5 Voordelen van het Genoveses strand, 6 tips

Het lijkt wel een reis naar een andere wereld, de korte rit in de wagen van de haven van San José (Almería) naar het Los Genoveses strand. Hier ontdek je de pure, ongerepte kant van het Natuurpark Cabo de Gata. Er zijn geen hotels, geen toeristische voorzieningen, geen storende geluiden,... Alleen de rust van de natuur die de Playa de Los Genoveses zo heerlijk omringt!

5 voordelen van het Genoveses strand:

1. 'Beste Strand van Andalusië', met zalig zwemwater

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

Foto: Lola Pic's de Cabo de Gata

De Playa de Los Genoveses is een van de langste stranden in het vulkanische landschap. Het is er fantastisch zwemmen in kalm water, want de mooie baai beschut, ondanks haar grootte, het water uitstekend. In 2015 behaalde Genoveses bijvoorbeeld de 1ste plaats in een stemming georganiseerd door een Spaanse televisiezender (Antena 3), als 'Beste Strand van Andalusië'. 

2. Een aangenaam klimaat

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

Foto: Lola Pic's de Cabo de Gata

In de zomer schijnt de zon volop, en zelfs in de wintermaanden kun je er genieten van warm weer. Soms leent het Genoveses strand zich ook om te surfen.

3. Een overweldigende omgeving

Cabo de Gata - Playa de Los Genoveses

Het strand bestaat uit twee delen gescheiden door een kleine vulkanische rots, de Morrón de los Genoveses. Vanaf deze rots kun je prachtige foto's nemen van de twee baaien, al moet je er 85 meter voor omhoog. Er zijn ook tal van versteende schelpen en planten te vinden. De volgende baai heet Cala de los Amarillos.

Wie even aan iets anders toe is dan luieren op het strand, kan de heuvels in rondom Genoveses. Ten zuiden van het strand bevindt zich de Cerro de Barronal, een heuvel van 165 meter die je weer naar beneden lokt, naar het schattige baaitje Cala Chica del Barrona met zijn typisch donker gekleurde zand.

 4. Wandelroutes en rust

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

Heel de vallei die zich uitstrekt van strand tot bergen, heet Campillo de los Genoveses. Een oase van rust, wandelroutes en stoffige wegen die leiden naar de Playa de Los Genoveses, Playa de Mónsul en la Playa de Cala Media Luna. 

5. Sterren zien

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

In de pittoreske duinen van zand en rotsen werden al heel wat films en televisieprogramma's opgenomen. (Foto: Lola Pic's de Cabo de Gata)

Dit is een van de beste stranden om naar de sterren te kijken. Het Parque Natural de Cabo de Gata biedt zelfs speciale tours met gids om sterren te spotten.

Subparke Turismo Activo
C/ Santa Barbara nº 42
04115 Rodalquilar

Telefoon: +34 950 38 97 87

5 Belangrijke tips

1. Opgelet tijdens de zomermaanden

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

Foto: Lola Pic's de Cabo de Gata

Cabo de Gata is een van de meest geschikte plaatsen in Spanje om je helemaal weg van de wereld te wanen, net zolang tot de zon ondergaat...

Het aantal parkeerplaatsen bij het strand is echter beperkt. Daarom is het belangrijk er vroeg bij te zijn. Vanaf het dorp San José is het maar 1 kilometer die je gemakkelijk te voet of per fiets kunt afleggen (er zijn fietsen te huur). Er vertrekken ook pendelbussen. Meer info in Playa Mónsul en helemaal onderaan dit artikel.

2. Breng zelf het nodige mee

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

De stranden in natuurgebied Cabo de Gato bieden weinig of geen voorzieningen, waardoor je zelf moet denken aan belangrijke zaken zoals: 

- Bescherming tegen de zon. Aan het Genoveses strand zijn er ook weinig schaduwplekjes, dus breng een parasol mee.

- Er zijn geen restaurants en zelfs geen vuilnisemmers, dus voorzie picknick, voldoende drank en plastic zakken om je vuilnis terug in mee te nemen. Dat laatste kunnen we niet genoeg benadrukken; laat vooral geen vuilnis achter, ongeacht wat anderen doen!

3. Met of zonder zwemkostuum?

Cabo de Gata - Playa de los Genoveses

Officieel is dit geen naakstrand, maar het is er zo ongerept dat je er in bepaalde zones wel degelijk mensen zonder zwemkostuum kunt aantreffen. Op een plek als dit kan dat immers geen probleem zijn.

4. Hoe kom je er?

Molino del Collado de los Genoveses

Wegbeschrijving vanuit Almería via de A7 Cabo de Gata / San José:

- Neem de AL-3108 weg richting het centrum van San José. Sla rechtsaf bij de aanwijzing 'Cabo de Gata / Playa de los Genoveses / Playa de Mónsul'. Bij de ingang van het natuurpark is er een barrière waar autobestuurders in de zomermaanden een toegangsprijs dienen te betalen.

- Vanaf hier begint de onverharde aardeweg met de aanwijzing 'Mónsul strand'. Het Genoveses strand ligt ervoor aan de linkerkant, net voorbij de windmolen Molino deCollado de los Genoveses.

5. Parkeren in Cabo de Gata

Zandduinden bij Playa de Los Genoveses

Er zijn 3 grote parkings aan de Playa de Los Genoveses.

In de zomer (8 juni tot 20 september) kost een parkeerplaats 5€ per dag, met kortingen voor grote gezinnen en gepensioneerden (20 tot 50% korting). Vaak zijn er echter niet voldoende plaatsen, vooral in de zomer. Er vroeg bij zijn is de boodschap.

6. Neem de bus en vermijd parkeerproblemen

Als alternatief is er een bus naar het strand vanuit San José, die stopt aan de Playa de los Genoveses en Cala Barronal (prachtig naaktstrandje met hippiesfeer). Een enkele reis kost 1,50€; een retourtje 2 €. De ingang van het natuurpark is gratis voor fietsers en voetgangers.

Fotos: Met dank aan Lola Pic's de Cabo de Gata voor de fantastische foto's die we voor dit artikel mochten gebruiken!