Naakt op de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn zonder twijfel een uitstekende plek als je op zoek bent naar wat winterse zon. Na een vlucht van 4 uur zet je vanuit noordelijkere Europese oorden voet aan grond op de zuidelijke Canarische Eilanden, waar je kan genieten van 320 dagen zonneschijn per jaar en een uitstekend en gevarieerd aanbod aan naaktstranden.

Factoren zoals de zon, de unieke vakantiesfeer, de nabijheid van de Sahara of het prachtige landschap trekken heel wat nudisten aan. Als je zelf van plan bent om uit de kleren te gaan tijdens je verblijf in een vakantiehuis op de Canarische Eilanden, dan zal onze gids over de beste lokale naaktstranden ongetwijfeld van pas komen.

Naaktstranden in Spanje

In Spanje vind je steeds meer naaktstranden. Verrassend genoeg wordt elk strand volgens de Spaanse wetgeving gezien als een naaktstrand. Naturisme is dan ook overal legaal in Spanje.

Op de ene plek wordt nudisme al meer aanvaard dan op de andere, maar er is dus niets dat je tegenhoudt om waar je ook wil uit de kleren te gaan. 

De Canarische Eilanden zijn altijd al een van de populairste Spaanse bestemmingen geweest voor nudisten. Een van de eerste nudistendorpen, Charco del Palo op Lanzarote, werd bijvoorbeeld al zo'n dertig jaar geleden gebouwd.

Naaktstranden op Fuerteventura

Het eiland Fuerteventura, dat ook wel bekendstaat als het 'eiland van de eeuwige lente', is ons voor de hand liggend startpunt. Het tweede grootste eiland van de Canarische Eilanden op zo'n 60 km van de kust van Afrika, kan immers uitpakken met het hoogste aantal naaktstranden op de Canarische Eilanden.

Staat een vakantie naar Fuerteventura op je planning? Dan heb je geluk, want dan zal je kunnen genieten van de paradijselijke natuurpracht en geweldige naaktstranden.

naaktstrand in Spanje

Een populaire vakantieplek op Fuerteventura is Corralejo, zowat het noordelijkste punt van het eiland. Hier worden vakantiehuizen dan ook heel snel volgeboekt.

Op de stranden net buiten Corralejo geldt de regel dat kledij optioneel is, wat ervoor zorgt dat toeristen niet meer opkijken van nudisten op het strand. Hoewel Corralejo officieel geen naaktstranden telt, worden het strand aan de duinen van Corralejo en La Cala de Cotillo gezien als naaktstranden. La Cala de Cotillo is het populairst van de twee en ligt op zo'n 20 minuten rijden van Corralejo. De stranden meer naar het zuiden toe zijn meer afgelegen en daardoor misschien beter geschikt voor nudisten.

De mooiste stranden van Fuerteventura bevinden zich echter op het prachtige schiereiland Jandía. Een fantastisch kustlandschap met zoutmoerassen, zandduinen en verschillende verborgen baaitjes ligt hier op je te wachten. De populairste naaktstranden in de omgeving zijn Playa Barca, Playa de Sotavento en Playa de Butihondo.

Naaktstranden op Lanzarote

Slechts 11 km ten noordoosten van Fuerteventura ligt het populaire eiland Lanzarote. Het meest oostelijk gelegen Canarische eiland telt niet alleen prachtige stranden, maar ook een geweldig vulkanisch maanlandschap.

Naaktstrand op Lanzarote

Lanzarote kent een levendige nudistenscène en is dan ook al lang een populaire vakantiebestemming voor nudisten. 

In het noorden van het eiland liggen twee populaire naaktstranden: Playa Famara en de 'stranden' (meer natuurlijke zwembaden) van het aangrenzende nudistendorp Charco del Palo.

Als je verder naar het zuiden gaat dan kom je Playa Guasimeta tegen, een strand dat net naast de luchthaven in Arrecife ligt. Het staat bekend als een van de beste naaktstranden van Lanzarote.

Playa de Papagayo ligt dan weer in het uiterste zuiden van Lanzarote en wordt beschouwd als een van de mooiste stranden op Lanzarote. Het wordt echter meer opgezocht door toeristen die hun kleren liever aanhouden.

