De beste attracties en evenementen in Blanes, Costa Brava

Blanes is een charmant en tegelijk levendig kuststadje. Probeer je er maar eens te vervelen! Het markeert het begin van de Costa Brava, de ruige, aantrekkelijk groene kust van Spanje. In Blanes zelf flaneer je langs gezellige straatmarktjes, raak je meegesleept door de meest spectaculaire fiestas en tradities, en weet je niet wat eerst te gaan zien of doen. Het aanbod is groot!
 
Blanes
Naast de heerlijke zandstranden en rotsachtige baaitjes in Blanes zijn er indrukwekkende kerken, het oude centrum, de strandpromenade, imposante monumenten, verschillende bezienswaardigheden en tal van restaurants en bars, voor een bruisend nachtleven. Bovendien ligt Blanes naast de befaamde badplaats Lloret de Mar en op slechts een uurtje rijden van Barcelona.
 
Wat mag je zeker niet missen? Naar welke evenementen en bezienswaardigheden moet je vooral uitkijken tijdens een bezoek aan Blanes

1. De Botanische Tuinen in Blanes

Blanes biedt enkele van de beste botanische tuinen in Europa. Ze zijn zonder twijfel de grootste attractie van het stadje. Niet te missen!

Botanische tuin Marimurtra

Marimurtra Botanical garden, Blanes
Deze kleurrijke tuin gelegen op een bergtop biedt schitterende uitzichten over de Middelandse zee en de pittoreske rotsbaaitjes onder de tuin. Het neemt bijna 15 hectare in beslag en is opgericht in 1920, door de Duitse zakenman Carl Faust. Ondertussen zijn er meer dan 4.000 verschillende soorten planten en zelfs papegaaien waarmee je kan poseren voor een leuke foto!
 
De tuin is elke dag open 10:00-18:00 (je kunt naar binnen tot 17.00u) en de toegangsprijs is 6,50 euro. Je kunt er gemakkelijk te voet heen, aangezien het slechts 1,5 km van het centrum van Blanes ligt (neem de straat Passeig de Carles Faust achter de haven). Dit bezoek kun je bovendien combineren met een van de prachtstrandjes onder de tuin - het schitterende Cala San Francesç.
 
Cala Bona, Cala Francesc, Blanes
Cala San Francesç is een van de mooiste stranden aan de Costa Brava en de Marimurtra tuin is een van de beste attracties. De combinatie van deze tropische tuin met de fantastisch blauwe zee op de achtergrond is onvergetelijk. De kleine Linné tempel aan de rand van de klif is een echt plaatje. Geen wonder dat meer dan 300.000 mensen deze tuin elk jaar bezoeken. 

De botanische tuin Pinya de Rosa

Pinya de Rosa Botanical Garden, Blanes
Een andere mooie en bekende botanische tuin is Pinya de Rosa. Het landschap Pinya de Rosa is officieel ‘de Interés Nacional’ verklaard. Ook vanuit deze tuin, iets groter dan 50 hectare en met bijna 7.000 tropische plantensoorten, zie je de zee. Het is in 1945 aangelegd en biedt verschillende soorten cactussen, palmbomen en aloe vera planten. Een bezoekje waard!
 
Pinya de Rosa is open elke dag 9:00-18:00 uur. Je betaalt niet veel om deze tuin te bezoeken (4 euro) en met je ticket kun je gratis parkeren, handig als je ook het nabijgelegen kapelletje Ermita de Santa Cristina wilt bezoeken.
 
Of je kunt de rest van de dag naar het paradijselijke strandbaaitje Cala Treumal, op slechts 300 meter afstand. Er is een restaurantje waar je kunt lunchen.

2. Het kasteel en uitkijkpunt van Blanes

Wil je graag uitkijken over Blanes en de kustlijn, de haven en de stranden, dan kun je de San Juan heuvel ('Sant Joan' in het Catalaans) op wandelen naar het gelijknamige kasteel. Het ligt 173 meter hoog, op de heuveltop. 

San Juan, Blanes

Het kasteel dateert uit het midden van de 13e eeuw maar heeft in de loop der tijd veel veranderingen ondergaan. In feite zijn enkel nog de 16e-eeuwse toren en een aantal gerestaureerde overblijfselen te bezichtigen, maar het uitzicht is er adembenemend en er zijn borden met informatie zodat je weet waar je naar kijkt. Op echt heldere dagen kun je zelfs het profiel van de Montjuïc berg in Barcelona onderscheiden!

Neem voldoende drinkwater mee voor de wandeling en kies voor een tijdstip in de vroege ochtend of avond, wanneer het niet te warm is - vooral in de zomer. Draag comfortabele schoenen en een hoed of pet, en smeer je goed in met zonnebrandcrème. Heb je geen zin in de wandeling naar boven met ook een paar trappen, dan kun je de kronkelende weg omhoog rijden met de wagen. Er zijn gratis parkeerplaatsen beschikbaar.

