweven, maar wordt ondersteund door wel 43 korte kolommen, die er in design elk anders uitzien!

 

Alhóndiga, Bilbao

 
De kolommen zijn ontworpen door Phillipe Starck, die het gebouw uit 1905, oorspronkelijk dus een graan-en wijnopslagplaats, nieuw leven inblies. Het raakte immers vervallen in de jaren '70, toen het zijn oorspronkelijke functie verloor en lange tijd leegstond.
 
Starck gaf het gebouw in opdracht van de stad een nieuw kleedje in modernistische stijl, met raam -en ijzerwerk, baksteen en beton. Het werd zo heropend in 2010 als cultureel vrijetijdscentrum.
 
 
Alhóndiga Bilbao
 
 
Het Alhóndiga is een gebouw met een geschiedenis, nauw verbonden met de wijn uit de Rioja-streek. Vanwege de nabijheid tot de wijnstreek en de strategische ligging met haven is Bilbao immers van oudsher de poort van Rioja-wijn naar het buitenland.
 
Vandaag zijn er winkels in het Alhóndiga waar naast originele design en mooie kunstboeken ook goede wijn te vinden is.

Wat valt er nog te beleven?

Alles bij elkaar biedt het Alhóndiga met zijn 4000 vierkante meter verspreid over 3 verdiepingen een fitnessruimte, twee zwembaden, een grote bibliotheek, ruimte voor tentoonstellingen en optredens, restaurants, bars en cinema's, waardoor er altijd iets te beleven valt!

 

Alhóndiga, Bilbao

 
Het Alhóndiga is dus niet alleen voor de lokale inwoners interessant, maar ook voor toeristen dankzij de ruimte voor kunst en eetgelegenheden én de speciale inrichting die meteen opvalt bij het binnenkomen.
 
De mensen in de bilbiotheek kun je bijvoorbeeld vanuit de inkomhal beneden zien lezen, elk voor hun venstertje in het hoge 'binnengebouw'. In de hal kun je gaan zitten op banken die wit oplichten alsof het grote neonlampen zijn. En je zult heel verrast zijn als je nabij het infopunt naar boven kijkt: de mensen in het zwembad zie je er door de doorzichtige dakramen heen zwemmen! Het zwembad bevindt zich dus op het dak, het Solarium Terras gedeelte (zomer).

Een verkenningsroute, met hapje of drankje!

Alhóndiga Bilbao

 
Om de verschillende delen van het Alhóndiga te verkennen, neem je de lift naar boven. Er is een lift naar de bibliotheek en mediatheek (elke werkdag 10.00-22.00u open, weekends 11:00-21.00u).
 
Niet ver ernaast is er een andere lift naar restaurant Yandiola (http://www.yandiola.com/). Op de verdieping erboven is er een dakterras met openlucht cocktailbar!
 
Beneden is er nog de gezellige Hola bar, met sofa's en lange tafels voor bijvoorbeeld koffie, ontbijt of een stukje cake. Of wat dacht je van wijn en pintxos?
In restaurant La Florinda (zondag en maandag gesloten; meer info zie: http://www.restaurante-laflorinda.com/) kun je dan weer terecht voor een dagmenu of takeaway.
 
Heb je zin in cultuur, dan kun je je bij het infopunt in de inkomhal informeren naar de op dat moment aanwezige tentoonstellingen. Of misschien heb je geluk en is er net een theater-of dansvoorstelling gepland. Maar je kunt even goed gebruik maken van de sportfaciliteiten; die zijn voor iedereen toegankelijk!

Praktische info

Bar Alhóndiga, Bilbao

 

Adres: Arriquibar 4, Bilbao
Metrostop: Moyúa/ Indautxu

Algemene openingsuren van het centrum:
Maandag tot en met donderdag van 7:00 tot 23: 00u
Vrijdag van 7:00 tot 24: 00u
Zaterdag van 8:30 tot 24:00u
Zon- en feestdagen van 8: 30 tot 23:00u

Via het Infopunt kun je ook een tour met gids aanvragen.
Telefoonnummer: +34 944 014 014.
Emailadres: info@azkunazentroa.com.
 
De agenda van culturele evenementen en andere info kun je ook raadplegen op de website van het Alhóndiga: http://www.azkunazentroa.com/.
 
Kortom, het Alhóndiga biedt allerlei activiteiten binnen een verrassende omgeving die je moet gezien hebben. Wat is jouw favoriete gedeelte? Deel het met ons hieronder in het commentaar!
 
Zin in nog een fijne gastronomische plek in een verrassend gebouw? Bezoek de Mercado de la Ribera aan de rivier van Bilbao! Ook aangeduid op de kaart hieronder.