Drie andere plekken zijn echter heel erg geschikt voor nudisten die hun vakantie in Lanzarote aan het strand willen doorbrengen: Playa del Congrio, Playa Las Mujeres en Playa del Pozo. Ze liggen alledrie redelijk afgelegen, wat betekent dat er geen voorzieningen zijn. Breng dus alles mee om er een leuke dag op het strand van te maken.

Naaktstranden op Gran Canaria

Gran Canaria is het tweede dichtstbevolkte eiland van de Canarische Eilanden met een ruim aanbod aan stranden voor nudisten.

Het beroemdste strand voor wie in een appartement in Maspalamos verblijft, is het gelijknamige Playa de Maspalomas. Kilometers en kilometers aan zandstrand hebben van Playa de Maspalomas een begrip en zonder twijfel een van de populairste stranden op de Canarische Eilanden gemaakt. Het strand is heel erg geliefd onder nudisten, waardoor je over een waar toevluchtsoord kan spreken.

Het fijne, witte zand wordt er bovendien voortdurend aangevuld met Saharazand dat meegevoerd wordt door de wind. Het resultaat zijn spectaculaire zandduinen waar je een intieme strandervaring kan beleven.

de duinen van Maspalomas, Gran Canaria

Playa de Maspalomas (ook een natuurpark) is toegankelijk via het gelijknamige resort of via Playa de Ingles. Beide stranden beschikken over een ruim aanbod aan voorzieningen.

Over het algemeen kiezen nudisten ervoor om het centrale gedeelte van het strand op te zoeken om zo de meer bebouwde gebieden aan beide uiteinden te vermijden. Maar wees gerust, je zal geen problemen ondervinden om een rustig plekje te vinden op de 12 km aan zandduinen.

Het eiland heeft daarnaast nog verschillende andere naaktstranden die zeker een bezoek verdienen tijdens je vakantie op Gran Canaria. Denk maar aan Playa Veneguera, een strand met keien, net voorbij Mogán.

Naaktstranden op Tenerife

Tenerife is het grootste en meest bevolkte Canarische eiland en bij uitbreiding het meest bevolkte eiland van Spanje. Om wat rust op te zoeken, kan je de bergen en de indrukwekkende natuur van Tenerife intrekken. De hoogste berg op Tenerife is meteen ook de hoogste berg in heel Spanje: de Teide met een hoogte van maar liefst 3718 meter.

Playa de la Teijita is het beroemdste en langste zandstrand strand van Tenerife waar je ongestoord je kleren kan uittrekken.

De meeste naaktstranden op Tenerife bevinden zich in de omgeving van een kleine snackbar die net naast de Montaña Roja (de Rode berg) ligt.

Montaña Roja, Playa de la Tejita, Tenerife

Een andere populair naaktstrand, Playa de las Gaviotasligt net ten noordwesten van Santa Cruz. Deze strook bestaat uit donker, vulkanisch zand en wordt omgeven door steile kliffen die voor een adembenemend landschap zorgen. Vooral mensen die in Santa Cruz verblijven, vinden gemakkelijk hun weg naar Playa de las Gaviotas.

Andere naaktstranden om te bezoeken vanuit je vakantiehuis op Tenerife zijn Playa de Diego Hernandez (La Caleta), Playa de los Patos (Puerto de la Cruz) en Playa de la Pelada (El Medano).

Naaktstranden op La Gomera

Op zo'n 40 minuten met de ferry van Tenerife ligt het kleine eiland La Gomera. Ongerept, dat is het beste woord om dit prachtige eiland te beschrijven.

Playa del Ingles, La Gomera

De twee grootste naaktstranden op La Gomera liggen dichtbij Valle Gran Rey. Het zwarte zand van Playa del Ingles trekt naar goede gewoonte het hoogste aantal bezoekers aan.

Het tweede strand bereiken, is net iets moeilijker. Je moet een hele weg te voet afleggen tot net voorbij de haven van Vueltas, waar je La Playa Calera zal aantreffen.

Valle Gran Rey was tot voor kort een hippiecommune en die sfeer kan je er nog altijd opsnuiven.

Foto's met dank aan @Flickr patipoludniak / Phil Tremblay / msanfel / klaus_z74 / diwiesign