3. Vis en zeevruchten, Blanes' grootste specialiteit

Blanes heeft een lange visserstraditie. De haven telt nog steeds zowel jachten als vissersboten en is een geweldige plek om verse vis en zeevruchten te proeven in een van de lokale restaurants. Ook kun je er een bezoekje brengen aan La Lonja de Blanes, de vismarkt in de haven en een van de weinige aan de Costa Brava die nog actief is. 

Blanes, boats, beach

Het hele jaar door worden diverse gastronomische evenementen georganiseerd, waarbij de deelnemende restaurants in Blanes speciale menu's bieden met extra aandacht voor het product dat die dagen centraal staat.

Gambas, Blanes

De Jornadas de la Gamba vinden bijvoorbeeld plaats in mei en de Jornadas Gastronómicas del Suquet de Peix, de traditionele visschotel van Blanes, in oktober. Vraag om meer info bij de Dienst Toerisme van Blanes.

4. De beste evenementen en festivals in Blanes

Blanes is een levendige strandbestemming en biedt tal van lokale feesten en culturele activiteiten tijdens de zomer, wanneer er veel bezoekers van buitenaf vertoeven.

Enkele voorbeelden van wat je zoal in Blanes te zien krijgt, zijn de Sardanas of de traditionele Catalaanse volksdans; Habaneras, Caribische liedjes die vanuit Cuba in Blanes zijn geïntroduceerd in de 19e eeuw door zij die er emigreerden en die de lokale vissers vervolgens tot een eigen versie transformeerden; verschillende dansfestivals; openlucht concerten; sportactiviteiten; ambachtelijke workshops, en nog veel meer!
 
En net als de meeste dorpen en steden in Spanje, beleeft Blanes fantastische zomerfestivals:

La Noche de San Juan: een magisch zomerfeest op het strand

Noche de San Juan - magical rituals

Het mag geen verrassing heten dat Blanes een van de beste Noche de San Juan feesten in Catalonië biedt. Blanes heeft immers een heuvel en kasteel vernoemd naar de heilige San Juan ('Sant Joan' in het Catalaans).
 
Deze bijzondere zomernacht van de 23e op de 24e juni - de kortste nacht van het jaar - krijgt ook wel de naam 'Noche del Fuego' (de 'Nacht van het Vuur'), want dan verzamelen de Spanjaarden zich rond heuse vreugdevuren op het strand met eten en drinken, en verwelkomen ze de zomer met magische rituelen. En natuurlijk is er vuurwerk!
 
De feestsfeer verspreidt zich over het hele stadje, met nachtelijke straatfuiven (verbenas), muziek en drukke bars. In Catalonië stroomt de lokale cava dan ook rijkelijk, aangevuld met het typische dessert 'Coca de Sant Joan', gemaakt van deeg van zoet brood, pudding en gekonfijte vruchten.

Fiesta Mayor de Blanes & het Beste Vuurwerkfestival van de Costa Brava

Blanes, strand, vuurwerk, festival
Valt je verblijf in Blanes eind juli, dan heb je geluk want dan kun je het meest spectaculaire vuurwerkfestival van de hele Costa Brava en een van de beste in Europa meemaken!
 
Concur Focs d'Artifici is een beroemde internationale vuurwerkwedstrijd en maakt deel uit van het Santa Anna Festival of de Fiesta Mayor de Blanes. Dit 'Grote Feest' viert de patroonheilige Santa Anna van het stadje en biedt een goed gevuld programma, met onder meer muziek, folklore en optochten met reuzen.
 
Blanes concert
De internationale vuurwerkwedstrijd is het grootste evenement van Blanes en trekt duizenden mensen van uit de omgeving en verder weg. Allemaal willen ze het knallende vuurwerk van de verschillende deelnemende landen zien.
 
De vuurwerkshows zie je het beste vanaf het strand, of vanaf de heuvels of zelfs de Sa Palomera rots tussen Platja de Blanes en het S'Abanell strand, temidden alle actie aan de donkere hemel. Binnen de unieke setting van Blanes is het vuurwerk een onvergetelijk spektakel!
 
 Blanes fireworks

Fiesta Mayor ‘Pequeña’ of het 'Kleine Grote Feest'

Heb je jouw strandvakantie in Blanes in augustus geboekt? Geen nood! Je kunt je even goed verheugen op een traditioneel zomerfeest. De Fiesta Mayor Pequeña of het 'Kleine Grote Feest' wordt gevierd rond 21 augustus ter ere van de heiligen San Bonosio en San Maximiliano.

Het biedt een feestelijk programma met muzikale, culturele en sportieve activiteiten, zoals de regata of roeicompetitie. Het bekendste evenement van dit festival is de nachtwandeling Caminada Popular Nit de Sant Bonós.

Carnaval 

Carnaval Blanes

Kies je voor Blanes in de winter, dan kun je een andere soort fiesta meemaken: Carnaval! Bereid je voor op een heus straatfeest, want de Spanjaarden zijn dol op dit evenement. Iedereen doet mee en verkleedt zich. Er zijn parades door het hele stadje.

Het Carnaval van Blanes heeft nog meer op het programma: concerten, speciale workshops, speelruimtes of shows speciaal voor kinderen,... Voor meer activiteiten met kinderen in Blanes, check onze Blanes Familiegids.