Patiofestival van Córdoba - Fiesta de los Patios

Video Patiofestival mei, Córdoba

Het Patiofestival van Córdoba

Het Patiofestival vindt elk jaar plaats in de maand mei en is een oude traditie in de stad Córdoba. “Patio” betekent letterlijk “binnenplaats”. Tijdens het festival wordt dan ook de kunst gevierd om binnenplaatsen uitbundig te versieren met honderden kleurrijke bloemen en planten.

Patiofestival van Córdoba

Sinds het eerste patio-evenement in 1918, zijn de inwoners van Córdoba elke dag bezig met het verzorgen van hun patio’s. Deze binnenplaatsen zijn in handen van privé-eigenaars. Ze liggen verborgen in de huizen en achter de deuren en muren van de stad. Tijdens het jaar worden ze echter een week lang opengesteld voor het publiek en kunnen bezoekers er genieten van de prachtige bloemen, planten en architectuur.

Patiofestival van Córdoba

De openingstijden van de patio’s blijven elk jaar hetzelfde. Zo zijn de patio’s elke dag te bezoeken van 11:00 tot 14:00 uur en van 18:00 tot 22:00 uur. De toegang is overal gratis, hoewel een kleine gift natuurlijk altijd op prijs gesteld wordt door de hardwerkende eigenaars. Die giften investeren ze meteen ook weer in het onderhoud van de patio’s.

De Beste Wandelroutes tijdens het Patiofestival

Een goed beginpunt is Palacio de Viana, een landhuis uit de 15de eeuw in de Santa Marina-wijk. Je vindt er maar liefst 12 verschillende binnenplaatsen.

Palacio de Viana, Córdoba

De San Basilio-wijk, ook wel Alcázar Viejo genoemd, en de Judería (de oude Joodse wijk) zijn ook ideale plekken om aan een route door de stad te beginnen.

Palacio de Viana, Córdoba

Elk jaar verandert het totale aantal patio’s en de routes bijgevolg ook. Op de website van Puerta de los Patios kun je een interactieve kaart met aanbevolen routes vinden. Ook is er een app in de app store beschikbaar voor je mobiele telefoon of tablet. Deze website wordt elk jaar geüpdatet met nieuwe routes en alle patio’s die bezocht kunnen worden. Het is dus een heel goed en accuraat hulpmiddel om een dag van de patio’s te genieten.

Wat is het Patiofestival van Córdoba?

La Fiesta de los Patios Cordobeses, of kort gezegd Los Patios de Córdoba, is het belangrijkste jaarlijkse feestelijke evenement in Córdoba.

In mei gooien de lokale inwoners dertien dagen lang de poorten van hun privépatio's wagenwijd open. Kom en ontdek de prachtige bloemen die de patio's de rest van het jaar verbergen!

Patiofestival van Córdoba

De patio’s zijn ware bloemenparadijzen. Elke ruimte wordt gevuld met bruine, blauwe of groene plantenpotten met bloemen in alle kleuren, vormen en maten. Mooie, groene bladeren worden opgefleurd door verschillende soorten roze, felrood, donkerpaars, roodoranje en zachte pastelkleurige toetsen.

Patiofestival van Córdoba

De patio’s worden ook gevuld met uiteenlopende decoratieve elementen zoals kleine waterelementen, oud tuingereedschap, kunst en gewijde plekjes voor San Rafael, de patroonheilige van de patio’s.  

De Geschiedenis van de Patio's van Córdoba

De patio's dateren uit de tijd van de Romeinen. Op een plaats met extreme temperaturen, moesten de patio’s het hele jaar door verzorgd worden. Geen makkelijke taak als je bedenkt dat de temperaturen tijdens de zomermaanden soms op kunnen lopen tot boven veertig graden Celsius. Ook komt in de winter soms vorst voor.

Patiofestival van Córdoba

De Romeinen en later de Moren pasten de bouwstijl van hun huizen aan dit extreme klimaat aan, waarbij er standaard gekozen werd voor het creëren van een binnenplaats als epicentrum van het huis. Deze koele, schaduwrijke binnenplaatsen boden een plek waar meerdere families samenkwamen om de hitte te ontvluchten en om er regenwater in op te vangen en te verzamelen.

Patiofestival van Córdoba

Het waren echter de Moren die deze ontspannende ruimtes ontwikkelden tot een waar architectonisch fenomeen. Zij plaatsten er bijvoorbeeld fonteintjes en planten om een koele sfeer te creëren op de binnenplaats en dat werkte buitengewoon goed, ook vandaag nog. De temperaturen in de patio's voelen tien tot vijftien graden koeler aan dan buiten op straat, een welgekomen afwisseling dus in de hete zomermaanden.

De Moren legden ook de nadruk op de sociale kant van de patio. Het is een plek die niet alleen bedoeld is als middelpunt van rust en schoonheid, maar ook een plek waar mensen samenkomen om van elkaars gezelschap te genieten.

De Patiowedstrijden

Aan het festival is eveneens een wedstrijd verbonden die bekendstaat als Concurso Municipal de los Patios de Córdoba waarbij de deelnemers elkaar fel beconcurreren om de eer en een prijs. Volgens de oud-voorzitter van de vereniging Amigos de los Patios Cordobeses, Manuel Garrido Moreno, is "het Patiofestival voor Córdoba wat San Fermín is voor Pamplona.”

Patiofestival van Córdoba

Het festival werd voor de eerste keer georganiseerd in 1918 door de gemeente Córdoba, de eerste patiowedstrijd sinds 1921. Het wedstrijdelement werd geïntroduceerd om de traditie in leven te houden. Het festival kreeg na verloop van tijd ook financiële steun om de deelnemers te kunnen helpen met hun kosten en de traditie in ere te houden. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de viering tijdelijk gestaakt, maar na drie jaar afwezigheid werd de draad weer opgepakt en sindsdien is het festival ieder jaar een vaste klant op de activiteitenkalender.

Patiofestival van Córdoba

Er worden prijzen uitgereikt voor de mooiste en de best onderhouden patio's. Een daarvan is weggelegd voor de winnaar van de categorie “arquitectura antigua” of “antieke architectuur’’. 

Het gaat overigens niet alleen om de bloemen en planten. Er is tijdens het festival ook een rol weggelegd voor muziek, volksdansen en flamenco-optredens, aangevuld met de nodige tapas en wijn voor de bezoekers. Córdoba is tijdens de maand mei een ware magneet voor de grote flamenconamen. Ook worden er in deze periode op bijna elke straathoek om de haverklap spontane concerten en feesten georganiseerd. 

Excursies met Gids

Er zijn verschillende operators die tours met gidsen aanbieden buiten de openingstijden en op andere dagen dan de data van het Patiofestival. Er is ook een selectie van tours waaruit je kunt kiezen naargelang je budget, het tijdstip en de grootte van de groep. De meeste tours duren ongeveer twee uur en worden van maart tot en met juni georganiseerd.

Patiofestival van Córdoba

Prijzen verschillen een klein beetje afhankelijk van welke touroperator je kiest, maar normaal gezien liggen de prijzen tussen €10 en €20 voor volwassenen en onder €10 voor kinderen. Er worden ook gratis wandeltours georganiseerd voor degenen met een wat kleiner budget. Deze tours verzamelen meestal rond 10:30 uur op een centrale plaats. Er is dus voor elk wat wils aanwezig tijdens je vakantie in Córdoba.

Afhankelijk van de route van de tour die je kiest, zul je ook verschillende buurten van de stad zien zoals de oude Joodse wijk en het Alcazar Viejo

Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO

La Fiesta de los Patios in Córdoba werd in 2012 toegevoegd aan de lijst van UNESCO voor Immaterieel Cultureel Werelderfgoed en werd in 2016 gevolgd door de Fallas uit Valencia.

Patiofestival van Córdoba

Het Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO is een benaming die sinds 2008 gebruikt wordt. Het doel ervan is om “hedendaagse levensuitdrukkingen en tradities te beschermen die ontelbare groepen en gemeenschappen van over de hele wereld hebben geërfd van hun voorouders en overdragen op hun nakomelingen’’.

Op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijken in totaal 45 Spaanse sites en 16 culturele gebruiken prijken op de lijst van het Immaterieel Erfgoed.

Ook de oude binnenstad van Córdoba, waaronder de Mezquita, staat op de lijst en is het grootste stedelijke gebied dat deel uitmaakt van het illustere werelderfgoed!

Mei in Córdoba

Mei is een belangrijke maand in Córdoba, want dan vinden er drie grote evenementen plaats. Om die reden worden de festiviteiten die een maand lang duren ook wel Mayo Cordobes of “mei in Córdoba’’ genoemd.

De maand gaat van start met de Cruces de Mayo (het Kruizenfestival) waarbij er voor inwoners een prijs op het spel staat voor het mooiste met bloemen versierde kruis. Ook wordt er een stoet georganiseerd van praalwagens bedekt met bloemen om het begin van de lente te vieren, de Batalla de las Flores, oftewel “de Slag der Bloemen’’!

Córdoba - zicht op de Mezquita en de Romeinse Brug

Dit alles wordt kort gevolgd door het Patiofestival, een van de meest langverwachte evenementen van het jaar.

Vervolgens worden de festiviteiten afgesloten met de lentefeesten, de Feria de Córdoba. Onder het genot van flamencomuziek en een drankje maak je tot diep in de nacht de dansvloer onveilig.

 Wij kunnen ons geen betere manier voorstellen om de lente te verwelkomen: met bloemen, exotische geuren, licht en leven!